The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1042 / Hur man fotograferar med en hederlig gammal SLR-kamera! Instruktion för er som inte vet!

 

Dagens fotoungdomar har det väldigt lätt! De va skillnad förr! ;) Därför kommer här en fotografisk historielektion hur det var att fota förr med en SLR! 

Jag använder som exempel en Praktina FX från c:a 1954!  Praktina hade kommit med en hel del finesser som inte fanns på tidigare SLR, finesser som underlättade fotograferandet, om man jämför med tidigare SLR, typ Contax S tex.

 

Och för att göra det ännu mer instruktivt, så skippar jag prismat på Praktinan och kör med ljusschakt. (I ljusshacktet finns inbyggd lupp)

 

 

 

Och vi startar med att sätta en rulle film i kameran. Det är bra för bilderna!

Viktigt att kolla så kuggarna griper in i filmens perforering.
Det är till höger i bilden. Man känner med pekfingret att det är rätt.

 

 

 

 

Se'n det gamla vanliga, stäng igen kameran, tre blindexponeringar samtidigt som man ser att filmreturvredet roterar, då vet man att filmen dras ur kassetten. Mao att filmen även sitter fast på upptagningsspolen! :)
Och räkneverket skall såklart vara nollställt innan första riktiga exponeringen!
(Räkneverket syns här ovanför tidsskivan)

 

 

Objektiven har ett bländarförval. (Och bländaren går till inställt läge via avtrycket när man trycker av)

 

 

När rätt bländarvärde är inställt på objektivet så spänner man upp bländaren i fullt öppet läge, då ser man bättre på mattskiven när man skall ställa skärpan. Bilden blir ljusare. Mycket ljusare om man valt bländare 16 tex. :)

Spännanordningen syns här på objektivet.

 

 

Och se'n att ställa rätt exponeringstid får man ju inte glämma!
Å rätt exponering då? De lär man sig efter ett tag vad som e rätt! )

 

 

Sedan är det bara att titta ned i sökaren, men först måste man dra fram filmen, för då fälls spegeln ner så bilden syns på mattskivan. Och efter att bilden har tagits, så är såklart mattskivan mörk igen. Men här ser man ljuset i tunneln! ;)

 

 

 

Och att använda luppen är bra, för på den här mattskivan finns inget inställningshjälpmedel typ mikroprismor eller nå'n annat, det här är bara en mattskiva och då är det bra med förstoring!

 

 

Ok, film i kameran, filmen framdragen, och jag ställer in skärpan med hjälp av luppen.  Och rätt tid är inställd, rätt bländare inställd och bländarfunktionen är  spänd...
Då tror jag det är dags att ta en bild! :)

Som sagt, instruktion!  :)

Jag tycker den här typen av fotografering känns ganska skön, i alla fall som omväxling då och då. Jag uplever det som en mycket närvarande fotografering....
Slow Photography liksom, inte alls så dumt!

Ha en fin söndagsväll!

/Bengan

 

Ps. Porsche-klubben va på besök i Gnesta idag!  :)

 

 

 

 

 

 

Inlagt 2011-02-20 20:29 | Läst 5741 ggr. | Permalink

"Ja, Slow Photography är verkligen underskattat nu för tiden känns det som. Intressant läsning och fint illustrerat! :) Jättefina helikoptrar du har bokhyllan också! /Fredrik"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Contax F var väl inte så långt efter (-56), med springbländare?
Jag gick den här kursen redan 1958 och då med min första riktiga kamera som var en Edixa som utseendemässigt var ganska lik din Praktina.

/junioren
Slår vad om att det inte behövdes någon alternativ exponering. Gissar även att du inte kände något behov av att kolla på någon skärm hur bilden "blev". Du visste precis vad du hade plåtat.
Tja, rena nostalgin.
Jag lärde mig fotografera med en Canon Ftb QL. En helt manuell kamera som fortfarande används idag till svart/vit. Även om jag fuskar lite. Jag framkallar inte längre själv. En underbar kamera som fungerar utan batteri.
Alla borde prova på det. Om inte annat så för att lära sig hur exponering funkar och att man bara har 24 eller 36 exponringar på sig och inte hur många bilder som får plats på ett minneskort ...
Det här är intressant. Ljusschakt och förstoringslupp är nygammalt för mig. Med avvägd förberedelser, kan man nog fånga ögonblicksbilder även med den typen av kameror, skulle jag tro.

Luppen, fälls den ner/upp eller läggs den på som en lös del?
Svar från Benganbus 2011-02-21 07:03
Luppen sitter infälld i ljusschaktet framtill, man fäller upp den bakåt.
/B
Ja, Slow Photography är verkligen underskattat nu för tiden känns det som. Intressant läsning och fint illustrerat! :) Jättefina helikoptrar du har bokhyllan också!

/Fredrik
Svar från Benganbus 2011-02-21 07:05
Tack,
både vad gäller foto och helikoptrar! :)
/B