The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 6567 // Sonnar 1,5:an fortsätter att sätta sina spår hos dom som vet! ;)
Ludwig Bertele satte av praktiska skäl ljusstyrkan till 1,5 på Sonnar 5 cm! Man hade testobjektiv på ljustyrkan 1,4 men 1.5 var bättre i praktiken, så har jag fattat det! (Tills någon säger något annat) Och idag tillverkar andra objektivtillverkare objektiv med ljusstyrkan 1,5 fast 1,4 borde vara det logiska om man tänker på hur bländarskalan ser ut! Varför 1,5 numera då? Sannolikt för att vi är inne i en retrotrend och att Sonnar 1,5:an satt djupa spår i objektivvärlden! Nu finns det såklart en liten hake i det här, det gör det alltid, man måste känna till historien, för annars funkar det inte det här med 1,5! ;)
I dag fotofika på Viksängen i Södertälje! Varje torsdag! Är det inte för ofta, kanske vän av ordning frågar? Man behöver inte komma varje gång! :) Och det skall bli spännade att få se färgfilmen som jag lämnat till framkallning! Hos fotobutiken i Södertälje! (Fotobutiken lämnar och hämtar på Viksängen) Mycket spännande och beroende på att rullen var från 2006! :)
/Bengan
Ps. Om det funkar hyffsat att fotografera med utgången färgfilm, så borde nästa steg vara att fota med ett icke T-behandlat objektiv!
Då börjar vi närma oss riktigt retrofotografering! :)
För ett antal år sedan var jag i korrespondens med Dr Hubert Nasse, seniorforskare hos Zeiss i Oberkochen. Vi snackade just om Sonnar 1,5:an.
Vi vet ju att Ludvig Bertele fyllde mellanrummet mellan två linselement i objektivets främre del med lågdispersivt nästan neutralt glas. Avsikten var att minska reflexerna.
Nu var min fråga varför man inte tog bort denna glasfyllning efter kriget, när man nyberäknade objektivet och hade tillgång till antireflexbehandling? Redan Berteles provobjektiv/principobjektiv från 1930-talet hade detta utförande.
Dr Nasses svar var att man inte vågade, eftersom Sonnar 1,5:ans formula på snittritningen var så grundmurad och berömd hos den stora allmänheten att inga förändringar som syntes utåt borde göras.
Snacka om berömt objektiv!
/B
Ps. Och den nytillverkade Zeiss C-Sonnar-ZM 1.5/50 mm ingår ju också i sammanhanget, skulle vara intressant att få höra av dig!
Kanske i en egen blogg?
Nasse skrev förtjust tillbaka, att min artikel orsakade sensation på beräkningsbyrån. Detta hade man inte känt till. Nu i modern tid hade man alltså, ovetande om det tidigare, gjort precis samma optimering av konstruktionen!
/B
Jag har ett sånt objektiv (märkt med "mm" vilket tyder på efterkrigsmodell, tror jag) monterad på en Contax IIa) och det vore lite kul att prova det på en Leica.
https://davidde.com/2020/06/13/using-nikon-rangefinder-lenses-on-leica-m-cameras/
Amedeoadaptrarna tycks vara avsedda för Nikkorobjektiv som har ett något kortare registeravstånd än Contax. Hur stor roll spelar den skillnaden?
Mätsökaren visar väl lite fel?
Jag har å andra sidan även ett Nikkor -S.C 1:1.4 f=5cm vilket kanske vore nästan lika roligt att prova på en Leica.
Nikkorobjektiv är ovanligt på Leica, och då e det extra kul! :)
/B