The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2406 / Sonnarkonceptet lever! Å då måste det väl fortfarande vara bra?

  

Liten historisk Sonnaråterblick för er som missat det tidigare! ;)

Sonnarkonceptet va lösningen för att göra ett ljusstarkt objektiv på 1930-talet då inte antireflexbehandling fanns! Så Ludwig Bertele med medarbetare hos Zeiss räknade fram bla Sonnar 1,5/5 cm till Contax I. (Bertele hade tidigare gjort ljustarka konstruktioner till bla Ernemankameran, tex ljusstyrka 1,8)

Se'n kom Zeiss med antireflexbehandlingen, och då blev Sonnar 1,5:an ännu bättre i motljus bla, en antireflexbehandling som Zeiss va tvungen att släppa ifrån sig efter andra världskriget, och då kunde alla andra objektivtillverkare antirelexbehandla sina objektiv!

Å då kunde väl den här "trelinsiga" Sonnarkonstruktionen lämnas åt sitt öde, för den va ju gjord då det inte fanns antireflexbehandling? (Med trelinsig i Sonnar så menar jag att sju linser hade satts ihop till tre grupper i tex Sonnar 1,5:an)

Nu kopierade Canon och Nikon mfl Sonnarkonceptet under 1940 och 1950-talet till sina RF-kameror, med antireflexbehandling, men se'n borde det väl vara tid för litet nytänk?

Zunow med sin 1,1/50 mm va också en Sonnarkonstruktion.

 



I det här objektivet sitter ett Sonnarobjektiv från 1945. Objektivet var färdigställt 1945, men sannolikt har man satt det  i den ryska fattningen 1948. (Objektivfattningen är märkt 1948) Objektivnumret, som sitter på den bakre metallfattningen på den inre delen av objektivet, är ett Zeissnummer, där den första siffran saknas i numret, som man gjorde hos Zeiss när man märkte upp objektiven invändigt. Det här objektivet kan härledas via det serienumret till en Sonnar 1,5/5 cm-batch från 1945 i Jena, via "Fabrikationsbuch Photooptik Carl Zeiss Jena" (Hartmut Thiele)  Allt övrigt stämmer också i objektivet, färgen på antireflexbehandlingen, små glasblåsor i några linser osv, osv. Och så tecknar objektivet dessutom mycket bra! :) 

Och Jupiter-3, som är en replika av Sonnar 1,5:an, tillverkades ända in på se'nt 1980-tal i Sovjet! Och ofta ett bra köp! Så för en riktigt nörd, även Leicanörd, så är Sonnar 1,5:an ett måste! Men det går mycket bra med en Jupiter-3 också!

Och nu 2014 kommer mera Sonnar, Sonnetar 1.1/50 mm!
Även det en utveckling på det koncept som Bertele räknade fram på se'nt 1920-tal! Visst e det spännande! http://leicarumors.com/2012/09/10/this-is-the-ms-optical-sonnetar-50mm-f1-1-mc-lens.aspx/

/Bengan

 

Ps. Här är mera historiskt nördläsning! :)
http://www.marcocavina.com/articoli_fotografici/Sonnar_heritage/00_pag.htm
Å det går att klicka sig vidare på en del länkar från marcocavina! ;)
Om ni inte har nå't speciellt att göra! ;) 

 

Inlagt 2014-08-19 08:27 | Läst 1800 ggr. | Permalink

"mer sonnar till folket! ;) men du, har du behövt korrigera dina ryska objektiv så de fokuserar rätt på dina leicor? en fundering bara :)"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
mer sonnar till folket! ;)

men du, har du behövt korrigera dina ryska objektiv så de fokuserar rätt på dina leicor? en fundering bara :)
Svar från Benganbus 2014-08-19 15:35
Jag har mest erfarenhet av Jupiter-3, och vissa objektiv har jag behövt korrigera.
Det är väldigt lätt att skruva av objektivhuvudet på de flesta ryska objektiv,
tyvärr får man säga,
och det ligger distansringar i objektivet, det är där som det sannolikt uppstår en del saker!
Man lägger i fel ringar när man tex har servat objektiven!
Men ett objektiv som ligger litet fel, e ofta lätt att korrigera.

Helt klart att folket behöver mer Sonnarer! :)
Eller i alla fall fler Jupiter-3!
/B
jonasfx 2014-08-20 18:20
"Men ett objektiv som ligger litet fel, e ofta lätt att korrigera."
det klingar fint i mina öron! jag har läst vad du skrivit om canon p och funderar på en sådan med jupiter-3 i kombination.
kanske en canon 35:a med i framtiden! fast det jag läser om den kombinationen ihop med glasögon gör mig litet orolig...
/j