The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2880 / De va i Östtyskland som den moderna SLR-kameran utvecklades!

.

.

Fortsättning från förra bloggen om Contax S!

.

Innan Contax S fanns, visst fanns det spegelreflexkameror, men med Contax S, som kom 1949,  så pekades vägen ut för en liten nätt prismareflexkamera. Men det va fortfarande ganska mycket handpåläggning inför varje bild när man fotade med kameran!

.

Men 1952 kom nästa SLR-från öst, Praktina, nu va nästan alla poletter på plats! Bajonettfattning för objektiven, utbytbar prismasökare, olika mattskivor, utbytbart bakstycke, och motor för snabb filmframmatning, ett tidsvred, där alla tider satt och vredet kunde vridas fram och tillbaka innan eller efter att filmen dragits fram, och så springbländare, bländaren åkte till inställt läge när bilden togs och så som topping på det hela, Zeissoptik!

Nu va det bara några finjusteringar som behövdes för att det skulle bli den SLR-kamera som vi känner igen!

Men nu låg det här i Öst, så man talade inte gärna om Östtyska kameror i Väst, ett kallt krig pågick, och man talade i stället om Öst-teknik, och allt va mest "grovt traktorskräp!" Så den här kameran upptäcktes nästan inte alls av gemene man i Väst, eller så blandar man ihop den med Praktica!

Men allt va inte traktorskräp i öst, det såg japanerna!

.

För Japanerna såg här också framtiden, och Nikon plockade sannolikt isär ett antal Praktina för att några år senare, 1959,  presentera sin yrkeskamera, Nikon F!

(Och även Pentax kom på banan! Namnet Pentax hade man köpt av VEB Zeiss Ikon 1954)

Västtyska Zeiss hade under tiden fastnat i ett antal tekniska underverk! Fantastiska kameror, till ett fantastiskt pris! Och Zeiss gick nästan i konkurs!

Så va det med det! :)

/Bengan

Inlagt 2015-07-07 08:37 | Läst 2465 ggr. | Permalink

"Exacta Varex var ganska liten o nätt. I vart fall Varex IIA som jag köpte 1960."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag undrar om inte Exacta Varex från Ihagee Dresden kom redan på trettiotalet?
Svar från Benganbus 2015-07-07 09:18
Helt rätt Sven, men jag tycker Contax S pekar mera åt framtiden. En liten nätt Prisma-reflexkamera.
Det fanns även en Praktiflex tidigare, med återgående spegel!
Den hade en lång avtryckarstång på kameran,
där man även tryckte upp spegeln när man tryckte av!
Det mesta va Pg, men jag tycker att man gjorde en bra sammanfattning i Praktina 1952!
Se'n va det bara för Nikon (och Pentax) att tacka för det och fortsätta! ;)
/B

Ps. Å den som fortsatte på spåret med en liten nätt SLR, det va ju Olympus med sin OM-1
Intressant ämne det här! :)
Bengt, efter kriget bestämde segermakterna att alla tyska patent var ogiltiga, varför japanerna kunde kopiera tysk teknik och därmed kameror. Jag har ägt en Zeiss Contaflex från 50-talet och det var en spegelreflex byggd i Västtyskland. Min far hade flera spegelreflexkameror byggda i Östtyskland, men köpta i Västberlin, och dessa hade högt anseende i väst på den tiden. Jag hade en Praktika Nova på 70-talet, köpt i Sverige, som var rätt bra, men tekniken höll inte måttet.
Hälsningar
Wolfgang
Svar från Benganbus 2015-07-07 12:40
Även tyska företag, tex Leica fick fördelar av det här patentogiltighetsförklarandet,
Leica kunde nu också antireflexbehandla sina objektiv.
/B
Exacta Varex var ganska liten o nätt. I vart fall Varex IIA som jag köpte 1960.
Claes-Ove Nilsson 2015-07-07 11:39
Visst var/är Exaktan liten och nätt men "vänstervriden", gjord för att titta med i vänsteröga, trycka av och dra fram filmen med vänster hand. Min pappa hade ett antal under 60 och 70-talen står fotfarande fullt funktionsdugliga hemma hos mamma. En liten finess på Varex IIa var att man kunde kapa filmen med den inbyggda kniven och ta ut filmen halvvägs i mörker eller med specialkasett ungefär som på Agfa Rapidsystemet om någon minns?!
Sven Blomquist 2015-07-07 14:57
Vänstervriden passade mig utmärkt eftersom min syn på vänster öga var bra mycket bättre än på höger!
Kul med koll!

För mig blev SLR starten på fotandet. Att få se bilden på mattskiva utan parallaxproblem var en uppenbarelse.

Jag och en kompis gjorde runt 1960 ett exjobb. En film som satts samman av stillbilder. Det var modernt då. Kompisen hade en Practica. Vi tog tusentals bilder och det höll den för. Strax därefter fick jag en Pentax S1 av föräldrarna. Den har jag kvar.

Nikon låg ju långt, långt över min budget. Första gången jag tittade genom en Nikon F med shiftoptik var 1965. Jisses, det är ju så här det ska vara! Senare lånade jag ett sånt hus av en kompis, hyrde optiken hos Molanders och lånade ett superstadigt stativ på lantmäteriet. Hade tur med ljuset. Det blev bilder på dåvarande hemstaden Alingsås, bilder som vi använde i PR-syfte för stan.

Skaffade till slut, för 15 år sen, en F3 med bl a 35 mm PC Nikkor. Såld sen några månader, kom i goda händer via annons här på fs.