The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6237 // Vilken kamera e bilden tagen med! Och så årgångsporter!

Här e negativen från Leica M4!

Jag tittade igenom några negativark nyss och upptäckte att bildrutorna har litet olika placering på filmremsan mot perforeringen! Det är ofta väldigt subtilt, men i vissa fall tydligt! När jag fotar med Leica Standard så är det tydligt! Där kommer hålen på filmremsan mitt i där jag skall klippa av filmremsan! (Om jag klipper mitt i ett perforeringshål så kan skannern bli litet tveksam vad som e start och stopp för en filmruta) På senare kameror, Contax G2 och Nikon FE ligger hålen exakt och rätt! På M Leica, där ligger det aningen, aningen litet ocentrerat! Det här kan hjälpa mig att veta med vilken kamera bilden är tagen med! Om jag inte noterat något på negativarket! Om det nu e så viktigt att veta? Jag kan ibland tycka att det är intressant att veta! :)
Och för att krångla till det ytterligare, jag blandar ibland filmer i negativarken! :) Då vissa filmrutor inte e så bra, efter ett tag, så kan jag plocka ut en eller flera remsor ur ett ark och slänga och då finns det utrymme för andra filmremsor i arket, och då kan de nya remsorna komma från en annan kamera! Så er'e! :)

.

Vad gäller annat så finns det numera årgångsporter att köpa på Systemet! Carnegie tog bort den lagrade porter ur sortimentet för några år sedan, men nu har den kommit tillbaka! Den här portern köpte jag i förrgår! Och vad e det för speciellet med en lagrad porter då! Smaken blir rundare och fylligare efter några år! Och man kan lagra den ytterligare! :)

/Bengan

Inlagt 2023-06-10 09:45 | Läst 683 ggr. | Permalink

"Jo, det är dåligt med EXIF på negativremsorna... På min gamla Leica M2 filade jag (inspirerad av Hasselblad) ett litet, litet v-format hack i ena kortsidan av bildfönstret, så det ser man direkt. Sen, när jag försökte bli ordentlig, så skrev jag bakpå kontaktkartorna år, månad och kamera. Av dina två bilder vet jag egentligen inte vilken som ser mest lockande ut just nu... M4 i all ära, men en årgångsporter och en bit chokladtårta.... Mums!"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag hade en Nya Carnegie Krakatau 75 cl som blev liggande och den hade en del lagringseffekt också, men dessa stora flaskor har jag inte sett till på ett antal år nu.

För övrigt läste jag först årgångssporter (två s)... Kul det där med hur hjärnan fyller i vad den känner för när man inte läser ordentligt. :)
Svar från Benganbus 2023-06-10 12:34
Krakatau låter starkt! ;) Är ölen mörk med ganska mycket alkohol så bör den gå att lagra! Jag har några flaskor Imperial Stout på dryga 9 procent som e lagrade, dom blir mycket fina efter några år! Har faktisk några årgångsporter från 1987, men där e jag något tveksam, för en porter har inte så mycket alkohol, men skall i alla fall ta den vid tillfälle! Men några år går en porter att lagra och blir då mildare och fylligare! :)
/B
Jo, det är dåligt med EXIF på negativremsorna... På min gamla Leica M2 filade jag (inspirerad av Hasselblad) ett litet, litet v-format hack i ena kortsidan av bildfönstret, så det ser man direkt. Sen, när jag försökte bli ordentlig, så skrev jag bakpå kontaktkartorna år, månad och kamera.

Av dina två bilder vet jag egentligen inte vilken som ser mest lockande ut just nu... M4 i all ära, men en årgångsporter och en bit chokladtårta.... Mums!
Svar från Benganbus 2023-06-10 12:38
Med litet ordning och reda så borde det här fungera! Det är nog där skon klämmer! :)
/B
Apropå negativen kan man se att neg från 90mm är lite mindre. Det är bredare spalt mellan rutorna.
Svar från Benganbus 2023-06-11 07:32
Nix, objektivet fyller ut 24 x 36!
/B
elgenper 2023-06-11 08:05
Jan har rätt, men skillnaden är liten. Filmfönstret ligger inte helt mot filmemulsionen (och just det räddar mitt filade jack enligt ovan från att repa filmen...), utan nån tiondels millimeter framför; filmläget bestäms av kromade glidskenor lite utanför långsidorna.

Och, ju kortare brännvidd, desto snedare går ljusstrålarna ute i bildkanten, in under filmfönstret och ut på filmytan. Så ett 28-negativ är faktiskt aningen större än ett 135-dito från samma kamerahus. Effekten har faktiskt använts i någon "fototeknikhistorisk" forskning om vilka objektiv en del klassiska bilder är tagna med (om man har tillgång till negativet i original, förstås...).
Svar från Benganbus 2023-06-12 15:06
Jaha, då fick jag lära mig något nytt! Tack Per! :)
/B