Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6702 // I dag blir det allroundfotografering med Leica M6! Det finns bra objektiv för det! :)

Och då tar jag ett "allroundobjektiv" på Leica M6 såklart! Så kallar Zeiss det här objektivet! Och jag litar på Zeiss! :)

/Bengan

Ps. Jag har skrivit om den här objektivet tidigare, och fått funderingar om vad skärpa egentligen är!

"2010-12-06 12:45 Staffan Johansson
Bengt, om det där med Tri-x och onödigt skarp optik... eftersom du frågar!
Jovisst blir bilder på Tri-X också skarpare med en så bra glugg som den här! Men skillnaden mot enklare optik blir mindre påtaglig på en grovkorningare film.
MTF-kurvor finns för både optik och film. MTF är ju en sorts "överföringsfunktion", ungefär som frekvenskurvan i en Hi-Fi-förstärkare med fas- och amplitudkurva. In= motivets kontrast. Ut = bildens kontrast.
I ett system med optik + film får man multiplicera ihop funktionerna, eg. som komplexa tal. Då kan man få amplitud- och faskurva för hela systemet.

Ditt nya objektiv har cirka 70 % kontrast vid bl. 4 för 40 lp/mm. Tri-X har också cirka 70 % MTF. Resultatet på negativet blir cirka 50 % kontrast (0,7x0,7). Skillnaden mot enklare gluggar finns förstås men den syns inte så tydligt på Tri-X.

TMAX 100 då ... hmm, den har faktiskt mer än 100 % kontrast vid 40 lp/mm! Kodak anger 105 %. Vid lägre linjefrekvens är kontrasten ännu högre. Det beror på en sorts "proximity effect" vid framkallningen. Själva framkallaren förbrukas mer av exponerade detaljer än av oexponerade. Det blir en skärpning av konturer pga denna kanteffekt, ungefär som "oskarp mask" i Photoshop. Detta blir tydligare ju mera utspädd framkallaren är eftersom den förbrukas snabbare av kraftigt exponerade detaljer.

Slutresultatet för Biogonen och T-MAX 100 blir cirka 74 % kontrast vid 40 lp/mm medan det för Tri-X blir cirka 50 %.
Försämringen kanske är värd att ta för 2 extra bländarstegs känslighet och den åtråvärda kornigheten :-) "

Tack Staffan!

Postat 2024-08-02 07:44 | Läst 566 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6700 // Johnny Depp på Viksängen!

Fotofika på Viksängen i Södertälje igen! Kul! För det har varit ett litet sommaruppehåll vad gäller Viksängenfikat! Visserligen va vi bara tre i dag, Ronny, Sven och så jag men det fick gå ändå! ;) En man kom till vårt bord, han såg nog kamerorna vi hade på bordet, och frågade vad vi gjorde där? Vi berättade om vårt fotofika och att vi fotade, och han berättade att han höll på med video och hade spelat in flera videofilmer! Han va mycket lik Johnny Depp som synes! Det va ett kul och trevligt möte!
Här finns mera att se! https://www.youtube.com/watch?v=OHOxH6hoK6Q

Och vid ett bord bredvid satt ett par damer, och när vi skulle gå berättade en av dom att hon fotat analogt tidigare! Yrkesfotograf! Och att en nära släkting till henne hade en nyinköpt analog Leica! Så efter en stunds samtal, så bytte vi visitkort som skulle lämnas till släktingen inne i Stockholm!
Det blev en kort fika idag på Viksängen, men mycket spännande och händelserik!

/Bengan

Ps. Tog ett tiotal bilder med Zeiss 1948-objektivet!

Postat 2024-08-01 22:04 | Läst 524 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6700 // Gamla objektiv funkar mycket bra! Här ett Zeiss-objektiv från 1945!

Det är intressant att fota med äldre objektiv! För de här äldre objektiven har ofta en personlighet! Det beror på att de här objektiven kommer från en annan tid då man inte kunde göra objektiv så perfekta! Men den här personligheten kan man ta bort numera, eller rätta till, i ett bildprogram om man så vill! Eller lägga till ännu mer personlighet! Tänka vad man kan göra i våra bildprogram!

Och vad blir då kvar när man kan ändra på allt, kan vara en bra fråga? Man skulle tex. kunna ändra på en digitalbild och påstå att det är en analog filmbild! :)
Men hallå, det låter väl litet långsökt!
Fast ändå inte, för det analoga e ju litet inne just nu, och vem vill då inte vara inne på ett enkelt sätt, för att slippa slabba med framkallning och fix och liknande! ;)
 Man kanske skall ha ett äkthetsintyg på bilder! ;)

.

Jag framkallade i går! :)

/Bengan

Ps.  Vän av ordning undrar nog varför det står 1948 på objektivet! Jo när Ryssarna tog över Zeiss Jena som krigsskadestånd efter Andra Världskrigets slut, så fick dom tag i ett antal Zeiss Sonnar-objektiv som dom satte i fattningar men märkte frontringen med egna markeringar! Den här Sonnar 1,5 :an sattes i den här fattningen 1948!

Postat 2024-08-01 07:52 | Läst 589 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7