The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5566 // Play unplugged, eller långsamhetens lov!

Leica M6, 28 mm, Tri-X

Jag fotograferar mest analogt just nu! Jaha, vad e själva vitsen med det då! Inte blir det speciellt skarpt och så tar det tid att ta fram bilderna! Vitsen e nog att jag tycker att det inte behöver bli skarpare och att det behöver inte gå så fort, och så kommer jag ofta in i ett annat tillstånd när jag fotar analogt!
Hallå, nu börjar det låta skumt! Annat tillstånd? Halleluja eller vadå!  ;)

Kan hänga ihop med mitt nuvarande liv, som är aningen litet mer kravlöst vad gäller att redovisa resultat för andra! Kravet fanns såklart när jag arbetade, då måste man visa att man gjorde något! Men nu är det mera avslappnat liksom! Men å andra sidan, det sociala digitala nätet trycker också på! Kanske omedvetet för många, men man redovisar gärna det man gör på dagarna! "Jag fotograferar, alltså finns jag! Och se här vad jag upplever! Se vad jag äter och se vart jag reser!" Och så alla gillanden! Gillande för vad? Men det e klart att det känns bra med gillanden! Vi är ju sociala varelser! Nåja, nu finns det nog dom som inte håller med om att det här ”leveranstvånget”, eller bryr sig!

Men ändå, vissa bloggar nästan varje dag! Det har jag sett själv!  Å  vad står det för? ;)

Men vad gäller fotografin, så tycker jag det är onödigt lätt att ta mycket onödiga bilder med en digitalkamera! ;) Det känns ofta som ett onödigt fotograferande! Bara för att det går att fota så! Min känsla alltså! Men med en analog kamera, så bromsas det här onödiga fotandet av praktiska skäl utan att jag upplever det som något problem! Känns mera som en betänke eller kvalietstid! Och den skärpa jag får via analogt, den räcker gott och väl för mig! Och så kommer en tidigare känsla tillbaka, kalla det för nostalgi, och den känslan känns mycket bra! Jag kan även känna en hantverkskänsla vid analogt fotograferande! Och hantverk är en bristvara i dag!

Ok, Back to basic eller långsamhetens lov!
I alla fall för ett tag!

Ha nu e bra fredag!

/Bengan

Inlagt 2021-11-12 08:58 | Läst 679 ggr. | Permalink

"Fin bild, Bengan! Den känner jag igen från dogma-tiden, om jag minns rätt."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fin bild, Bengan! Den känner jag igen från dogma-tiden, om jag minns rätt.
Svar från Benganbus 2021-11-12 09:56
Tack för det Johan! Stämmer bra vad gäller Dogma!
/B
Det går nog att få rätt skarpa bilder även analogt på film - om man använder skarp film vill säga... :-)
Tri-X och HP 5 kan ha skarpt korn, men det är inte särskilt skarpa filmer.
lite som att välja på fiket när dom bara har kanelbullar, inget fritt val bara å gilla läget ;) ha en fin helg i metropolen :)
Svar från Benganbus 2021-11-12 11:44
Ha en fin helg du med Ronny! :)
/B
Klassisk Benganbild!

Kommer ihåg hur det kändes att gå på Stadsbiblioteket som barn. Barnavdelningen (det fanns en sån!) hade den där mörka ingången med antika motiv på väggarna. (Bilden.) Den gick väl an, men så fanns en "Sagogrotta". Vadå sagor tänkte jag, jag vill ha fakta, och blev ibland insläppt på vuxenavdelningens stora rotunda och sidoliggande studierum.

(Jag startade ju min blogg här på FS för att komma kommunicera om Cityscapes. Ett inlägg om dan håller kameran igång. Och mig. Hoppas läsare/tittare också får ut nåt.)
Mycket bra bild! Kanske i Berlin?
Den analoga tekniken är skarp på sitt sätt. En behaglig skärpa, inte så krispig som den digitala.
Jag gillar den långsamma fotograferingen, bilderna blir personligare än med den digitala tekniken. Kanske beroende på att den analoga tekniken känns som ett hantverk. Dessutom kan gråskalan med film bli mjuk och variationsrik. Mvh Wolfgang
Fin bild, problemet med analogt foto är väl bara att själva råmaterialet alltså film och kringkemi, börjar bli så förbaskat dyrt så att snart har väl ingen råd att köpa det längre...
😁