The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1309 / Kortrapport från en surdegsbagerilärling!

 

  

Va på surdegsbakabrödkurs i Järna i dag (söndag) från 09.00 till 18.00!  Vi började med teori, se'n smakade vi på surdegsblandningar, och satte några större degar, bakade, förjäste, gräddade brödet i omgångar i vedugn och plockade ut brödet, städade och avslutade med en sammanfattning samt till sist nedplock av brödet i påsar för hemtagning! Å det blev mycket att ta hem!!

Järna Vedugnsbageri

 

 

Tända vedugnen.

 

 

 

Vår lärare, Dan Brouwer, konstaterar att nu brinner det i vedugnen.

 

 

 

 

Provsmakning av olika surdegssatser.

 

 

 

 

Delning av jäst deg för formning och bakning. Man väger degen för att få rätt storlek/vikt.

 

 

 

 

Sedan Formar vi.  Å det va inte så lätt som det ser ut. Olika degar = olika brödsorter har olika degar, som har olika konsistens, och kräver olika handgrepp för formandet av degen innan bakning, antingen fri degklump eller en degklump i en form. Å så kanske det skall vara valnöt eller nå't annat i brödet eller kross utanpå.....

 

 

 

Grannen Christofer och magister Dan formar.

 

 

 

Ut och in med grejer i vedugnen.

 

 

 

 

Efter avslutad kurs fick vi elever dela upp brödet och ta med oss hem. Här står en del av brödet på vedspisen hemma. (Resten av brödet står i kassar på diskbänken, så det blev en hel del bröd att lägga i frysen).

Och några av våra grannar i närheten blev också glada!  Nybakat bröd, tack, va trevligt!

De va allt bloggande för idag, för jag e litet trött liksom!  Att både sitta på skolbänken och jobba praktiskt de va litet ovant :)

Men det här va kul, och intressant!!  Och mycket gott!  :)

/Bengan

 

 

Inlagt 2011-11-06 21:02 | Läst 2544 ggr. | Permalink

"Det där det är riktigt bröd det! Känner doften ända hem till K-holm // Leif M"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Och du jobbar för brödfödan (kunde inte låta bli... förlåt)
Svar från Benganbus 2011-11-07 06:54
Så er'e, vi pensionärer måste ju göra så numera! Slita i bageriet! ;)
Kul, vi har anmält oss till kurs hos Saltå Kvarn.
Står på väntelista sedan i juni, jag börjar tro att de glömt oss :-(
Får väl skicka dem en påminnelse.

Du skulle varit med till Uppsala. Rauni hade med två OM1
Du hade kanske kunnat övertala henne att sälja en :)
Svar från Benganbus 2011-11-07 06:57
Kolla Järna Vedugnsbageri vad gäller surdegskurs
http://jarnavedugnsbageri.se/

Vad gäller OM-1, jag vet att Rauni har några... :(
Va dom fina?
/B
begust 2011-11-07 08:18
verkade vara i bra skick
Lite annan smak än limpan från ICA va?!
Den stora frågan är dock: vad tog du de fina bilderna med? ;-)
//Ewa
Svar från Benganbus 2011-11-07 06:48
En lätt, och en svår fråga...! ;)
Den lätta frågan, jovisst en helt annan smak på det här brödet än det man köper från ICA! :)
Varje brödsort har sin egen personligthet, sin egen smak och konsistens.
(Vi hade också en liten brödprovsmakning innan vi började baka)

Å så den svåra frågan..litet känslig kanske också... ;)
Ok, då kör vi!
Ibland får man ta till ICA-bröd då man har litet bråttom, tex då det bara skall dokumenteras, då man är full upptagen i sin konstnärliga brödbakningsverksamhet, så därför va jag tvungen att ta bildern med Canon G10! ;) :) ;)
B)
Det där det är riktigt bröd det! Känner doften ända hem till K-holm
// Leif M
Svar från Benganbus 2011-11-07 06:51
Doften av nybakt bröd är härligt!
Så efter ett antal timmar runt bakbord och vedugn få känna doften av nybakt bröd, de va inte alls så dumt! :)
/B