Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6239 // I dag skall jag vara illusionist med en Fujikamera och ett Leicaobjektiv! :)

"En illusion är en falsk uppfattning av verkligheten, ofta orsakad av flertydliga sinnesintryck. En illusionist är en person som i underhållningssyfte utför trolleri men som medger att detta är just en illusion, till skillnad från häxor, siare med flera som påstår sig utöva magi med övernaturliga effekter. Illusioner kommer från något i den verkliga omgivningen medan hallucinationer skapas helt och hållet av hjärnan. Illusion är ett relativt vanligt symptom vid konfusion medan hallucinos är ett centralt symptom vid psykos. Illusionen kan också handla om uppfattning om hur vi kan veta att något existerar eller om ens världen existerar. Det är vanligt inom filosofi och existensialismen."  (Wikipedia)

Här ovan är den tekniska utrustningen i ämnet!  Summicron 50 mm med en Fujiadapter på Fuji X-E1! (Fattigmans digitala Leica)
Med filminställningar, så det skall se ut som om bilderna är tagna med riktig film, som är min hemlighet! Hemligheter är inget ovanligt för illusionister! ;)

Och illusoriska bilder bör komma i eftermiddag! 
Mittåt, det har kommit litet grus i tankemaskineriet, så bilder dröjer! ;)

/Bengan

Postat 2023-06-11 11:09 | Läst 561 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6238 // En fotobok och nu är det sommar, så passa på!

Hittade en fotobok i bokhyllan som jag inte bläddrat i på länge, passade på att bläddra i den igen! Många berömda bilder med tillhörande fotografer! Och mycket läsning! En lång fotohistoria! Intressant historia! Jag tror det är bra att kunna sin historia! :)

.

.

.

.

Och vad annat då? Jo i går tog vi en promenad i Järnaområdet och hittade en fikaplats nere vi sjön! Sjön är en vik av Östersjön! Vi satt och tittade ut över vattnet på två tärnor som försökte fånga fisk, det va i stort den enda rörelse vi såg och några ljud hörde vi knappt och en av oss tänkte högt, eller hur man nu brukar säga, var är alla människor?
Efter fikat gick vi en runda på några kilometer i den vackra sommarhagen! Det gäller att passa på, för inget är för evigt! Inte sommaren heller!

/Bengan

Postat 2023-06-11 07:19 | Läst 458 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6237 // Vilken kamera e bilden tagen med! Och så årgångsporter!

Här e negativen från Leica M4!

Jag tittade igenom några negativark nyss och upptäckte att bildrutorna har litet olika placering på filmremsan mot perforeringen! Det är ofta väldigt subtilt, men i vissa fall tydligt! När jag fotar med Leica Standard så är det tydligt! Där kommer hålen på filmremsan mitt i där jag skall klippa av filmremsan! (Om jag klipper mitt i ett perforeringshål så kan skannern bli litet tveksam vad som e start och stopp för en filmruta) På senare kameror, Contax G2 och Nikon FE ligger hålen exakt och rätt! På M Leica, där ligger det aningen, aningen litet ocentrerat! Det här kan hjälpa mig att veta med vilken kamera bilden är tagen med! Om jag inte noterat något på negativarket! Om det nu e så viktigt att veta? Jag kan ibland tycka att det är intressant att veta! :)
Och för att krångla till det ytterligare, jag blandar ibland filmer i negativarken! :) Då vissa filmrutor inte e så bra, efter ett tag, så kan jag plocka ut en eller flera remsor ur ett ark och slänga och då finns det utrymme för andra filmremsor i arket, och då kan de nya remsorna komma från en annan kamera! Så er'e! :)

.

Vad gäller annat så finns det numera årgångsporter att köpa på Systemet! Carnegie tog bort den lagrade porter ur sortimentet för några år sedan, men nu har den kommit tillbaka! Den här portern köpte jag i förrgår! Och vad e det för speciellet med en lagrad porter då! Smaken blir rundare och fylligare efter några år! Och man kan lagra den ytterligare! :)

/Bengan

Postat 2023-06-10 09:45 | Läst 678 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6236 // Analogt

Stadsbiblioteket på Sveavägen i Stockholm!

/Bengan

Postat 2023-06-09 21:49 | Läst 433 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6235 // Att börja glänta på brunnslocket till barndomen!

Och det är nog så vi ofta gör när vi blir äldre, vi börjar göra en sammanfattning av livsresan och kanske även börjar återbesöka platser vi varit på tidigare! Jag tänker på Göran Greiders bok Barndomsbrunnen, där han beskriver något sådant! Man börjar glänta på brunnslocket liksom! Jag har varit på Stadsbiblioteket vid Sveavägen några gånger de senaste åren, och jag va där i förra veckan igen! Jag va ofta på biblioteket som barn på 1940-talet! Biblioteket var en del av mitt frititids! (Det fanns nog inga riktiga Fritids då förresten) Nu är jag sedan några år tillbaka på biblioteket och minns! :) Och jag ser saker som jag inte såg då! Men det är nog så att man minns saker, tror man, men det stämmer inte riktigt vid ett senare återseende!
Vi har också gått runt i Sibirien, stadsdelen kallas så i norra delen av Stockholms innerstad mot Roslagstull, och där har jag gått på min barndoms gator! Men alla gator verkade vara större förr! ;)

/Bengan

Ps. Bilden på väggen såg jag inte förr! (Bilden är ur Iliaden, där Akilles skändar Hektors döda kropp)

Postat 2023-06-09 07:47 | Läst 553 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa