The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1122 / Digitalkameran är nog bättre än den analoga? För vad skall man ha alla bilder till?

 

 

 


Waxholm 1959. De e jag till vänster!  :)

Alltså, jag har fotat en del genom åren och det har blivit en hel del negativark, och dom finns alla kvar!
Inget har försvunnit! Ingen backupp har jag behövt att göra! Inga hårdiskar har pajat!  Så nu sitter jag här år 2011 med mängder av bilder!

 

 


1959

De klart, man kan ju elda upp negativen! ;)

 

 

BK Sparta

 

Men lösningen på sikt e nog digitalkameran!?  För moderna fotografer!

Jag menar, då kan man ju kasta dåliga bilder direkt! Och om man glömmer att kasta bilderna, så är min misstanke att dom "förstör sig själva" på nå't sätt efter ett tiotal år!? ;)  
Jag menar, en del information försvinner nog på nå't sätt ur filerna, en del kanske pga  ett åsknedslag, eller så man glömmer att säkerhetskopiera tex, eller så trycker nå'n på fel knapp i datorn, eller så kommer det in virus, eller så snor nå'n datorn med hårddisken!
Och då blir det en massa bilder bortrensade, så på så sätt blir det bra!  :)

 

 


1964

Det finns såklart fotografer som säger att dom kommer att ständigt föra över sina digitala filer bilder till andra media under åren och se'n ha allt i ett kassaskåp! ;)
Men det är nog dom fotograferna som tror att hela livet går som på räls liksom! ;) Arbete, relationer osv, osv, och så levde dom lyckliga hela livet!  ;) ;)

 

1964

1966



Och om nå'n ändå skulle lyckas att leva på räls liksom i den digitala tiden, så kommer dom att sitta som jag gör om en femtio år med mängder av bilder....
Å hur kul e det!?  ;)

 

 

På fiket

1964

 

Så för att försöka undvika det här problemet, använd en digitalkamera direkt!
Då är chansen mycket, mycket mindre att ni behöver sitta och titta igenom femtio år gamla bilder och bli nostalgisk! ;)

För numera, så är nog bilden bara här och nu, och för en mycket kort tid!
Det kommer snabbt nya och intressantare bilder!

Så det som har varit, det har varit!  Glöm det!   :)
Det är bara nostalgi! ;)
http://dotsub.com/view/a608816d-1bc4-4f1e-b60d-323e3f51fdd7

Så fota digitalt för dagen och ha kul!  : )

 

/Bengan

 

 

Bakgård 1960

Den här bilden tog jag 1960, men jag hittade negativet för nå't år sedan, det hade nog aldrig hänt om det varit en digital fil!  :)

 

 

Inlagt 2011-05-04 08:24 | Läst 12176 ggr. | Permalink

"Jag tyckeratt vi blandar ihop lite olika frågor när vi talar om "Arkivering". - data säkerhet + Beständighet dvs hur bra ett medium håller över tid + Förvaring av materialet dvs placering, brandskydd etc + Robusthet, hur bra ett medium klarar fel - rutiner + hur säkerställer vi att ett arkivexemplar är korrekt + hur ofta kontrollerar vi arkivexemplar + hur återställer vi skadade exemplar (om det är möjligt) - Metadata, vad föreställer bilden etc - Urvals kriterier för arkivering När man börjar fundera på frågorna ovan så ser man att arkivering inte är enkelt. samt att olika media har olika fördelar och kräver lite olika rutiner. Ett exempel, en papperskopia (av hög kvalitet). Beständighet - God, Förvaring - hemma i arkivskåp,Robusthet - God (det är inte så svårt att se vad bilden föreställer även om den skadats till en del), Rutiner - spara och glöm, Kontroll - sporadisk, återställande - svår, Metadata - på "baksidan". Här kan vi få problem om själva förvaringsplatsen utsäts för större skada, Vattenläcka, brand osv Den stora skillnaden mellan fysiska exemplar och digitalafiler som jag ser det är att fysiaska medier ofta är robustare och beständigare medan digitala medier är lättare att placera. Vilket leder till att rutinerna måste vara olika för att täcka upp svagheterna."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Bengan,
Ja det finns förstås fördelar med både Analogt och Digitalt.
Men precis som i alfabetet, så kommer A före D.
Bra bilder!
H/ Ronny Persson Helsingborg
Svar från Benganbus 2011-05-06 11:32
Du har koll Ronny! :)
Skall lägga på minnet, A kommer före D! ;) :)
/Bengan
Ja hugaligen! Jag har köpt en bra Canonskanner, och nu är jag fullständigt överrumplad av nostalgiska vågen. Det jag hade glömt visar sig finnas kvar - skarpt och tydligt, och inte det minsta ålderspåverkat. Ändå har det varit bortglömt och samlat damm i snart ett halvsekel. Minnenas totala överfall. Hur värjer man sig? Ibland får man även rodna lätt - att man inte slängde dom bilderna?! Synd att det inte fanns digitalkameror då. Då hade jag sluppit denna svåra prövning.
Första bilden ser ut att vara från KA1?
Jag har en idé, reprofota alla digitala bilder på film! Man kan säkert konstruera en apparat som sköter det automatiskt.
/John-Erik
Svar från Benganbus 2011-05-04 11:00
Bra idé! Men det va min idé först!! Har bloggat om det tidigare!! ;) :) ;)
Man köper en liten apparat som kopplas till datorn, och när datorn frågar,
"skall du säkert säkerhetskopiera filen?" och då man svara ja,
så kommer det ut ett laserprintat negativ på en negativremsa,
som man se'n sätter in i ett negativark! :)
Se'n kan grejer paja, hårdiskar kan paja av den kosmiska strålningen,
det gör inget, man har ju ett negativ! :)
johnerik 2011-05-04 11:32
OK, du har rätten till apparaten.
Svar från Benganbus 2011-05-04 11:56
Nja...
Men vad sägs om 50/50 då? Ok?
ojanson 2011-05-04 21:53
Jag är ledsen, men du är för sent ute, Bengan...
http://en.wikipedia.org/wiki/Film_recorder

Jag har framkallat lite ikväll, så nu har jag ännu fler såna där bilder man inte blir av med. Suck...
Med lite tur försvinner väl åtminstone de skannade kopiorna så småningom. ;-)
Svar från Benganbus 2011-05-05 13:08
Kul med fler "snillen"! ;)
Touché... ;-)

...och någonstans på den digitala motorvägen försvann själva essensen i begreppet "fotografi"... :-/
Men vad menar du igentligen med abloggen? KAn du inte lika gärna ha en analog klamra utan film?
/M
Inte ens runstenen är för alltid!!
Fina bilder, Bengan!
Nu är jag sura gubben här. Jag tycker att du blandar ihop arkivproblemet och den skapande processen. Att arkivera digitala bilder är inte så problematiskt som du vill göra gällande. Att arkivera negativ är inte så problemfritt som du påstår. Kraven och metoderna är olika, men båda kräver omsorg och arbetsinsatser. I alla fall om man vill ha praktisk tillgång till bilderna.

Folk som fotograferar analogt i dag gör det enligt min erfarenhet endast av det skälet att de känner sig mer inspirerade av det analoga. Inte för att resultatet är lättare att arkivera. För närvarande syns inga tecken på att den situationen kommer att förändras. Så småningom kommer väl de antikvariska analogkamerorna att ha tjänat ut (även om en del av dem är seglivade), men det finns ju nytillverkning.
syntax 2011-05-05 09:10
Vi kommer nog inte runt det enkla förhållandet att den filmbaserade fotografin ger ett fysiskt original. Fysiska föremål har en betydligt bättre överlevnadsprognos om dom lämnas för sig själva, än digitala filer. Detta vet varje museiman - vilket jag är en före detta.
EGW 2011-05-05 18:08
De fysiska dokumentoriginalens överlevnadsprognos är stor, ifall de skyddas enligt alla konstens regler. I bergrum med automatiska brandsläckare t ex (såvida vi inte talar om runstenar ... :-))

Min gissning är att det så småningom kommer digitala arkivmedia som är lika beständiga. Men visst, vi är inte riktigt där än.

Men ett effektivt och levande arkiv måste ändå skötas om, om det ska bevara sitt värde. Jag menar att man inte ska överdriva problemen att hålla ett personligt, digitalt arkiv vid liv. Kunskap och intresse behövs, men inte så mycket mer.
Äntligen ett bra förslag; Elda upp alla analoga filmer så slipper vi det problemet. Sen kan vi fotografera digitalt så mycket vi vill utan att bli knäppt på näsan av...
GustafE
Svar från Benganbus 2011-05-06 11:22
Nämen Gustaf, är du här igen! ;)
Du har svårt att släppa Fotosidan va? ;)
/B
Staffan J förespråkar fina pappersbilder och det är nog bäst trots allt. Släkten kanske orkar titta på dem. Vad tror ni om "fotobok på nätet"? Hur är hållbarheten på det trycket? Om det är bra tror jag att bilder i böcker är det bästa. Detta torde vara en av våra viktigaste diskussioner. Vi plåtar ju för att bli odödliga, eller hur?
syntax 2011-05-05 13:13
Som tidigare antikvarie vid Stockholms stadsmuseum har jag den erfarenheten att bokformen (album) har bland det högsta överlevnadsvärdet när det gäller privatbilder. Man slänger ogärna bilder som finns i den formen. Dom blir undanstoppade någonstans - om så på ett vindskontor. När det sedan hittas efter många år, kan det vara mycket intressant.
Det talas mycket om hållbarheten för olika skrivarförfaranden, men det enda i dag som har bevisad dokumentsäkerhet (100 år plus i album) är Fujis fotopapper för konventionell labprocess.
Alltså: Papperskopior på Fujipapper i album gäller för den som vill maximera sin säkerhet.
Svar från Benganbus 2011-05-06 11:36
Plåtar för att bli odödliga....nja.. ;) Man kan nog också bli ihågkommen för att det va så mycket bilder att städa undan efteråt, en hel Majbrasa liksom! ;) :)
Med tanke på alla zillioner bilder som tas idag, tack vare den digitala tekniken, gör det inget om större delen sumpas på vägen. Jag tror det räcker och blir över för framtida generationer ändå.
Svar från Benganbus 2011-05-05 17:40
Bara de e dom bra bilderna som blir kvar! :)
B)
Precis som när man hanterar negativ handlar det ju om att veta vad man gör!

Jag har 83000 bilder i min Lightroom katalog utspridda på de senaste 10 åren. Det skulle vara 2300 negativfickor som jag skulle behöva hålla skyddade för ljus, fukt, brand och stöld.

För mig är det mycket enklare att arbeta digitalt, jag kan ju dessutom få fram alla mina bilder märkta med ett visst sökord på några sekunder.

För en struntsumma som 200:-/månad kan man köpa sig tjänsten att bilderna finns i ett bergrum på andra sidan jorden utan att man behöver tänka på det i sitt arbetsflöde. Dessutom får man bilderna synkroniserade mellan tre datorer om man har det behovet. Jag kan även erbjuda en mer kvalificerad backuplösning för yrkesverksamma fotografer, men då blir det högre kostnader (200:- lösningen är dock ok att använda för företag också, inga såna begränsningar).

Riktigt fina bilder dock!
Svar från Benganbus 2011-05-05 15:28
"Precis som när man hanterar negativ handlar det ju om att veta vad man gör!"
Det är väl det här som e mitt problem... ;)
Att inte veta riktigt vad jag gör! ;)
Jag har haft en del olika arbeten under åren, kanske ett tjugotal..? :)
Och har då såklart flyttat, bott på olika platser, haft olika relationer,
och många andra intressen än att bara fota, så min smala lycka de va nog det analoga negativsparandet ändå på nå't sätt! :)
Att bara behöva hålla koll på några kartonger med pärmar i garderoben så att dom kom med vid nästa flytt! :)
/B
Aj då, nyligen slängde jag alla mina diabilder efter att ha digitaliserat dem.
Några av dem hade förmodligen klarat sig ett par decennier till. Några andra var redan på fallrepet.

Allt är förgängligt. Jag har precis läst en bok om geniet Arkimedes som levde för ca 2300 år sedan. De "säkraste" källorna är avskrifter från avskrifter som försvann spårlöst för ca 1200 år sedan och som i sin tur var avskrifter av avskrifter.

Vi får hoppas att historiskt och nutida fotografiskt material lagras på ett bra sätt och bevaras för kommande generationer. Om det över huvudtaget är möjligt.
Om hundra år finns kanske någon promille av dagens bilder kvar högt räknat.
Svar från Benganbus 2011-05-05 17:38
Vad gäller tiden, så är man alltid optimist! I den man är i just nu alltså!
I den så har man löst alla problem! Se'n när några år har gått, då har nya generationer löst problemen igen som inte va så bra lösta som man tidigare trodde! Osv, osv! ;) :)

Bara om dom bra bilderna finns kvar, då räcker nå'n promille! :)
Å andra fotograferar jag ganska ofta nästan som om jag hade rulle i kameran mängdmässigt trots att den är digital, samtidigt som det är enkelt att rensa ut. Visst, när det gäller dokumentation av HiFi-mässor och liknande tillställningar blir det en hög, men om jag bara fotograferar för mig själv så öser jag knappast på några enorma mängder. Att bara köra peppra omgivningen med kameran bara för att det går intresserar mig inte. Jag är trots allt uppvuxen med en kamera med någon simpel Kodak Gold eller Fuji Superia i. :) Lite av den sista analoga antikvariska generationen innan digitalkamera och Facebook installerades redan på BB. Jag borde nog ta mig i kragen och försöka få in några av de analoga bilderna i datorn. Trots allt är det enklare att titta på dem på skärmen istället för att gräva bland högar med negativ och kopior. Sedan lär de inte hålla i evighet heller. Allting är i färg och det brukar ha sämre hållbarhet än svartvitt... Att ha det hela i två format kanske inte är så dumt.

Jag har nog varenda bild jag tagit analogt kvar, men digitalt kan jag inte säga detsamma om. Mycket enkelt att trycka på delete, vilket inte fungerar mitt i en negativremsa. Fast man kan kasta kopian förstås. ;) Nu har jag mycket bättre kamera och optik numera, men jag vette sjutton om det hjälper alltid. Kanske dags att komplettera med ett analogt Nikonhus för en spottstyver på kul. Optiken har jag ju redan...

Det var ett trångt rum ni hittat för att vårda vapen i. De vi hittade när jag camperade ute i Vaxholm på kasern 1 och 2 var större än så. Jag är lite sur på mig själv att jag inte tog några bilder i lumpen. Ganska korkat tycker jag så här i efterhand, men det var lågvatten på fotograferingen då tyvärr.

Annars är schackbilden och den sista inte alls dumma. :)
Svar från Benganbus 2011-05-06 11:27
Det där med att inte ha tagit fler bilder vid olika tillfällen, tex i lumpen, det gäller nog alla som fotat!
Men har man facit i hand, ett antal år senare, då är allt lätt!
Jag har mängder med otagna bilder under åren jag också!
Men nu djävlar,
det skall inte ske igen, så kameran = M Leican, är alltid med numera! :)
/B
Haha man kunde tro att detta blogginlägg skulle skapa lite turbulens, men det blev mer än vad jag kunde ana när jag först läste det.
Jag kan personligen se fördelar/nackdelar med båda systemen och kör själv heldigitalt just nu men har förr fotat en del analogt och din trevliga blogg gör att jag nu funderat på att kanske blåsa liv i det analoga igen.
Framförallt så funderar jag verkligen på att samla ihopa alla gamla analoga bilder och försöka scanna in en del av dem.
Att se dina bilder som du tagit under årens lopp är mycket trevligt och det är lika kul varje gång att se vad som dyker upp. Gamla vardags och gatufoto är en enorm historisk skatt och det är mycket trevligt att du vill dela med dig av den!
Sitter och myser och bläddrar tillbaka till de här bilderna gång på gång och hoppas på att du kommer att lägga upp fler.
Svar från Benganbus 2011-05-06 11:20
Fler bilder kommer!
Men kan inte säga riktigt när, men dom kommer! :)
/Bengan
Frågan är om detta problem egentligen är ett problem, frågan är om inte det hade varit omvänt om digitalt kommit före analogt rent historiskt. Ibland känns den här analoga vs digitala diskussionen mer som ett sökande till den tid som inte längre är här, man romantiserar om mörkrum och filmer och tittar lite misstänksamt mot den digitala marknaden :-) Jag började sk också med analogt, satt i mörkrummet ibland 24/7 och jobbade som kopist till olika fotografer och jag saknar inte något av det. Illaluktande bruntoningar, gröna naglar osv osv.. Tiden mellan själva exponneringen och framkallningen. Digitala bilder bleknar inte, gäller bara att ha ett smart system att lagra dem på. I framtiden kommer skrivare som skriver ut a1 kopior att vara betydligt billigare. Vi är i begynnelsefasen av den digitala fotoåldern och mycket kommer att hända de närmaste 10 åren. Här gäller även moorse lag.

Det där med att man inte kan bevara foto digitalt är nog mer okunskap än fakta.
Svar från Benganbus 2011-05-06 11:29
"Det där med att man inte kan bevara foto digitalt är nog mer okunskap än fakta"
Kanske det, men ingen vet det nog riktigt säkert ännu, men den som lever får se! ;)
Sista bilden är underbar att kolla på...
Svar från Benganbus 2011-05-06 11:30
Tackar!
/Bengan
Jag vet inte hur det där med datta funkar, så det är kass.
Det här med bevarade åt eftervärlden är intressant. Jag har nyss tittat på den "gamla" filmen Fritz The Cat från 1972. Jag såg den första gången just det året och det var ett kärt återseende i kväll. Utan den digitala tekniken tror jag knappast att jag hade kunnat se den igen, hur skulle det ha gått till i så fall?
Jag har även ett par av Chaplins filmer i bokhyllan, på digital DVD förstås.

Bara en iakttagelse i debatten. /Thomas
xandx 2011-05-06 00:47
Ja verkligen och inte tala om alla de stora bilderna vi kan titta på genom nätet, bara en klick bort. Vi behöver inte köpa Avedons böcker för 30000:- på ebay vi kan googla honom och se alla hans verk likadant med alla de stora mästarna. Har man HD tv kan man njuta av bilderna genom att dra ner dem och skapa bildspel.
Finns en uppsjö av stora bilder ute på nätet runt 1920×1080 i fotmatet.

Ett smart sätt att bevara digitala kopior är via nätets cloud tjänster, virtuella hårddiskar där man för en struntsumma kan lagra sina filer med försäkringar om att de kommer att bevaras där. Jag är inte ett dugg rädd att mina bilder försvinner i framtiden.
Jag tyckeratt vi blandar ihop lite olika frågor när vi talar om "Arkivering".
- data säkerhet
+ Beständighet dvs hur bra ett medium håller över tid
+ Förvaring av materialet dvs placering, brandskydd etc
+ Robusthet, hur bra ett medium klarar fel
- rutiner
+ hur säkerställer vi att ett arkivexemplar är korrekt
+ hur ofta kontrollerar vi arkivexemplar
+ hur återställer vi skadade exemplar (om det är möjligt)
- Metadata, vad föreställer bilden etc
- Urvals kriterier för arkivering

När man börjar fundera på frågorna ovan så ser man att arkivering inte är enkelt. samt att olika media har olika fördelar och kräver lite olika rutiner.
Ett exempel, en papperskopia (av hög kvalitet).
Beständighet - God, Förvaring - hemma i arkivskåp,Robusthet - God (det är inte så svårt att se vad bilden föreställer även om den skadats till en del), Rutiner - spara och glöm, Kontroll - sporadisk, återställande - svår, Metadata - på "baksidan".
Här kan vi få problem om själva förvaringsplatsen utsäts för större skada, Vattenläcka, brand osv

Den stora skillnaden mellan fysiska exemplar och digitalafiler som jag ser det är att fysiaska medier ofta är robustare och beständigare medan digitala medier är lättare att placera. Vilket leder till att rutinerna måste vara olika för att täcka upp svagheterna.
Svar från Benganbus 2011-05-06 11:18
Din sammanfattning är bra tycker jag,
"Den stora skillnaden mellan fysiska exemplar och digitalafiler som jag ser det är att fysiska medier ofta är robustare och beständigare medan digitala medier är lättare att placera".
Haha! Ja det var en ovanligt nykter analys. Visst vill de flesta av oss ha några bilder kvar till ålderns höst och även till efterlevande, men backuphysterin som råder bland oss amatörfotografer känns ganska överdriven. Vem i allsin dar ska orka titta på våra tusentals bilder om hundra år?
Jag tror mer på att plocka ut de tre bästa bilderna varje år och försök backuppa dem bra och skriv ut pappersbilder.
Hej Bengt!
Intressanta tankar, då jag hade ganska mycket att säga i ämnet så valde jag att skapa en egen bloggpost:
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/nagra-tankar-kring-forlorade-bilder-analogt.htm
:-)
Mvh
/Johan E
Ps.

Snygga bilder - som vanligt :-)
/Johan E