The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2205 / HCB, Jean Hermanson mfl, e dom överspelade numera? Eller...?

 

 


Sitter och tittar i några fotoböcker på morgonen och undrar över tidigare fotografers bilder och bildsyn! Den fotografiska tekniken går ju framåt med stormsteg och då kanske även sättet att ta bilder går framåt med stormsteg? Jag menar, blir det det  "bättre bilder" numera, eller? (Tittade även i några andra bildböcker i går kväll)

Om man säger så här, å det har nog sagts hundra gånger tidigare, så är det väldigt mycket lättare att fotografera numera, i stort sett e det bara att trycka på en knapp! Och tekniken gör att bilderna blir skarpare och att man kan fotografera nästan var som helst och nästan hur som helst och nästan hur mycket som helst! Men räcker det här för att göra bilder "bättre" då? Ok, jag vet, det beror säkert också på vad man menar med en bra bild! Så den frågan blir nog bara en liten återvändsgränd!

Men det finns fördelar att titta i gamla fotoböcker, man får hyffsat koll på vad som redan har fotograferats, man uppdaterar även, ofta omedvetet, sin egen bildsyn/bildsinne! 

Nå'n som har läst boken "Märk världen", ni förstår vad jag menar! För om man har tittat på många bilder, tex på utställningar, på museer, i fotoböcker, så lägger man omedvetet mängder av synintyck på sin egen "hårddisk!"   Å de e inte alls så dumt, både för sitt eget fotograferande och sin egen förmåga att bedöma och analysera bilder!

Så HCB och Jean Hermanson kommer aldrig att bli överspelade!  ;)

/Bengan

Ps. Men, man kan såklart även titta på bilder på Fejan, Instagram och liknande, men jag undrar om det tillför bildsinnet något extra...? 

 

Inlagt 2014-02-07 09:13 | Läst 2843 ggr. | Permalink

"Det är väl alltid en extra känsla att bläddra i fotoböcker, men jag tycker att webben funkar bra med för att njuta bilder. Sen kan man ju alltid hitta nytt. Som t ex den här killen som plåtade snapshots i sann Winogrand-anda i Detroit på 70/80-talet, hittade jag genom en "vän" på Fejan. Fick hem boken för ett par dagar sen, kan rekommenderas. Man fick med en analog kopia på en av bilderna också, plus ett par foto-vykort ;) Dock så är det mattpapper i boken, vilket gör att de fina bilderna, tyvärr blir aningen grådaskiga, annars bra tryck. Boken kostar ca 300:- med frakt. Förutom att det är väldigt bra bilder, så är det ett unikt dokument med tanke på vad Detroit genomgått de senaste åren. http://www.editionsfpcf.com/books/don-hudson/2/"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Måste man bedöma och analysera bilder, det räcker väl att se,uppleva, och njuta av dem, och varför sträva efter de gamla mästarna, gjort är gjort och man vill väl inte bli någon "copycat" eller hur ;-))
Svar från Benganbus 2014-02-07 10:17
Varför gå en snickarkurs, å titta på gamla snickararbeten, för å bli en bra snickare,
eller gå och lyssna "gamla mästare" typ Mozart, eller ABBA e nog också en bra fråga!
För gjort e gjort! ;) Å inte vill man väl kopiera som sagt! ;) ;)
B)
Spotify! Nej ! bevare mig väl!!! Tacka vet ja Gnesta Kalle:)
/ Bengt
Jag tänker att det kanske möjligt är mer människor än någonsin som köper fotoböcker från tidigare fotografer, att de gamla mästarna är mer levande för flera människor än någonsin. Att fler människor än någonsin försöker utveckla sitt bildseende i just detta nu, nådens år 2014. Sen tas det ju så otroligt mycket bilder så att det är nog svårt att se detta, det är svårt för en vanlig hjärna att ta in och analysera och berätta om vi som helhet går framåt eller ej :) Så tror jag och jag har inte alltid rätt. ;)
Men jag tror att kreativiteten är större än någonsin för de av oss som har ett någorlunda tryggt liv med basbehoven tillgodosedda.Och inspiration hämtas från gamla och nya mästare såväl som musik, dikter, you name it!
De gamla mästarna kommer alltid att ha betydelse. Men det kommer också många nya spännande fotografer. De kan vara väldigt uppfriskande för ens bildseende och bildstil.
Det är väl alltid en extra känsla att bläddra i fotoböcker, men jag tycker att webben funkar bra med för att njuta bilder. Sen kan man ju alltid hitta nytt. Som t ex den här killen som plåtade snapshots i sann Winogrand-anda i Detroit på 70/80-talet, hittade jag genom en "vän" på Fejan. Fick hem boken för ett par dagar sen, kan rekommenderas. Man fick med en analog kopia på en av bilderna också, plus ett par foto-vykort ;) Dock så är det mattpapper i boken, vilket gör att de fina bilderna, tyvärr blir aningen grådaskiga, annars bra tryck. Boken kostar ca 300:- med frakt. Förutom att det är väldigt bra bilder, så är det ett unikt dokument med tanke på vad Detroit genomgått de senaste åren.

http://www.editionsfpcf.com/books/don-hudson/2/
Svar från Benganbus 2014-02-08 09:00
Inressant bok Johan!
/Bengan
Ibland kan jag tycka att det verkar finnas en rädsla för att lära sig av dom som hållit på tidigare. Kanske är det till och med något väldigt typiskt svenskt. Det känns nästan så.

Jag kommer ihåg ett av Fredrik Lindströms program om Sverige där han beskrev hur otroligt trendkänsliga och nervösa vi är som nation. Vi tittar nästan bara framåt, var ungefär hans slutsats. Detta kan man se på många olika plan i samhället. Det finns ibland ett väldigt märkligt avståndstagande gentemot kultur, traditioner och så vidare. Allt ska vara nytt.

När det gäller fotografi har jag förvånansvärt ofta stött på personer som mer eller mindre blir förbannade när jag påstår att man kan lära något av exempelvis HCB och andra. De menar att det är mossigt och omodernt, att man bara blir en blek kopia. Men resonemanget visar på ett grovt feltänk. För det är först på andras axlar du kan nå riktigt högt. Och den som inte kan lära av andra kommer aldrig bryta ny mark. Det är till och med en av människans allra viktigaste framgångsfaktorer - vår förmåga att lära av andra. Inga andra djur har den utvecklade förmågan.
bassa 2014-02-07 17:47
Hej K-E Det är väl inte det man reagerar mot i Bengans blogginlägg. Snarare det, att antingen läser man och bläddrar i kollar böcker och tar intryck av de gamla mästarna och därmed utvecklas, men VÄLJER man fejan eller instagram, , eller annat, är det tveksamt om det tillför bildsinnet något. Det borde väl ändå inte vara antingen det ena eller det andra.
Jag som har varit verksam jazzmusiker i hela mitt liv (55) år, har många gånger träffat på jazzmusiker så kallade tradjazzmusiker som absolut inte tycker något har hänt efter Lois Armstrong, och står fast vid det en i dag, men det har hänt en hel del. Charlie Parker Miles Davis Dexter Gordon John coltrane Charlie mingus Kiet Jarret OSV. I stort sätt alla jazzmusiker när vi var unga inklusive mig själv Lyssnade på kapten på skutan, nämligen Lois Armstrong, Men man får inte förneka att nytt händer, att nya harmoniseringar , nya infallsriktningar, nytt (bildänkande mycket väl kan hittas på Fejan OSV..
, Dessutom tipsas man om nya bra musiker och fotografer genom nätverket. Jag själv är inte med på någon sådan sajt. Men får ändå tips av vänner , som skriver, kolla in eller lyssna den här snubben,You tube.
. Det är utvecklande. Man behöver inte alltid plocka fram en gammal vinyl putsa den med duk, slå sig till ro och lyssna för att utvecklas. Kombination av det gamla och nyfikenhet på det nya är är nödvändigt just för att utvecklas. . / Bengt
Svar från Benganbus 2014-02-08 09:14
Joakim!
Intressanta tankegångar! "För det är först på andras axlar du kan nå riktigt högt"

Kan bli ett blogginlägg framöver på ämnet "osäker och tvärsäker!" ;)
/B
Jean Hermansson upplever jag som lite bortglömd, en fantastisk fotograf som verkligen skildrar arbetare o deras villkor. LO