The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3112 / Den här kameran borde förbjudas! ;) Och så en objektivtest!

Kameran e liten, nätt och ganska billig, OCH  man kan byta objektiv! Mycket kul alltså! Och man kan kolla sina äldre objektiv på den också! Ok, nu kan man byta objektiv på andra digitalkameror också, och objektivbyten har funkat på mina tidigare analoga kameror också, men då fanns inte den här snabbframkallningen inbyggd i kameran! Man får numera ett snabbt svar! Å ni vet vilken kamera jag talar om såklart! :)

Och vän av ordning, och sannolikt även vissa tidningsredaktörer ;) säger såklart, varför inte köpa en digital M Leica? Jag tycker inte priset e rimligt för ett digitalt M Leicahus!

(Men det e klart, oss emellan, en begagnad M 9:a vore kul, fullformat! Men nu är nu, och 18 mpix i den här lilla Leicaliknade kameran slår nog M9:an ganska bra! Men det finns andra värden i livet än bara skärpa! Mässing tex! :) Får väl hoppas på nå't arv från en amerikasläkting)  :)

Och nyss "testade" jag några objektiv med och utan antireflexbehandling! Ni som kan er historia vet att det va Zeiss på 1930-talet som gjorde en praktiskt fungerande antireflexbehandling för optik, och tog patent på den! Då fick såklart de andra obektivtillverkarna problem! (Nu löste det här sig efter andra världskrigets slut, då Zeiss tvingades att släppa patentet, och då kunde Leica, Nikon, Canon och alla andra göra bättre objektiv dom också)

Å en test alltså! (Alla objektiv på full öppning)

.

Zeiss Sonnar 1:2/5 cm från 1930-talet utan T-behandling!

.

Sonnar 1:2/5 cm från 1943 med en tidig T-behandling.  Nu e det här nog en ganska enkel T-Behandling, kanske bara ett lager, S.C. eller?

.

Leitz Summicron 50 mm från 1980-talet. Här e det MC såklart!

Nu syns inte skillnaden så tydligt på "kvällsbilder", det va det som Leica klarade sig undan med på 1930 och 1940-talet! Man talade om sina ljusstarka objektiv, men bara i kvällsljus! 
Men Zeiss talade om sina ljusstarka objektiv även i dagsljus!

Få så om jag tar några bilder i dagsljus/solljus, med ett obehandlat och ett behandlat objektiv, då ser ni större skillnad!

Nördigt, men ändå litet historia! Att kunna sin historia e viktigt! Annars kan man bli lurad!

Nu strax ut med Roffe!

Och sedan Tårtan i em!

/Bengan

Inlagt 2016-01-13 08:47 | Läst 1717 ggr. | Permalink

"Sonnar 1:2/5 cm från 1943 med T-behandling hade två till fyra skikt. Zeiss patent på antirerflexbehandlingen från 1935 täckte faktiskt även Multi Coating. Det var alltså frågan om en väl så avancerad antireflexbehandling på detta objektiv. Enskiktig antireflexbehandling finns nästan bara på enkla filter och på de yttre ytorna av ryska objektiv."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Sonnar 1:2/5 cm från 1943 med T-behandling hade två till fyra skikt. Zeiss patent på antirerflexbehandlingen från 1935 täckte faktiskt även Multi Coating. Det var alltså frågan om en väl så avancerad antireflexbehandling på detta objektiv. Enskiktig antireflexbehandling finns nästan bara på enkla filter och på de yttre ytorna av ryska objektiv.
Jag har ett Voigtländer 1,4/40mm SC. En del rykten säger att det inte är sant, och att även detta är MC. Nån som vet mer?
syntax 2016-01-13 22:50
Jag kollade en gång Bengans Voigtländer 1,4/40mm SC, och det var ingalunda någon Single Coating. Angivelsen är mera ett säljknep för att attrahera en viss grupp - i detta fall traditionsbundna svartvitfotografer. Objektivet ifråga har en antireflexbehandling på gränsen till Multi Coating (man brukar räkna Multi Coatong som sex skikt och uppåt).
Vid en snabb okulärbesiktning som jag gjorde, bedömer jag att de olika linserna i Voigtländer 1,4/40mm SC håller tre till fem skikt.
Det var verkligen en intressant jämförelse! Jag minns att förr i tiden så kallade man objektiv utan antireflexbehandling för mjuktecknande. När det inte fanns något sådant till hands så fick man tillgripa något trick. Jag vill minnas att man trädde en tunn nylonstrumpa över gluggen,