The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6463 // Att drunkna i mängden av bilder!

Ställde en fråga till AI (Chat i Bing) och fick ett intressant svar!

Inte så mycket mer just nu!

/Bengan

Ps. Det kan även vara en av anledningarna till att så få kommenterar numera, man har fullt upp liksom! ;)

Inlagt 2023-12-18 06:17 | Läst 633 ggr. | Permalink

"Detta borde väl gälla ständigt dagliga bloggar också.. Det är i alla fall min erfarenhet både som 'skrivare' och läsare, man tröttnar rätt fort när dom oftast liknar varann, pausa gärna ibland eftersom det inte finns några 'naturliga' spärrar i formuläret.. Jag gör så rätt ofta, och tröttnar heller inte helt, troligen med hjälp av pausandet! Minns nån gång att du skrev att du inte hade något att skriva om i din blogg, ändå så skrev du just den bloggen.. Hälsn!"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag kan inte se det intressanta i det svaret. Jag tycker att det är ett typiskt "godag yxskaft" -svar.
bassa 2023-12-18 10:11
Jag håller med dig Hennig. Vad fick vi läsare lära oss???
Mvh Bengt. God jul på dig!
Hur löd frågan?
Svar från Benganbus 2023-12-18 11:17
Kopierade inte frågan, men tror den löd så här, vad jag kommer ihåg, "Ser du några risker med att se den mängd bilder som vi ser på varje dag? För vi ser ofta otroliga mängder av bilder, och hinner vi då uppfatta det ev. finstilta, som kanske vissa av de här bilderna kräver? "
Så ungefär va min fråga! :)

Jag tycker jag själv kan jämföra med en serietidning och en bok! En serietidning kan ju vara litet Swish, Pang och BOM!
I en bok kan man få fantisera de här ljuden!
Om boken e bra skriven! :)
/B
Stefan Åhbeck 2023-12-18 13:56
ChatGPT skrev detta svar på samma fråga:

"Överbelastning: Ett överflöd av bilder kan överbelasta våra sinnen och leda till trötthet. Det kan vara svårt att bearbeta och tolka informationen i varje bild när det finns för många av dem.

Uppmärksamhetsproblem: Mängden bilder kan göra det svårt att upprätthålla koncentration och fokusera på viktig information. Detta kan påverka vår förmåga att absorbera och minnas relevanta detaljer.

Kort uppmärksamhetsspänne: Snabba bildväxlingar, som de ofta ses i sociala medier eller bildspel, kan bidra till att förkorta vår uppmärksamhetsspänne. Detta kan göra det svårt att fördjupa sig i en specifik bild eller ämne.

Möjlig desensibilisering: Ständig exponering för bilder, särskilt de som är våldsamma eller chockerande, kan leda till desensibilisering. Det innebär att vi kan bli mindre känsliga för vissa typer av innehåll över tid.

Jämförelse och självbild: Ständig exponering för retuscherade eller idealiserade bilder i sociala medier kan påverka vår självbild och öka trycket att jämföra oss med andra.

Tidsbrist för reflektion: När vi konsumera stora mängder bilder kan det vara svårt att ta sig tid för reflektion och eftertanke. Detta kan påverka vår förmåga att kritiskt tänka och bearbeta information på ett djupare sätt.

För att hantera dessa risker kan det vara bra att vara medveten om din bildkonsumtion och ta regelbundna pauser. Dessutom kan det vara viktigt att vara selektiv i ditt val av bilder och aktivt söka efter meningsfullt innehåll. Att skapa balans och vara medveten om hur bildkonsumtion påverkar dig kan hjälpa till att minska eventuella negativa konsekvenser."
Svar från Benganbus 2023-12-18 14:26
Tack för det här Stefan, mycket intressant!
Tycker uppräkningarna av AI verkar vara relevanta för vårt bildtittande/analyserade!
Men jag tror ändå att inte så många är medvetna om det här problemet! Man går på rutin! Kalle Anka på Julaftonen typ! ;)
Så mängden bilder vi ser varje dag, fort och ofta, det bör ha en viss inverkan på vårt bildtittande!
Så tanken bör då bli, vad skall jag som fotograf göra? Vilka av mina bilder kan vara intressanta?
Och var skall jag visa upp bilderna för att betraktaren förhoppningsvis skall stanna upp ett tag och titta på mer än bara skärpan! ;)
Jag tror att vi är inne i en ny bildvisningstid,
som man som fotograf bör fundera litet extra på!
/B
Intressant blogg och särskilt efterföljande tråd. Är vi inne i en ny bildvisningstid som kräver något extra hos både fotograf som läsare. Tro det.
/Gunnar S
Detta borde väl gälla ständigt dagliga bloggar också.. Det är i alla fall min erfarenhet både som 'skrivare' och läsare, man tröttnar rätt fort när dom oftast liknar varann, pausa gärna ibland eftersom det inte finns några 'naturliga' spärrar i formuläret.. Jag gör så rätt ofta, och tröttnar heller inte helt, troligen med hjälp av pausandet!

Minns nån gång att du skrev att du inte hade något att skriva om i din blogg, ändå så skrev du just den bloggen..
Hälsn!
Svar från Benganbus 2023-12-18 18:49
Ok, men man är inte tvungen att läsa allt på webben! ;) Fast det e svårt ibland, det kan jag väl hålla med om! Så e det väl också här på Fotosidan, att alla ämnen inte gillas av alla! Jag ser flera bloggar här på FS som jag aldrig öppnar, oss emellan alltså! ;)
Å förresten om man öppnade och läste alla bloggar man ser, då hade man nog inget annat att göra!
/B
Ps. Vad gäller erfarenheter, som du skriver om, så e erfarenheter ofta personliga, och tack och lov för det, för annars skulle nog fotografin bli ganska enkelriktad! ;)
syntax 2023-12-18 19:46
Det triviala ligger inbyggt i bloggandets koncept: "I dag lekte jag flera timmar med min vandrande pinne. Den har så kloka ögon..."
Nu menar jag inte alls att Bengans blogg skulle ens närma sig det stuket, men ni förstår nog liknelsen om hur det kan vara i bloggvärlden... :-)
Om Jan Ehrsson känner sig uttråkad, så kan han läsa min blogg. Den publiceras sparsamt, men den handlar alltid om olika saker - saker med substans.