Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6755 // Tips för inställning på en analog M Leica i gatufoto! :)

Exempel på ett "höftskott" med hyperfokal inomhus i en ojämt belyst lokal! :)

En del i den klassiska fotografin, men mest i gatufotografin, är att använda hyperfokal och ibland även höftskott! Många av de klassiska analoga gatufotobilderna hade inte varit möjliga att fotografera utan de teknikerna! Vad gäller tex. fotograferande utomhus på gatan med ett 35 mm objektiv, så kunde man ha objektivet inställt på bländare 8 och avstånd 5 meter, och fick då en "skarp bild" mellan 2,5 meter och oändligt! Och höftskott betyder inte alltid fotat från höften, utan kan även betyda att man håller kameran i handen och inte tittar på det man skall fotografera! Man använde den teknik som fungerade bäst för bildögonblicket!
Leica själva gjorde reklam för den här fototekniken! Kallades för obemärkt Leicafotografi! 

När det digitala kom så upphörde nästan helt den här typen av teknik, där skärpan kunde spridas ut litet i filmen, så man fick ett ökat "skärpedjupet"! Det fungerar inte så bra på en sensor!  

Men som sagt, vad gäller tidigare gatufotografi alltså, den vi kallar klassisk, som är fotograferad analogt, och den vi ofta försöker härma, där ingick då och då hyperfokal! För att man inte skulle behöva ställa in avståndet före varje bild! Snabbare än autofokus! ;) Och även höftskott försvann nog, då man inte ville lyfta kameran till ögat, för då hade man blivit upptäckt, och den bild, eller det ögonblick som man såg och ville fånga, det ögonblicket hade då försvunnit!

/Bengan

Ps. Vad gäller bilden här ovan och hyperfokal och en del annat! Det talas ibland i gatufotokretsar om att det är fel att smygfota eller hur man nu uttrycker sig! Den här bilden kanske är ett smygfoto för dom! ;) Jag såg det här paret komma och sätta sig vid bordsändan på roulettbordet och tänkte, jag måste ta en bild! Jag gick med kameran i handen under den här kvällen i spelhallen, diskret liksom, en svart M Leica! :) Att lyfta upp kameran till ögat för att ställa skärpan osv, det hade inte fungerat som nog de flesta förstår! Det skulle inte heller fungera att gå fram och fråga om jag fick fota dom heller!

Så för att ta en bild, utan för mycket väsen, så gissade jag avståndet, ställde även in det på objektivet, även en tid (jag hade ingen exponeringsmätare) och fotade såklart på full öppning, allt annat e fegt! Lutade mig aningen över bordet när jag skulle fota, men såg åt det andra hållet, höll kameran lågt och tryckte av med tummen! Gick sedan långsamt runt bordet samtidigt som jag följde spelet och kom till paret från andra hållet för att försöka ta flera bilder! Tog en "smygbild" på kvinnan från sidan, men nu med kamera till ögat, då reste sig paret och gick iväg! Snopet liksom, men tycker det blev en bra bild i alla fall!
Men utan att smygfotografera, som några kallar det, så tror jag fotografin mest skulle bestå av tillrättalagda bilder! Typ Skolfoton, partyfoton, matbilder och liknande! ;)
Och gatufotografin skulle vara mycket fattigare på dokumentära bilder!

Den här Ps-texten blev nog längre än bloggtexten! Men det bjuder jag på!  :)

Postat 2024-08-27 09:59 | Läst 530 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 6726 // "Much Ado About Nothing" :)

Jag fotade en intressant motorcykel i Nynäs! En hoj där det krävs en del udda kunnade för att ha och köra! Förstod det efter att ha samtalat med ägaren! Och några äldre tävlingshojåkare känner nog igen den här motorn! :)

Och vad gjorde vi i Nynäs då? Kräftskiva med vänner! :)

För ävrigt så har jag beställt den nya utgåvan av Susan Sontags bok "Om Fotografi" i Gnesta bokhandel! Men visst kunde jag köpa boken via nätet, men föredrar att köpa den lokalt i vår bokhandel! Om vi nu vill ha bokhandlare kvar! I övrigt intet så mycket nytt annat än att barn läser böcker mindre numera! Enligt DN! Borde inte vara några nyheter, barn är ju ofta spegelbilder av sina föräldrar, så det är där det hela ligger!

.

Nynäshamn har ett kommunikationsförflutet!

.

Och det finns en mycket bra glassbar i Nynäs! :)

.

Avslutar med en bild på en kamera som också kräver en del udda kunnade! Udda kunnade är nog ganska udda i dag! Det behövs ofta inte!  ;)

/Bengan

Postat 2024-08-26 07:22 | Läst 470 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6724 // Mycket snack och liten verkstad. Och om bla. Leica M6

Det kan bli så när en analogfotograf försöker följa med i det digitala flödet i en dagsblogg! Gäller såklart flödet i de flesta andra sociala media också, den nya samvaron är inte  gjord för analogt fotograferande! Att fotografera analogt det härstammar från en annan tid, en svunnen och långsammare tid! Så en analogfotograf i dag får försöka kompensera bildtorkan i sociala medier med mycket snack, eller att inte vara med i flödet lika ofta, eller försöka skriva en intressant text, och kanske använda äldre bilder, äldre bilder kan idag betyda en månads gamla bilder eller ännu mera, men bilder som ändå kan vara användbara i ett digitalt sammanhang!
Avdelning mycket snack och liten verkstad alltså!  :)

Vad gäller själva ämnet, analogt fotograferande idag, så kan vara så att vissa fotografer återupptäct fotograferandets glädje igen! De fotograferna kanske började med film en gång i världen och övergick sedan till det digitala men återvänder nu till sina rötter av olika orsaker!
Ett tag i alla fall, eller för alltid, eller tillsammans med det digitala fotograferandet!

Och det är säkert flera som har funderat på Leicas nytillverkning av den analoga kameran Leica M6! För ämnet är intressant, att nytillverka, eller att våga nytillverka en gammal kamerakonstruktion! Se'n kan man såklart säga att kameran är en ikon, men att bara nytillverka en icon räcker inte i en värld där pengar styr och är starkt drivande! Aktieägare borde ha starka synpunkter på att nytillverka en sk. ikonkamera! ;) Misstänker att Leica haft ett antal interna avdelningsmöten om den här nystarten innan man bestämde sig! Och att sedan plocka fram och sätta igång nästan fyrtio år gamla tillverkningsmaskiner och utbilda personal igen till dessa! Och sedan utbilda personal till montering av kameran och service av kameran!
En lyckad chansning?
Eller ett kemikazeuppdrag?  ;)

Hur som helst, jag har haft min Leica M6 sedan 1988 och den fungerar fortfarande mycket bra!

Som sagt, mycket snack och liten verkstad! :)

/Bengan

Postat 2024-08-23 08:13 | Läst 706 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6724 // Analoga skärpefunderingar! :)

Ibland blir jag osäker om skärpan i det analoga räcker! Nu talar jag om småbild, 24 x 36 alltså! Det kan vara så att jag tidigare tittat på några digitala filer/bilder och där fanns bra skärpa och blir osäker på skärpan i mina analoga bilder! Hittade en bild tagen med en Jupiter-objektiv, eller rättare sagt, det ligger ett Zeiss invändigt i det här objektivet som är från 1945! Bilden är tagen med Leica M6 på fri hand på fotofiket i Viksängen! Full öppning, 1,5 alltså, allt annat är fegt och med Ilford HP5+
Nu finns det korn i bilden och sannolikt aningen liten rörelseoskärpa, både via kameran och på motivet, men jag tycker att skärpan räcker! Och bländar jag ner så blir skärpan ännu bättre! Utomhusfoto dagtid typ! :)

Och så blir det något speciellt med svartvita analoga bilder! Fråga mig inte vad! :)

/Bengan

Postat 2024-08-22 21:35 | Läst 485 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6723 // Så där ja, nu är den här fina sommaren nästan avklarad!

Ansikten på Nalen 1964!

Och Solen börjar krypa ned allt lägre över hustaken, men som sagt, det har varit en fin sommar! Lagom i det mesta tycker jag! Fast vädret är ju ofta en lokal upplevelse, svårt att tycka för hela planeten! Och nyss  va det sista Gnesta-Planket! Så här efteråt kan jag väl tycka att det va bra gjort att fixa till en fotoutställning i femton års tid! Fast ärligt talat, så himla svårt va det nu inte, för jobbet gjorde ju dom som kom till Gnesta och visade sina bilder! Så stort tack för den hjälpen! :)
Ok, och nu är nu och en ny tid med nya äventyr! Spännande! Våra äventyr blir nog litet mer resande framöver, vi får se var vi börjar!

Min fotografering tuffar på, mest analog, där tagna filmrullar som vanligt lagras i kylskåpet! :) Så har jag alltid fotat! Men en del digitalt fotande blir det såklart också! Det digitala är mycket praktiskt, och blir mycket skarpt, och går fort, det blir som fotograferingens snabbmat! Tycker jag! Ursäkta! ;)  Men det är ändå bra att tillgå när man inte hinner med att laga riktig mat!  ;)

Funderar även på den här nya fotografin! Jag menar att kunna fota var som helst, att sedan kunna ändra bilden till vad som helst!  Men Ok, om man nu tänker efter litet, det är ju så här de flesta romaner skrivs, om man skall göra en litterär jämförelse! Författaren skriver ned en historia, sann eller osann! En slags fiktion helt enkelt!
Fast förresten, det är ju så här målare alltid gjort! Målat landskap som aldrig funnits! Så vad är problemet?
Ok för att inte köra fast i ämnet, som lätt kan bli en återvändsgränd! Var och en gör såklart som den själv vill! Och tycker som den själv vill också!

Vad i övrigt här i Gnesta så är det snart dags för den första pinkrundan med Sessan!
Men det kan dröja, för hon verkar sova gott just nu!

Och Carpe liksom!
För vad e egentligen alternativet! :)

/Bengan

Postat 2024-08-22 07:53 | Läst 523 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa