The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2063 / Gatans märkliga ögonblick del. 2

 

Rosenlundsgatan, kl 18.15


De kanske det som är gatufoto, för de som kan det alltså, att fånga märkliga ögonblick? Å ibland kanske man kan kalla det för litet skruvade bilder! I alla fall så finns det nå't underligt och avvikande i de här bilderna! Kan inte låta bli att tänka på HCB och bilden vid St-Lazare bangården från 1932. En man som hoppar och i nästa ögonblick, med stor sannolikhet, plumsar han i en stor vattenpöl! Men på bilden hänger han ännu i luften!

 

 

Gatufoto

 

 

Och bilden i artikeln i DN om "Konsten att frysa gatans märkliga ögonblick", mannen som ligger på gräsmattan...
Eller håller han på att resa sig upp, eller..?
Och allt i ett öde förortslandskap!

Matt Stuart poängterar även  i artikeln, att gatufoto inte har någon släktskap med dokumentärfoto.

(Och det kanske är dokumentärfoton som vi vanliga tar när vi kallar oss gatufotografer? Eller är det  semesterfoton hemmavid? Och så blir det ibland även någon form av pictorialistiska gatufoton, ni vet med snygga linjer och skuggor och gyllenesnitt-grejer.)

Matt fortsätter: En gatufotograf vet inte vad han kommer att fotografera på morgonen.
Det finns ingen angenda. Gatufotografits uppgift är inte att besvara frågor. Tvärtom.
Ju fler frågor det ger upphov till desto bättre.

Kommer igen att tänka på mannen på gräsmattan!

Ok, intressant läsning och intressanta bilder!

/Bengan

 

Ps. Mina egna bilder har inget att göra med innehållet i bloggen, dom e bara utfyllnad! 

Hornsgatan

 

 

Inlagt 2013-06-07 21:45 | Läst 2248 ggr. | Permalink

"Självklart är artikeln allmänt hållen och sannolikt även skriven av någon som saknar specialistkunskaper i ämnet. Jag tycker det är helt OK. Den är ju skriven för folk som saknar specialistkunskaper i ämnet. Lika förbaskat är det fantastiskt roligt att intresset för stillbildsfotografi är så stort. Jag har skrivit någon liten fundering på ämnet i min blogg. http://www.wbi.se/?cat=39"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Välkommen till Snickarbacken 7 för att titta på utställningen i verkligheten också. Den är bra!
Jag läste artikeln idag och gillade den inte alls. Väldigt populistisk och skriven för nybörjare. Ungefär som när man dansar lindyhop och lokaltidningen skriver om bugg.

Det är tom så att din andra bild här slår de inresta fotograferna med hästlängder och det är ingen bra kritik för dom.
jido 2013-06-08 00:06
Hm. Jag är rätt söker på att den är skriven för nybörjare, dvs majoriteten av DN-läsarna. Såg för övrigt att Saul Leiter gått med i In-Public, så kanske att det finns någon där som håller måttet i alla fall.

Jag som både sett utställningen och umgåtts med de tre som var här över en helg hyser den största respekten för deras kunnande. Jag förstår hur de tänker och hur hårt de arbetar för att deras bilder ska nå upp till "In-Public-standard". Med det inte sagt att de sitter på den enda sanningen om hur man definierar och genomför gatufoto.
Självklart är artikeln allmänt hållen och sannolikt även skriven av någon som saknar specialistkunskaper i ämnet. Jag tycker det är helt OK. Den är ju skriven för folk som saknar specialistkunskaper i ämnet. Lika förbaskat är det fantastiskt roligt att intresset för stillbildsfotografi är så stort. Jag har skrivit någon liten fundering på ämnet i min blogg. http://www.wbi.se/?cat=39
Det låter lite drastiskt att säga att dokumentärfoto inte har något med gatufoto att göra. Men det finns absolut en poäng med att hålla isär begreppen eftersom det inte är samma sak. Precis som Matt är inne sker gatufoto mer förutsättningslöst. Man upplever det som händer framför en. Dokumentärfoto bygger på att man vill berätta en story. Därmed inte sagt att man inte kan ha en röd tråd i sina gatubilder.