The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3195 / En selfie igen! Men med Leica i alla fall! * Bloggen uppdaterad!

.

Här nedan kommer en bonusbild!

.

Guldsmed 1957!

* Uppdaterat!
Kom på en sak när jag ser på bilden av guldsmeden! Jag var guldsmedslärling 1957, sjutton år gammal! Lärling på ett ställe som hette Ljungströms guldvarufabrik på Norr mälarstrand 100.  Och som lärling hade jag bla till uppgift att åka med bearbetat guld för kontrollstämpling! Så jag fick ta en läderportfölj med nå't halvkilo guld nå'n dag i veckan, gå upp till Hantverkargatan och ta spårvagnen ned till Mynt och justeringsverket, som låg i en gränd till Hantverkargatan nästan nere vid Stadshuset! 
Det bearbetade guldet lämnades in och jag fick tidigare inlämnat guld att ta tillbaka!  Guld som hade testats och kontrollstämplats!
Visst va det andra tider på den tiden! :)

/Bengan

Inlagt 2016-03-13 09:19 | Läst 1319 ggr. | Permalink

"1972 började jag som Fattar-lärling på ett av Sveriges största guldsmedsföretag. Minns jag rätt fick jag 4,5 - 5 kr i timman. Ett yrke som jag tillsammans med gravering utövade upp emot 14 år innan jag bestämde mig för att sadla om. Härligt hantverksyrke som kräver tålamod och tid. Jag känner fortfarande väldigt många som håller på sedan 50 år tillbaka."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Allt går bra, bara man har rätt kamera ;)

Ha det gott! /Thomas
1972 började jag som Fattar-lärling på ett av Sveriges största guldsmedsföretag. Minns jag rätt fick jag 4,5 - 5 kr i timman. Ett yrke som jag tillsammans med gravering utövade upp emot 14 år innan jag bestämde mig för att sadla om. Härligt hantverksyrke som kräver tålamod och tid. Jag känner fortfarande väldigt många som håller på sedan 50 år tillbaka.
Svar från Benganbus 2016-03-13 22:11
Du väcker minnen! Fattare! Det fanns två fattare på Ljungströms vad jag kommer ihåg.
Å min start som lärling va att såga i mässing! :) Efter några år så fick jag jobb i gamla sta'n, hos en god vän. Det är han på bilden. Han tog upp beställningar från butiker, på tex ett antal Bismarksarmband. Å då va det bara å valsa ut ett stycke guld, se'n dra tråd av det, glödga bort spänningen, linda tråden runt en spole, klippa itu, "skruva" ihop bitarna, löda ihop se'n, hamra det lödda platt... om jag nu inte minns helt fel! :)
Det pilliga va nog att göra låset på armbandet och den lilla säkringen som knäpptes fast över den lilla kulan som löddes fast på låset! Jag kan se det än i dag!
Men för att komma till sak, inkomsten va litet ojämn, och jag hade familj, så det fick bli ett annat jobb!
Som spårvagnskonduktör! :)
/B
Ingemar Svensson 2016-03-13 23:13
Jag fick naturligtvis börja från 'botten' också, och det var att fatta 8/10/12 mm stenar i silversmycken. Oj oj oj så många tiotusentals stenar jag fattade under de åren jag höll på. För att inte tala om hur många diamanter och framförallt smaragder man smällt i luften :) När jag anställdes så var vi 5 Fattare/Gravörer, under toppen så var vi det dubbla. Min stad Falköping kallades under några decennier för Guldstaden, där fanns väldigt många företag. Det jag var anställt på hade ca 65 anställda vill jag minnas. Jag insåg redan tidigt på 80-talet att den utländska billiga importen skulle förändra branschen, därför sadlade jag över till IT branschen. Min inkomst var jämn, men låg :) Sista fredagen i oktober varje år så är vi ett gäng som tar en bit mat på stan och drömmer oss tillbaka till gamla tider. Kul Bengt :)