The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 1309 / Kortrapport från en surdegsbagerilärling!
Va på surdegsbakabrödkurs i Järna i dag (söndag) från 09.00 till 18.00! Vi började med teori, se'n smakade vi på surdegsblandningar, och satte några större degar, bakade, förjäste, gräddade brödet i omgångar i vedugn och plockade ut brödet, städade och avslutade med en sammanfattning samt till sist nedplock av brödet i påsar för hemtagning! Å det blev mycket att ta hem!!
Tända vedugnen.
Vår lärare, Dan Brouwer, konstaterar att nu brinner det i vedugnen.
Provsmakning av olika surdegssatser.
Delning av jäst deg för formning och bakning. Man väger degen för att få rätt storlek/vikt.
Sedan Formar vi. Å det va inte så lätt som det ser ut. Olika degar = olika brödsorter har olika degar, som har olika konsistens, och kräver olika handgrepp för formandet av degen innan bakning, antingen fri degklump eller en degklump i en form. Å så kanske det skall vara valnöt eller nå't annat i brödet eller kross utanpå.....
Grannen Christofer och magister Dan formar.
Ut och in med grejer i vedugnen.
Efter avslutad kurs fick vi elever dela upp brödet och ta med oss hem. Här står en del av brödet på vedspisen hemma. (Resten av brödet står i kassar på diskbänken, så det blev en hel del bröd att lägga i frysen).
Och några av våra grannar i närheten blev också glada! Nybakat bröd, tack, va trevligt!
De va allt bloggande för idag, för jag e litet trött liksom! Att både sitta på skolbänken och jobba praktiskt de va litet ovant :)
Men det här va kul, och intressant!! Och mycket gott! :)
/Bengan
Står på väntelista sedan i juni, jag börjar tro att de glömt oss :-(
Får väl skicka dem en påminnelse.
Du skulle varit med till Uppsala. Rauni hade med två OM1
Du hade kanske kunnat övertala henne att sälja en :)
http://jarnavedugnsbageri.se/
Vad gäller OM-1, jag vet att Rauni har några... :(
Va dom fina?
/B
Den stora frågan är dock: vad tog du de fina bilderna med? ;-)
//Ewa
Den lätta frågan, jovisst en helt annan smak på det här brödet än det man köper från ICA! :)
Varje brödsort har sin egen personligthet, sin egen smak och konsistens.
(Vi hade också en liten brödprovsmakning innan vi började baka)
Å så den svåra frågan..litet känslig kanske också... ;)
Ok, då kör vi!
Ibland får man ta till ICA-bröd då man har litet bråttom, tex då det bara skall dokumenteras, då man är full upptagen i sin konstnärliga brödbakningsverksamhet, så därför va jag tvungen att ta bildern med Canon G10! ;) :) ;)
B)
// Leif M
Så efter ett antal timmar runt bakbord och vedugn få känna doften av nybakt bröd, de va inte alls så dumt! :)
/B