The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6422 // AI och begreppet konst! Och Gatufoto kanske e det som är svårast för AI att härma?

Naturbilder är nog lättast att göra för AI! Enligt AI själv alltså! Annars så e det här ett intressant ämne som vi inte kommer undan! Men Ok, vi kan ju blunda och inte låtsas om att det inte finns, eller förbjuda det som okonstnärligt! Och kalla dom som håller på med det här,  för icke konstnärer! Vi borde alltså kunna hitta på något stopp för eländet! ;)

Jag började med att fråga AI, "vad är konst egentligen?" (Tänker då såklart även på han Marcel Duchamp, men det va före AI)

.

Sammanfattningen är då, enligt AI, det viktiga är vad konst är för dig!

Utveckling som vanligt liksom! På gott och ont!

.

Street Photography, de e räddningen i fotografin undan AI! Eller hur skall man annars fatta det?  ;)

.

Fast jag tror, att man måste vara litet misstänksam även där! För här har AI gjort en gatufotobild! Påstår AI i alla fall! Men det är nog som i allt annat, jag tror att man måste ha en viss grundkunskap i ämnet, för att kunna avslöja något även här! Och inte bara i fotografi! Kunskap e makt alltså!

Och grundkunskap är nog det som kanske börjar saknas i dag, kanske sa jag, just genom alla genvägar vi lockas in i när vi skall göra saker eller lära oss saker som vi tycker blir litet jobbiga! "Alla kan" utan att anstränga sig är nog det marknade mest säljer in till oss!! Utan att vi skall behöva skaffa sig någon jobbig grundkunskap! Med litet hjälp av vännen internet eller snart även vännen AI så fixar det sig.  Så vi är delaktiga i det här, även om vi reagerar först när det blir extra tydligt, eller när någon visar upp det för oss, och vi uppfattar det som negativt! För oss själva alltså! :)

/Bengan

Ps. Här finns mer att läsa i ämnet!
https://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/se-bilden-photoshops-nya-ai-skrammande.htm

Å här e en intressant länk till!

Inlagt 2023-11-16 07:58 | Läst 575 ggr. | Permalink

"Dags för lite nypictorialism =)"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Men stopp nu! Glömmer vi inte bort det uppenbara? AI gör inga bilder, AI har aldrig gjort en enda bild. AI är från början laddad med tusentals och åter tusentals bilden – våra bilder. Bilder som är tagna av människor.
Det är med hjälp av dessa bilder som AI manipulerar fram ”nya” bilder efter beskrivning. Att AI genom givna informationer kan producera nya slutsatser, förändrar ingenting.
OM AI inte hade tillgång till våra bilder, blev det nog klent med leveranserna.
TheInvisibleJackal 2023-11-16 10:50
Helt rätt.
AI saknar kreativiteten att skapa nytt ur intet. Den kopierar bara något som redan finns och sätter samman till något som kan te sig som "nytt" efter en beställares specifikation. AI är egentligen inget annat än en väldigt avancerad kopieringsmaskin. Och utan tillgång till våra bilder står AI bara och surrar likt en kopieringsmaskin med papperstopp och tom bläckpatron. För att göra en värmande brasa behövs det ved att bränna. /Jörgen
2023-11-16 10:18   Kjell
AI verkar fortfarande ha lite svårt med händer även om antalet fingrar verkar stämma.
Bokéen är väl inte heller optimal?
Dags för lite nypictorialism =)