Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6581 // AI Has Already Created As Many Images As Photographers Have Taken in 150 Years.

Källa: https://journal.everypixel.com/ai-image-statistics

Jaha, vad skall man göra åt det här då som riktig fotograf? Ingenting, för du kan inte göra så mycket åt det! Fortsätt att göra din grej i stället, det tar bara en massa onödig tid att sitta och älta det här om du inte gillar det! ;) Och det verkar ju finnas folk som gillar det här, så låt dom göra det då!
Förslag alltså: Bry dig inte, fortsätt att göra din grej i stället! :)

Ha nu en fin fotohelg! :)

/Bengan

Postat 2024-03-23 19:30 | Läst 495 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Straight 6580 // Och så va det lördag igen! Och litet om det nyanaloga med Leica M6!

Vill gärna rekommendera det här vinet!

Alltså, veckorna bara rinner iväg, och nu lördag igen! I dag inget inbokat, så det blir en långpromenad och sedan att handla kvällsmat! Och en flaska vin såklar! Se bilden! :)  Igår kväll va vi på ett föredrag i Gnesta Bokhandel om Kalevalaeposet, spännande och intressant, mycket beroende på föreläsaren! Jag blev tidigare extra intresserad av Kalevalaeposet då det i en sång finns en koppling till klimatkatastrofen år 536! Och så skall vi göra en liten rundresa i Finland i sommar igen! Vi har gjort en runda tidigare! Nu blir det kustvägen från Åbo och upp till Bastuakademin och sedan fortsatt tillbaka på den svenska sidan! Men före Finlandsresan en vända till Gotland (och Beowulf) och sedan till Hudiksvall och även till Ljusdal och ett besök i fotobutiken där igen!

Vad annat, så funderar jag på hur Leicakameran har förändrats under åren! När jag köpte kameran första gången, 1962, så va Leica mer en "Working Class-kamera!"  I alla fall så använde många arbetande pressfotografer kameran! Sedan tog nog Nikon över hos pressen, så uppfattar jag det, men Leica fanns kvar hos en del amatörer typ gatufotografer! Sedan hände det något, Leica steg i pris, och numera är det nog ingen "normal amatör" ;) eller någon tidningsfotograf, som fotar med M Leica längre! Så uppfattar jag det i alla fall! Men det e absolut inget fel på den nya digitala M Leican, den är ett fantastiskt fotoinstrument!

Och så har vi det här med påverkan! Även om jag inte riktigt vill erkänna det, så visst påverkas jag av nya prylar! Tex av den nya Leica M6! Nu hade jag som tur va redan en M6:a! Himla tur att jag väntade ut den här trenden! Nyanalogrenden alltså! Nu dök det dock upp ett annat problem när jag såg den nytillverkade Summilux 1,4/35 mm här på Fotosidan, en Summilux som är mycket lik originalet från 1960-talet! Jag menar, den har liknande tillkortakommanden optiskt alltså! Fast man har löst tillkortakommandet  på ett annat och modernare sätt numera! Förr blev det bara så, nu kan man bygga in ofullkomligheter i objektivet!

.



Och vad har jag att sätta emot det här då tänkte jag, kanske ett Canon 1,5/35 mm eller ett Nokton SC 1,4/40 mm? Fast Canonobjektivet är nog mera likt Summilux 35:an i ofullkomlighet! Alltså, med en utgången Superia film på 200 ISO (som jag exponerar på 80 ISO) i min Leica M6 från 1980-talet och med Canon 1,5/35 mm så bör jag ligga hyffsat bra till även i dag!  Nyanalogtrendigt alltså! Och kanske även litet miljövänligt? Inga köpnyheter är nog bra nyheter! :)

/Bengan

Postat 2024-03-23 08:06 | Läst 392 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6579 // Att fotografera med utgången negativ färgfilm

Jag hade fått några rullar Fujifilm Superia 200 som var utgångna 2006! Och jag vet inte hur filmen varit lagrad! I alla fall inte i frysen! Nu har jag fått filmen framkallad! Helt Ok tycker jag, även om färgerna är litet bleka och har en del färgstick! Om man jobbar litet i Photoshop så bör det bli bättre, om man så vill! Filmen är exponerad efter 80-100 ISO! Objektiv Summicron 35 mm!

.

Nu fortsätter jag med nästa film! :)

/Bengan

Postat 2024-03-22 09:01 | Läst 535 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6567 // Sonnar 1,5:an fortsätter att sätta sina spår hos dom som vet! ;)

Ludwig Bertele satte av praktiska skäl ljusstyrkan till 1,5 på Sonnar 5 cm! Man hade testobjektiv på ljustyrkan 1,4 men 1.5 var bättre i praktiken, så har jag fattat det! (Tills någon säger något annat) Och idag tillverkar andra objektivtillverkare objektiv med ljusstyrkan 1,5 fast 1,4 borde vara det logiska om man tänker på hur bländarskalan ser ut! Varför 1,5 numera då? Sannolikt för att vi är inne i en retrotrend och att Sonnar 1,5:an satt djupa spår i objektivvärlden! Nu finns det såklart en liten hake i det här, det gör det alltid, man måste känna till historien, för annars funkar det inte det här med 1,5! ;)

I dag fotofika på Viksängen i Södertälje! Varje torsdag! Är det inte för ofta, kanske vän av ordning frågar? Man behöver inte komma varje gång! :) Och det skall bli spännade att få se färgfilmen som jag lämnat till framkallning! Hos fotobutiken i Södertälje! (Fotobutiken lämnar och hämtar på Viksängen) Mycket spännande och beroende på att rullen var från 2006! :)

/Bengan

Ps. Om det funkar hyffsat att fotografera med utgången färgfilm, så borde nästa steg vara att fota med ett icke T-behandlat objektiv!
Då börjar vi närma oss riktigt retrofotografering!  :)

Postat 2024-03-21 08:01 | Läst 601 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6577 // Din unika stil och perspektiv är något som AI inte kan replikera!

"Kom ihåg, AI är bara ett verktyg. Det är hur vi använder det verktyget som avgör dess värde och inverkan. Som fotograf har du en unik förmåga att berätta historier genom dina bilder, och det är något som AI inte kan ersätta. Så visst kan AI kan skapa bilder, men det kan inte ersätta den mänskliga touchen, kreativiteten och visionen som en fotograf tillför. Din unika stil och perspektiv är något som AI inte kan replikera."

Så gör din grej, och titta inte så mycket på vad andra gör, eller inte gör, det är nog en bra sammanfattning!

För örigt så närmar sig dagen då jag får se bilder som jag tagit! Jag lämnade en färgfilm till framkallning i förra veckan och hoppa få den framkallade filmen vid fotofikat nu på torsdag! Och jag vet att det finns snabbare sätt att få fram bilder, men det här är min "unika stil", ett tag till i alla fall! ;)

Och i morse, när jag tittade ut, så såg jag ett tunt snötäcke på marken, så våren är inte riktigt här ännu!
Om det nu är så himla viktigt med våren?
Jag tycker nog det! :)

/Bengan

Postat 2024-03-20 07:30 | Läst 506 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa