The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6724 // Analoga skärpefunderingar! :)

Ibland blir jag osäker om skärpan i det analoga räcker! Nu talar jag om småbild, 24 x 36 alltså! Det kan vara så att jag tidigare tittat på några digitala filer/bilder och där fanns bra skärpa och blir osäker på skärpan i mina analoga bilder! Hittade en bild tagen med en Jupiter-objektiv, eller rättare sagt, det ligger ett Zeiss invändigt i det här objektivet som är från 1945! Bilden är tagen med Leica M6 på fri hand på fotofiket i Viksängen! Full öppning, 1,5 alltså, allt annat är fegt och med Ilford HP5+
Nu finns det korn i bilden och sannolikt aningen liten rörelseoskärpa, både via kameran och på motivet, men jag tycker att skärpan räcker! Och bländar jag ner så blir skärpan ännu bättre! Utomhusfoto dagtid typ! :)

Och så blir det något speciellt med svartvita analoga bilder! Fråga mig inte vad! :)

/Bengan

Inlagt 2024-08-22 21:35 | Läst 486 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker att bilden har full skärpa där den behöves, men Du fotograferar ju porträtt alltid med största bländaren och på så sätt får Du en mjuk bild. Största bländaren ger ju gluggens sämsta skärpa, vilket ibland kan vara en fördel, men inte alltid. Så har det ju alltid varit.
Mvh Wolfgang
Svar från Benganbus 2024-08-23 09:43
Ofta när jag fotar så är det spontant, litet oplanerat, som här, och ljuset är ofta inte då så bra, som här, men jag tycker det här gamla objektivet klarar det hyffsat bra ändå! :)
/B