The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4960 / Jag måste såklart pröva! :)

Jag har fått en kamera, Welta Weltix, så det e klart att jag måste pröva den! Jag har inte läst på så mycket om kameran, men den kan vara från se'nt 1940-tal! Ihopfälld, så går den lätt ned i fickan!

.

Med den lilla knappen baktill på sökaren så ställer man in parallaxen för nära bilder! Porträtt typ! Å ni som kan det här, ni ser mässing som tittar fram!

.

Så i med en Tri-X och börja fota! Vad annars! Fem exponeringar e redan gjorda, och slutaren går ojämt på långa tider, men jag fotar på korta tiderna istället! Var ute och fotade tåg i rörelse nyss! :) Om det här funkar bra skall jag försöka få fart på de långa tiderna! Och det e en del saker att komma ihåg innan man kan ta en bild! Frikoppla filmframmatningen dra fram en filmruta, se'n ställa tiden, ställa bländaren, ställa avståndet och så spänna slutaren, och se'n e det dags att sikta mot motivet, det motiv som man tidigare ställt avståndet till! Man behöver inte följa den här ordningen, men allt det måste i alla fall göras!
Och det här med att fota analogt, och med en Welta Weltix, de e litet, litet mera, än att fota med en iPhone! ;)

Idag en långpromenad med Roffe i det fina vårvädret!
Kollade även att det går att sitta mot garageväggen! De e lä där! Söderläge och fikaläge! :)

/Bengan

Inlagt 2020-03-06 12:55 | Läst 1242 ggr. | Permalink

"Söt liten kamera! Jag har alltid gillat den hopfällbarheten. Optik mm fällls ju in skyddat. . Även om optiken är cass å kanske den har nåt som gör bilderna lite intressanta? Slog upp Cookes Triplett i Torgny Carlssons uppslagsbok. Grundkonstruktionen presenterades 1891 av Harold Dennis Taylor som var anställd hos Thomas Cooke and Sons of York. För att göra förvirringen total så tillverkades objektiven av instrumentföretaget Taylor-Hobson med en annn Taylor i namnet. Tripletten är någorlunda symmetrisk ch består av två plankonvexa linser av flintglas med en bikonkav kronglaslins mellan dessa. Teoretiskt kan den konstrueras för att hantera de grundläggande linsproblemen som hänger ihop med att ljus av olika våglängd bryts olika. Men i praktiken uppstår då "högre ordningars" problem (och jag fattar inget) så Cookes Triplett har sina begränsningar."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Spännande! Den har en Steinheil Cassar, en tysk optik, som Cyberphoto /Captains Logg) har testat.
Skulle säga att denna Welta Weltix är från 1930-talet. Objektivet är som vanligt i dessa sammanhang en trelinsig Cooke-triplett. Jag var ute på nätet för att se om jag skulle hitta någon snittritning på Steihels Cassar, och hittade kommentaren att detta objektiv är som namnet antyder ganska kass... :-D
Welta Weltix fanns efter kriget med Tessar, och det är ju lite andra bullar.
Söt liten kamera! Jag har alltid gillat den hopfällbarheten. Optik mm fällls ju in skyddat. .

Även om optiken är cass å kanske den har nåt som gör bilderna lite intressanta? Slog upp Cookes Triplett i Torgny Carlssons uppslagsbok. Grundkonstruktionen presenterades 1891 av Harold Dennis Taylor som var anställd hos Thomas Cooke and Sons of York. För att göra förvirringen total så tillverkades objektiven av instrumentföretaget Taylor-Hobson med en annn Taylor i namnet.

Tripletten är någorlunda symmetrisk ch består av två plankonvexa linser av flintglas med en bikonkav kronglaslins mellan dessa. Teoretiskt kan den konstrueras för att hantera de grundläggande linsproblemen som hänger ihop med att ljus av olika våglängd bryts olika. Men i praktiken uppstår då "högre ordningars" problem (och jag fattar inget) så Cookes Triplett har sina begränsningar.
syntax 2020-03-07 13:17
Det är klart att Dennis Taylors triplett har sina begränsningar – men han nådde fantastiskt långt med bara tre linser, och det så tidigt som på 1890-talet. Bland annat så uppfylldes Ernst Abbes sinusvillkor långtgående.
Det problem som Taylor så framgångsrikt åtgärdade var att fotografiska objektiv vid denna tid var svindyra. Dom fina men kostsamma dubbelanastigmaterna kunde ha upp till 8 linser, jag tror rent av att jag kommer ihåg en som hade 10 linser i två grupper – det blev dyrt det!
Dennis Taylor erbjöd alltså den vanlige fotografen ett riktigt bra objektiv som folk i gemen hade råd med. Många generationer – faktisk ända fram till slutet av 1950-talet såldes och fotograferades det med Dennis Taylors triplett. Den kulturhistoriska insatsen torde vara betydande.