The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2036 / Som amatör är du en fri fotograf! Så ta chansen!

 

Kocksgatan 24


Många fotoamatörer drömmer nog om att få jobba som fotograf! Att jämt få fota! Mot betalning! Och resa jorden runt och få plåta en massa spännande saker! Få gratis kamera och utrustning! Få de senaste kameramodellerna! Och kanske också fota kändisar! La Dolche Vita!

Men det här e ett jobb! Du måste leverera "bra" bilder i en ständig ökande konkurens! Och vad är bra bilder? Vem plockar ut de här bra bilderna så dom passar in i försäljningen? Och tar du inte tillräckligt "bra" bilder, så får du söka ett annat jobb! Inget konstigt med det här! Så fungerar en fri och konkurensutsatt marknad! Lycka till!


Men vill du vara en fri och skapande konstnär måste du nog vara amatör i dagens samhälle! (Men ändå ha en liten sidoinkomst som finansierar utrustning och material)

Och jag tror också det är viktigt med fria konstnärer i ett samhälle som blir mer och mer åsiktsströmlinjeformat! Hur skall man annars få se det som ligger på sidan om mittfåran?

Amatören är inte styrd av det kommersiella, har inget krav på effektivitet eller lönsamhet, utan kan i stort gå egna vägar! Här kanske man kan tala om ett samhällsansvar, mot det kommersiella och det likriktade! Att ta egna "uppdrag", eller undersöka egna kaninhål, bara för sin egen nyfikenhets skull!
Och sedan visa för andra vad för spännande saker man hittat!
Man kanske tom hittar saker som samhället inte riktigt vill visa...?

Men amatörerna får såklart sällan visa sina bilder på de största salongerna! För de största salongerna vågar inte satsa på nå't okänt, även om man kanske skulle tycka att det e bra fotografi!

För man måste sälja inträdesbiljetter, böcker, kurser i det stora Fotografiska huset, få avkastning på insatt kapital, och det gör man bara med berömd fotografi, fotografi som alla redan känner till, för då blir köerna långa in i huset! :)

Så tappa inte sugen fotoamatörer! Vi kan undersöka det okända när vi har lust!
Vi är fria! Så ta chansen!

/Bengan

 

Inlagt 2013-05-20 14:22 | Läst 3426 ggr. | Permalink

"Jag har tänkt i liknande tankar själv nyligen och håller med dig i det du säger. Tanken att ta fotograferandet som yrke kanske inte riktigt skrämmer mig, men jag tror att det finns en rejäl risk att jag genom det skulle ta det roliga ur något jag älskar väldigt mycket att göra. Hellre då att som du säger fotografera för sin egen skull, just vad man själv finner intressant :) Tack för ett bra inlägg!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Amatör är vackert! Kommer från latin amatorem (nominative amator) "älskare". I den fotografiska tolkningen torde det kunna betyda att man håller på med fotografering för att man älskar att fotografera. Kan man ha en bättre position? Knappast! /Hans
Jag har tänkt i liknande tankar själv nyligen och håller med dig i det du säger. Tanken att ta fotograferandet som yrke kanske inte riktigt skrämmer mig, men jag tror att det finns en rejäl risk att jag genom det skulle ta det roliga ur något jag älskar väldigt mycket att göra.

Hellre då att som du säger fotografera för sin egen skull, just vad man själv finner intressant :) Tack för ett bra inlägg!
Alltid har sina för- och nackdelar. En nackdel som proffs är att man lätt tappar lusten för att ta egna bilder. Man är van vid att alla bilder ska ha ett syfte.

Som proffs gäller det att kunna gilla läget. Att kunna glädja sig åt att kunden är nöjd och hantverket väl utfört. Det är svårt att få uttrycka sig själv i uppdragsbilder.

Att det bara skulle vara proffs som får ställa ut stämmer inte. Det är drivna fotografer med egna fotoprojekt som får ställa ut. En hel av dem är yrkesfotografer i någon grad. Men det finns massor av yrkesfotografer som varken vill eller har förmågan att producera något som har intresse för gallerierna.
Det är inte mycket av det som visas på galleri som är producerat på betald arbetstid.

En stor nackdel som amatörfotograf är att man sällan kommer utanför den egna komfortzonen. Då blir utvecklingen långsammare och bilderna blir kanske inte så spännande.
Svar från Benganbus 2013-05-20 17:49
Det här med att komma ur komfortzonen, det kan nog också betyda att byta från den gamla vanliga trevliga kompisfotogruppen till någon annat som inte e så välkänt och säkert och förutserbart! :)
Att våga ta några steg ut i det okända!
För å se om isen håller! ;)
Men det gäller nog inom de flesta områden i livet.
Hans Wahlgren 2013-05-20 18:04
Jag har aldrig förstått det där med att "komma ur komfortzonen". Som att säga till fiolbyggaren att börja bygga hus eller något annat grovhugget, eller säga till hundrameterslöparen att ta upp brottning. Bara för att göra något utanför det vanliga. Varför inte stanna kvar vid det som känns intressant och slipa verktygen?Jag tror man blir bättre genom att öva på det man vill vass på. Man blir inte bättre genom att splittra sig. Då blir man bra på mycket men inte bäst på något. Men jag kan givetvis ha fått allt om bakfoten, min hustru brukar hävda det titt som tätt... :-)
Mvh Hans
Svar från Benganbus 2013-05-20 19:16
Hans!
Min egen tolkning om vad Magnus menar de e att försöka komma ur vardagsfotobekvämligheten, där allt e så bra därför man har så'n vardagsrutin på det fotandet!
Och då e det nog bra att komma ifrån fotopolare och Fotosidan ;) och liknande "mentala isolat" ett tag för att ensam spänna bågen mot det okända! ;)
De e väl som en rockmusiker som vill pröva å spela tex Schuberts ofullbordade!
Bara för att han vill det, och att det känns spännande, och sannolikt utvecklande....

Tycker såklart som du att man inte skall splittra sig för mycket i sitt hantverk,
men leva i en Gallerix-vagga hela livet, visst e det tryggt och föga splittrande, men även föga utvecklande!
Tycker jag! :)
/Bengan

Ps. Min fru har också synpunkter på min verklighetsuppfattning, men det får man väl leva med... :)
froderberg 2013-05-20 22:33
@ Hans. Med att komma ur konfortzonen menar jag inte byta genre utan att kämpa mot sin bekvämlighet. Att prova på sådant som kan kännas lite obekvämt till en början. En yrkesfotograf tvingas många gånger göra fotojobb som kan vara lite obekväma, men som visar sig vara utvecklande.

För att vara konkret. En gatufotograf kanske smygfotar eller plåtar med tele för att undvika att bli upptäckt och i sin tur undvika eventuella konflikter. Att trotsa sin bekvämlighet kan ge bättre bilder.

Eller så fotograferar man i bekanta miljöer istället för att söka upp nya. Eller så fotoflanerar man med vänner istället för att gå själv i många timmar och vara helt koncentrerad.

Och hur ofta jobbar du med ditt fotoprojekt? Nog kan du plåta mer och jobba hårdare med att få fram fler bra bilder och så vidare.

Det som särskiljer många av toppidrottsmännen eller många andra som toppresterar är att de har en hängivenhet som gör att de inte hindras av sin bekvämlighet. Elitidrottare tränar tills de spyr. En hobbyfotograf kan naturligtvis utvecklas enormt med hjälp av hängivenhet. Yrkesfotografer måste också ha hängivenhet för att nå långt, men deras utveckling har också hjälp av drivkraften som kommer från yttre krav.
Att jobba som fotograf, har både fördelar och nackdelar. En av fördelarna för mig var att min bildredaktör, på tidningen Musikern, var väldigt duktig och kreativ, och jag tycker att jag lärde mig mycket. av honom. Men det förde också med sig att jag fick göra jobbet mycket efter hans huvud, Ofta var det så att efter han intervjuat personen artister, så fick jag göra fotojobbet, Men det kunde låta från honom Jag skulle gärna vilja ha .. Osv... Som sagt kul, Men också väldigt rutinmässiga uppdrag i bland. Och som jag tror glöms ofta fruktansvärt stressigt i bland. När vi på Jazz och Blues festivalen i Stockholm skulle skriva och jag och plåta Sting, fick jag tre minuter, eller kanske högst fem minuter , nere från diket, för själva plåtningen, och där var det trångt med fotografer, eftersom alla som släpptes in samtidigt.
Visst var det kul när man kände att en bild satt och man visste, det här tar han, man riktigt känner, jag har fått en bild., men också nervöst eftersom jag enbart jobbade med film och inte kunde se resultatet direkt. Senare ställdes krav på digitalt av ekonomiska skäl vilket gjorde mig ännu mer nervös,eftersom jag inte visste något om det.
För mig var det exakt så som nämnts av Bengt ochHans, att fotograferandet vid sidan om blev lidande även om tidningen ofta också tog in bilder från mina streetvandringar, Sanningen är den att det många gånger är väldigt rutinmässigt när man jobbar som fotograf, Kolla bara Riksdags bevakningen Jag kan tänka mig hur dom har det., Väntan ta sina bilder och snabbt tillbaka. Jag föredrar att knalla omkring med min kamera.. och jobba med mitt musicerande. Självklart finns det en annan typ av fotograf jobb, där uppdragen är nog så intressanta, men den vanliga vardagen för en fotograf som skickas i väg lite hit och dit, är inte minsann inte alltid så glamoröst som man vill tro.
/ Bengt
2013-05-20 20:08   Morgan
Problemet med att arbeta som fotograf är att du hela tiden tar andras bilder,
de bilderna som de ber dig ta. Som amatörfotograf tar du dina egna bilder.
Det är inte ofta man hinner med att vara en kreativ amatör när man arbetar som fotograf.

Självklart finns det undantag...........
Fantastiskt bra bild!
Svar från Benganbus 2013-05-21 09:18
Tack för det Ragnar!
Mvh Bengan