The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 540 / * Uppdaterat! Äntligen!! Universalkameran! En kamera, ett objektiv....!!

 

Har använt en Leica IIIf från 1950-talet några dagar och blivit påmind om att det inte va så lätt att fota förr! De va inte bara å sikta å trycka på en knapp som man ofta kan göra numera! ;)

 

 Den litet moderniserade Leica IIIf som jag tagit tre rullar Tri-X med. Visst e den litet ball och häftig, men lite svårjobbad i kyla och mörker. Det är små titthål/rattar/knappar å sån't. 

 

Men det fanns en kamera som va före sin tid, nästan tjugo år före sin tid kan man nog påstå,  å den kameran presenterades 1936, å de va Contax II. Här fanns nästan allt som kom på tex M Leica 1954. 

 

Contax II med en Sonnar 1,5/5 cm från 1930-talet.

 

Här syns det mesta som presenterades i Contax II. En enkel filmladding, (avtagbart bakstycke), tvärgående metallridåslutare, ett okular för BÅDE sökare och avståndet, den första mätsökarkameran alltså, och en icke roterande ratt för både filmframdragning och tidsinställning!

Så det är betydligt enklare att fota med en Contax från 1936 än med en Leica IIIf från tidigt 1950-tal!

 

Här ser man den breda mätsökarbasen på kameran som klarar en Sonnar 1,5/5 cm på full öppning!
Och objektivet sitter i en bajonettfattning.

Sonnaroptiken 1,5/5 cm kom till Contax I, föregångaren till Contax II, men hade svårt att slå igenom då man inte kunde tro att det gick att göra en användbar optik med den höga ljusstyrkan.
Men optiken, som inte va antireflexbehandlad i början, gick att använda både på badstrandens starka ljus och i skum kvällsbelysning, och det va något helt nytt, så man kan förstå att många tvekade .

Och det fanns en stor mängd tillbehör till Contax, bla en stor mängd olika objektiv, och själva begreppet universalkamera, som man kallade kameran då,  det betyder det vi kallar systemkamera i dag!

 

Och som om det inte räckte så kunde man få en Sonnar 2,8/18 cm (injusterad på fabriken) så man kunde fota litet sport å sån't via mätsökaren!!

Nu undrar såklart vän av ordning, hur går det här till via mätsökaren? 
Av en tillfällighet så överensstämmer bildutsnittet på 18 cm Sonnaren med avståndsmätarens mätruta i sökaren!
Om det nu va en tillfällighet! ;) 

Kom att tänka på Contax II när jag skrev om Kiev för en tid sedan, Kiev som ju är en replika av Contax II och III, och ofta en mycket bra sådan.

 

/Bengan

 

Ps. Å Zeiss va inte dummare än att dom fattade vad som va Pg framöver.

Så man hade en spegelreflex också, men den stannade i öst när DDR bildades. Och Västtyska Zeiss byggde en ny mätsökarkamera, Contax IIa, en RF, som kanske inte riktigt låg i tiden....

Å det här en nog svaret till nå'n sportfotointresserad, en SLR är nog mer lämpad till sportfoto än en RF... :)

 

Å det fanns en annan spännande SLR vid den här tiden, Praktina FX. Det var bla den som Nikon tittade på och fattade var framtiden låg, och gjorde sin Nikon F.

 

 

Praktina FX med "fjädersportmotorn" påsatt!! :)

Och varför blev inte Praktina populär? De va andra tider då, det kalla kriget, även om vissa produkter som tillverkades i öst va mycket bra, så spelade det ingen roll.
  

 

 

Inlagt 2009-12-20 13:59 | Läst 6447 ggr. | Permalink

"Undrar just hur de lyckade med att fota sport innan dagens snabba kameror fanns? Men bra bilder brukade de få med sig hem trots kamerabegränsningarna :) ----> Micke har du inte en kamera som gör minst 9 bilder per sekund så är det ingen ide att fota sport :) //Chasid"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mätsökarbasen är imponerande lång på tidiga Contax och alla Kiev. Men funkar mätsökaren verkligen med den där besten på 18 cm brännvidd?! Jag anar att objektivet skuggar lite i sökaren.På de senare Contax IIa och IIIa går det nog inte i alla fall. De hade ju kortare mätsökarbas. Annars är ju gluggen imponerande. Men när behöver man en sån? =)
En Contax II med Sonnar 1,5/50 står sedan en tid högt på min önskelista.
Svar från Benganbus 2009-12-20 14:25
"Men funkar mätsökaren verkligen med den där besten på 18 cm brännvidd?!"
Suck...! ;)
Gluggen användes på Olympiaden 1936, den kallas därför "Olympiasonnaren" och användes även till annan sport, och även till fågelfoto på 1930-talet.

En "universalkamera" är inte så dumt att ha! :)
Jo, jag känner till det där om Olympiasonnaren tack vare Peter Hennigs utmärkta artiklar och böcker. Det är mycket glas och metall och kan inte ha varit lätt att fota med i något sportsammanhang. Men de använde väl stativ som dagens sportfotografer gör...
En läcker fotoapparat är det förvisso där bakom.
Jag har en Nikon 18cm (180mm), undrar om det kan lösas med en adapter. Sport är ju mitt mellannamn å jag vill ju inget hellre än att ha en dylik lins på min tyska tidsmaskin när jag besöker sportevenemang.
Undrar just hur de lyckade med att fota sport innan dagens snabba kameror fanns? Men bra bilder brukade de få med sig hem trots kamerabegränsningarna :)

----> Micke har du inte en kamera som gör minst 9 bilder per sekund så är det ingen ide att fota sport :)
//Chasid
Efter en halv rulle Kiev kan jag bara konstatera att det är lättare att fota med Contax/Kiev än både IIIc och IIIg.
Annorlunda? Definitivt.
Roligare? Det får framtiden utvisa.
Känslan är i alla fall mycket trevlig. :-)
Och det är inte var dag man ser en tillbehörs-sko på ett objektiv. :-)

Jag uppskattar dina historielektioner.
Det verkar som om det för Praktica-kamerorna så typiska, frontmonterade, avtrycket (jag hade själv en som min första) kom direkt från Contax S.
Även objektiv-gängan, M42x1.
Lösa ändar knyts ihop. :-)
Jo´rå, Olympia-Sonnaren 2,8/18cm funkade över mätsökaren - men det ville till att man, som Bengan skriver, anpassade det aktuella kamerahuset till objektivet hos Zeiss. Man låg på den yttre gränsen här. Objektivfattningen skymde inte sökaren, och på Berlinolympiaden 1936 använde man ett bröststativ.

Peter H.