The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6700 // Gamla objektiv funkar mycket bra! Här ett Zeiss-objektiv från 1945!

Det är intressant att fota med äldre objektiv! För de här äldre objektiven har ofta en personlighet! Det beror på att de här objektiven kommer från en annan tid då man inte kunde göra objektiv så perfekta! Men den här personligheten kan man ta bort numera, eller rätta till, i ett bildprogram om man så vill! Eller lägga till ännu mer personlighet! Tänka vad man kan göra i våra bildprogram!

Och vad blir då kvar när man kan ändra på allt, kan vara en bra fråga? Man skulle tex. kunna ändra på en digitalbild och påstå att det är en analog filmbild! :)
Men hallå, det låter väl litet långsökt!
Fast ändå inte, för det analoga e ju litet inne just nu, och vem vill då inte vara inne på ett enkelt sätt, för att slippa slabba med framkallning och fix och liknande! ;)
 Man kanske skall ha ett äkthetsintyg på bilder! ;)

.

Jag framkallade i går! :)

/Bengan

Ps.  Vän av ordning undrar nog varför det står 1948 på objektivet! Jo när Ryssarna tog över Zeiss Jena som krigsskadestånd efter Andra Världskrigets slut, så fick dom tag i ett antal Zeiss Sonnar-objektiv som dom satte i fattningar men märkte frontringen med egna markeringar! Den här Sonnar 1,5 :an sattes i den här fattningen 1948!

Inlagt 2024-08-01 07:52 | Läst 591 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
2024-08-01 11:20   Johan Röing
Hej. Var finns dokumentation om märkning och årtal av beslagtagna Zeiss-objektiv? Mvh Johan
Svar från Benganbus 2024-08-01 12:22
Se upp Johan, det här är ett träsk!
Intresseträsk! ;)
Som man lätt kan fastna i.
Det finns ingen dokumentation om vad Ryssarna tog vad jag vet. Ryssarna rensade hela objektivtillverkningsdelen i Jena 1945 och satte upp den i Krasnogorsk. Dom tog med alla färdiga objektiv och även halvfabrik. Så under åren 1945 fram till 1952, så kan man hitta Zeissobjektiv i rysk fattning. Jupiter-objektiv tex. Det säkraste sättet att se om det är Zeiss är ett serienummer invändigt på objektivbakkroppen. Men det finns även Zeissobjektiv utan serienummer. Så det e inte lätt det här.
Sedan finns det en hel del del litteratur i ämnet.
Peter Hennig här på Fotosidan har forskat i ämnet,
men han e på semester nu, annars hade han säkert berättat mera och bättre.
/Bengan
Ps. Här finns litet om det här! :)
https://pixelcraft.photo.blog/2024/01/08/war-reparations-at-carl-zeiss-jena-where-did-the-dismantled-equipment-go/