The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5921 // John Stuart Mill och Liberalismen! Och om missnöjespartier! Och om Leica såklart! :)

"Att köra regummerat på en Ferrari"  :)

.

* Och ursäkta en gammal gubbe, jag anade problem med den nya rutinen vad gäller röstning, så jag och min fru röstade 09.00! Det va bara min fru som va före mig i kön!

Och läser DN som vanligt, DN som är den Svenska liberalismens husorgan, men Liberalismen i Sverige går dåligt numera! Liberalismen påminner om den andra huvudsatsen, allt blir bara mer och mer ljummet ju längre tiden går! Kanske dags för ett omtänk Liberalismen! Det finns en intressant artikel att läsa i dagens DN, "Mills livskris banade väg för en radikalare Liberalismen".  John Stuart Mill är en av huvudfigurerna i Liberalismen!

Vad gäller annat, så är det HP5+ tid nu! Jag använder HP5+ i stället för Tri-X numera, då Tri-X har blir för dyr! Har använt Ilford HP5+ till och från tidigare, inga problem, jag ser ingen större skillnad mellan Tri-X och HP5+ och då e ju allt väl! :)

Vad gäller Leica, och även annat, så väntar vi hela livet! På nästa Leicamodell, på nästa sommar, på nästa semester, på nästa lön! Hela livet är ett ständigt väntade! Och under tiden får man försöka njuta av det man har för tillfället! Livet tex! ;)

Vad gäller missnöjespartier, så poppar dom inte upp av sig själva, utan det är andra partier som skapar dom! Det hörs på namnet, missnöje! Så lyssnar man inte på missnöjet från början, och tar upp en diskussion redan då, så skapar de här missnöjda grupperna egna partier! På gott och ont!
Lätt som en plätt att fatta!

Nog för nu!

/Bengan

Ps. Jag läser e-dn på nätet! Den DN ser ut som den riktiga DN fast den ligger på nätet! Man slipper då reklamfladder i ögonvrån och kan i lugn och ro läsa om Liberalismen och Mill tex! Det blir bättre djupläsning när det inte fladdrar i ögonvrån! :)

Inlagt 2022-09-11 06:45 | Läst 599 ggr. | Permalink

"Jag skulle hellre kalla dem populistiska partier - dom är alltså populära. Då hamnar missnöjet så att säga på den andra sidan, hos dom som förlorar i popularitet. Om vi nu skall nämna elefanten i rummet, Sverigedemokraterna och deras exempellösa framgångar - så är det ju rätt uppenbart att de andra partierna är högst missnöjda. Sedan det där med gamle Mill. Han förutsatte i sin skrift "Wealth of Nations" från 1776, att om alla strävade mot sin egen lycka och fördel, så skulle det leda till att det allmännas bästa gagnades (han trodde att hela världen bestod av engelska gentlemen). Det var en grundtanke hos den tidiga liberalismen, och den hänger med än i dag - fastän den är fullständigt befängd. Kan det ha något att göra med Liberalernas kräftgång - att man hyser ett stolligt idégods? Det var mycket politik på en Fotosida, men se det som ett undantag denna valdag... :-)"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
2022-09-11 07:08   Lars Forslin
Ja, men det betyder inte att missnöjespartierna kommer att lyckas bättre.
Jag skulle hellre kalla dem populistiska partier - dom är alltså populära. Då hamnar missnöjet så att säga på den andra sidan, hos dom som förlorar i popularitet.
Om vi nu skall nämna elefanten i rummet, Sverigedemokraterna och deras exempellösa framgångar - så är det ju rätt uppenbart att de andra partierna är högst missnöjda.

Sedan det där med gamle Mill. Han förutsatte i sin skrift "Wealth of Nations" från 1776, att om alla strävade mot sin egen lycka och fördel, så skulle det leda till att det allmännas bästa gagnades (han trodde att hela världen bestod av engelska gentlemen). Det var en grundtanke hos den tidiga liberalismen, och den hänger med än i dag - fastän den är fullständigt befängd. Kan det ha något att göra med Liberalernas kräftgång - att man hyser ett stolligt idégods?

Det var mycket politik på en Fotosida, men se det som ett undantag denna valdag... :-)
Svar från Benganbus 2022-09-11 10:42
Det va ju jag som började att skriva om politik i bloggen! :)
Tror historiekunnade e bra, jag tycker det e för litet av historiekunnande i dag det är därför som de politiska partierna kan se oss som kunder på en sin marknad! "Se här vad vi erbjuder för medlemmar! Rösta på oss!"
B)

Ps. Hittade en lokal valaffisch där man marknadsförde budskapet, "Sunt förnuft för Gnestas bästa"
Nu börjar det bli litet oroväckande, för den som kan sin historia....
(Obs, inget skoj, jag har en bild på budskapet)
syntax 2022-09-11 15:18
Häpnadsväckande Bengt...
Sunt förnuft och allas bästa - det är knepiga grejer det. Man kan säga att det är meningslös frasologi eller snömos.
Jämför satsen: "För allas trevnad rökning förbjuden". Man kan med samma innehåll (alltså innehållslöst) vända på den och säga: "För allas trevnad, rökning tillåten".
Sedan är det ju ändå så att människan har ett eget ansvar. Man är skyldig sig själv att skaffa sig en sådan bildning att man inte går på skitsnack av enklaste slag.
Att det inte funkar så där vidare visas ju av att politiker och marknadsförare så ofta tror att folk är idioter. Varför tror dom det?