The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5961 // Oförutsedda möten!

Sista dagen i Norrköping skulle vi titta på hällristningarna vid Himmelstalund! Vi åkte via Google Maps och kom litet fel! Men efter parkering av bilen anade vi ändå åt vilket håll vi skulle gå! Min fru frågade ett par som kom emot oss om vägen till ristningarna! Vi fick ett bra svar och sedan blev det ett mycket intressant möte! Mannen var konstnär och efter att vi samtalat en stund och skulle skiljas, så överräckte mannen en bok som han tyckte skulle passa mig att läsa!

.



Att fråga om vägen är inte alls så dumt!

/Bengan

Inlagt 2022-10-14 19:26 | Läst 1047 ggr. | Permalink

"Spontanträffar kan ofta bli hur bra som helst, igen ett bevis på det. Tommy S."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Spontanträffar kan ofta bli hur bra som helst, igen ett bevis på det.

Tommy S.
Fotografen och hällristningsentusiasten Pehr Hasselrot bidrog aktivt till att bevara hällristningarna inför ett motorvägsbygge. Han hade tagit bra foton, utvecklat en teknik med släpljus utefter ristningarna och han själv med kamera på stege. Och skrivit en bok som ökat förståelsen.

På sluttampen sa Vägverket att nu flyttar vi inte väglinjen en millimeter till. Då fick han dom att flytta den 15 meter vilket sparade många hällristningar. RAÄ och Länsstyrelsen var förstås huvudaktörer, men Pehr som intensiv privataktör gjorde skillnad!

https://www.parthenon.se/antikvariska-bocker/87-historia-arkeologi/hasselrot-pehr-hallbilder-hotade-fornminnen-inbunden

Pehr var en period verksam på Gotland och har bland väldigt mycket annat bidragit med bilder till Gotlands Regionplan.