The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1743 / Är det bara att fota människor på sta'n även i Tyskland, behöver man inte fråga där heller?

 

 

 

 

Attenzione!!

 


Vännen Gustaf berättade i förra bloggen om ett litet hälsoproblem som uppstod när han gatufotade i Tyskland!  ;)  Och det är nog så att man ser på det här litet olika i olika länder, man har olika lagar alltså. Läste nyss en diskussion vad gäller det här att vissa förbundsstater i Tyskland verkar ha litet olika tolkninger om hur man får fota människor.

Men det mesta motståndet/eller åsikterna finns nog hos människorna själva. Jag har någon gång fått "nära" information om att det är förbjudet att fota människor även i Sverige utan deras samtycke!

Ibland tror jag, ursäkta, att man blandar i hop verkligheten med det fiktiva, jag menar,  man har kanske sett en rättssalsserie på Tv, och då kanske man tar med sig vissa begrepp därifrån ut i verkligheten till det verkliga livet! ;)  "Jag skall stämma dig på miljonbelopp om du fotar mig!" ;) :)

Nåja, det här är ytterligheter i ett tema, men kan vara nog så otrevligt om man träffar på en så'n här "lagtolkare" i en gränd en mörk kväll!  ;)

Jag kände nog att jag va aningen okunnig om rättsläget då jag "gatufotade" i Berlin, inte för att jag tog några förnedrande bilder, eller att jag hade några som helst problem, utan för att jag inte riktigt hade koll på vad som gällde! Jag gillar att ha koll på leget liksom! Då kan man slappna av! :)

Men den här lilla osäkerheten i Berlin övervägdes helt av de trevliga och kunniga guiderna som bla hjälpte oss att komma till det bästa kaffestället i Berlin, och visa oss vad billigaste filmen fanns att köpa! :)


/Bengan


Ps. Men om jag skall åka och fota gatufoto i tex Paris eller New York, då skulle jag i alla fall kolla rättsläget via turistbyrån eller ambassaden, just för att undvika det onödiga på platsen! :)

 

Polisstation i Bologna

 

 

 

Inlagt 2012-08-29 07:15 | Läst 9763 ggr. | Permalink

"Det "leget" får du nog aldrig koll på, det blir så många steg som regleras av olika bestämmelser. Sådana här "enkla" frågor är ofta de riktigt svåra frågorna. Egentligen handlar din fråga om EG-rätten, dvs gäller samma regler i Tyskland som i Sverige? Vad gäller straffrätten, dvs ofredandet, så kommer även detta att harmoniseras men vi är inte där ännu. Det kan finnas andra regler i Tyskland. Vad beträffar andra regler som reglerar kränkning av integritet så finns det många direktiv och något domstolsavgörande också. Generellt kan man säga att rättsläget (leget) är osäkert och att det nog inte kommer att klarna under den närmaste tiden. Tror jag och jag har ändå arbetat med de här frågorna i massor av år. Sedan kan man säga att det här teoretiska är rätt ointressant i praktiken. De flesta sådana här tvister löses på gatan genom okvädningsord och tomma hotelser. Risken att hamna inför domstol är nog minimal. Om någon tryckte upp en kamera i ansiktet på mig skulle jag inte stämma vederbörande utan istället trycka en flottig tumme på frontlinsen, praktisk juridik så att säga."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det "leget" får du nog aldrig koll på, det blir så många steg som regleras av olika bestämmelser. Sådana här "enkla" frågor är ofta de riktigt svåra frågorna. Egentligen handlar din fråga om EG-rätten, dvs gäller samma regler i Tyskland som i Sverige? Vad gäller straffrätten, dvs ofredandet, så kommer även detta att harmoniseras men vi är inte där ännu. Det kan finnas andra regler i Tyskland. Vad beträffar andra regler som reglerar kränkning av integritet så finns det många direktiv och något domstolsavgörande också. Generellt kan man säga att rättsläget (leget) är osäkert och att det nog inte kommer att klarna under den närmaste tiden. Tror jag och jag har ändå arbetat med de här frågorna i massor av år.
Sedan kan man säga att det här teoretiska är rätt ointressant i praktiken. De flesta sådana här tvister löses på gatan genom okvädningsord och tomma hotelser. Risken att hamna inför domstol är nog minimal. Om någon tryckte upp en kamera i ansiktet på mig skulle jag inte stämma vederbörande utan istället trycka en flottig tumme på frontlinsen, praktisk juridik så att säga.
Utomlands får man spela dum turist. Frankrike har formellt hårda lagar mot fotografering men det är ju samtidigt igår det ju inte hindra alla turister från att fotografera. Men man kanske ska hoppa över Bruce Guilden-metoden i vissa länder.
Svar från Benganbus 2012-08-29 16:56
Det tror jag också e smart! Man måste jobba smart, inte hårt! ;)
/B
Små kameror är nog att rekommendera. Då är du en ofarlig turist! Stor kamera betyder nog potentiell fotojournalist och då inträder "jag vill inte vara med på bild"-syndromet.
Om man dessutom demonstrativ drar fram film så är man ju en hopplös gammaldags gubbe. Ta du din bild, gubbe lilla...
syntax 2012-08-29 11:07
Förvisso är det så Thomas.
När jag tidigare under många år körde Contax RTS-systemet hade jag bland annat Planar 1,4/85mm. Ett underbart objektiv med en jättestor mörkglittrande frontlins. Rena lyckan för kameranörden alltså. Men se det tyckte i regel inte föremålen för porträttförsöken. Dom tycket att det såg ut som "The Inquisitive Eye" och skyggade. Jag fick byta till Sonnar 2,8/85mm - och alla var glada.
N Thomas Meldert 2012-08-29 14:43
Och jag som just har beställt en Planar 1,4/85...
Svar från Benganbus 2012-08-29 17:12
Har haft en så'n, stor och klumpig sak! ;)
Köpte en sådan av Rajje på Sergelfoto för 2500:-
De va nog mycket pengar kanske...?
/B
N Thomas Meldert 2012-08-29 17:30
62 mm lång och 570g tycker jag är rätt ok för en glugg
syntax 2012-08-29 23:16
Den är JÄVLIGT bra, gott folk!
Svar från Benganbus 2012-08-30 08:34
Optiken va FÖR bra för mig ;) så jag bytte den mot ett M Leica-hus med ett Summicron-objektiv och ett handgrepp. Den utrustningen passade mig bättre! Men visst e den imponerande den här Contax-gluggen!
N Thomas Meldert 2012-08-30 12:48
Alltså, så här är det. Jag köpte inte en för Contax eftersom jag inte har någon Contax (men jag har en Kiev). Min Planar har Nikonfattning och ska användas på en Nikon fullformatare. Nu spelar den saken mindre roll. Det är brännvidden som är det roliga i kråksången. Och de bilder man kan ta med den. Jag har blivit lite frälst på 85 mm på min OM-2N och vill ju kunna använda den på andra fina kameror. Tyvärr har Zeiss lagt ner Sonnar 1,5/85 med M-fattning så där får jag nöja mig med Elmarit 2,8/90. Så länge...
Skulle plåta några snubbar på en kebab i Berlin, inte populärt... Varför vet jag inte men kanske handlar det om arbetstillstånd och såna grejor. Då kan det bli rätt ansträngt om man inte respekterar människors integritet.
Ha det gött!
Svar från Benganbus 2012-08-29 17:00
Det här kan jag känna i Sverige också numera, jag vill gärna gå med kameran synlig, inte smyga alltså, men "känner" att jag uppmärksammas mera numera på håll och att nå'n ofta går åt sidan för att inte komma med på bild, och det sker långt innan jag tagit upp kameran ens...
/B
Såvitt jag förstår så gäller subsidaritetsprincipen och någon övergripande EU-lagstiftning finns inte på detta område. Fotografering kan innefattas i våra okränkbara fri- och rättigheter.

Visst är det som du säger Bengt att i den mediala sanningen blandas fakta och fiktion. En TV-serie förmedlar en sorts beteenden som gör att många svenskar exempelvis tror att domstolar i Sverige fungerar som i USA. Det låter otroligt men är inte ovanligt.
Vi kan kort sagt vänta oss att den breda allmänheten är underinformerad. Däremot är det obehagligt att bli påhoppad och pådyvlad intressen som man inte har.
Jag blev kraftigt åthutad i Geneve när jag såg en dagmamma skjuta fram en barnvagn med sex ungar i. De satt tre på varje sida med ryggarna mot varandra. Kameran åkte upp men den starka känsla av att damen ifråga trodde att jag hade pedofila motiv har varit jobbig.

Just detta att den eventuellt avbildade direkt anser sig ha rätt till bilden och tolkningen av den är ett gissel. Många av oss gillar de dokumentära tidsdokumenten och "Straght Photography" är intressant. Varför sluta plåta på stan?

Jag tycker det är bra att du tar upp de här frågorna och visst behöver vi läsa på för att kunna räta på ryggen.

/H
Svar från Benganbus 2012-08-29 17:07
Tror Tv och media styr mer än de flesta vill tillstå! Och Tv och annan media visar och skriver såklart om det som säljs bäst, brott och olyckor. Så därför kan verkligheten nog upplevas skrämmande och hotande om man inte kan förstå att det kan finnas annat än bara brottslingar ute...
/B
Här kan du läsa om hur det kan vara i USA. I Washington finns dock en kvinnlig polischef med stake. Hon har sagt till sina poliser att följa lagen.
http://www.fotosidan.se/groups/gatufoto/listwall.htm#post24544
Svar från Benganbus 2012-08-29 17:08
Tack för den oroande läsningen!
/B
Med ett tillräckligt långt tele så vet inte objekten att de blir fotograferade, fast det är tråkigare och lagarna gäller tyvärr fortfarande.
I Marrakech var det riktigt besvärligt, ingen ville bli fotograferad, och om de trodde att de hade blivit fotograferade så skulle de i alla fall ha rejält betalt.
Svar från Benganbus 2012-08-29 15:23
Vid gatufoto i Marrakech behövs det mycket pengar alltså? ;) :)
/B
JanKw 2012-08-30 11:26
Steve McCurry, en av Magnums bästa, berättar att han kan gå omkring i muslimska länder och få nej från hundra kvinnor innan han får ta porträtt på en. Och han använder inget längre än 85 mm. Googla lite på honom så har du att göra hela da´n.
Svar från Benganbus 2012-08-31 12:03
Jan!
Tack för tips!
Steve McCurry låter som en spännande fotograf! Det här envisa och målmedvetna som det verkar,
talar mycket för det! Skall kolla honom!
/Bengan
Ofta är det ganska kulturellt styrt också, på en del ställen ber man nästan om att bli fotograferad och på andra är det djupt kränkande. Så att ta reda på hur det ligger till är nog alltid en bra idé. :)
-affe
Svar från Benganbus 2012-08-29 17:10
De e som man skall fjällvandra i okänd terräng, man kollar kartan litet extra innan! :)
/B