Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5558 // Zeiss Biogon 2/35 ZM för M Leica! En av de skarpaste!

Jag har bloggat några år och det finns dom som har hållit koll på mig under de här åren! Det finns fördelar och nackdelar med allt! ;) Men eftersom alla inte har "King of Bokeh" ;) så får jag väl skriva några rader om den väldigt, väldigt, väldigt skarpa  Zeiss Biogon 2/35 också! Den kallas visst för "The Allrounder" också! Å det e väl bra, allround, då behöver man ju bara den här optiken!
Fast jag tycker, ursäkta mej, att det ibland blir för skarpa bilder med Biogonen! Men det problemet går såklart att fixa i PS!

I en testjämförelse med Summicron 2/35 ASP (eller va den heter) så va Zeiss Biogon 35 mm ZM skarpare i mitten! Och det e där jag har mina motiv i alla fall! I centrum av bilden och inte i kanterna!
Tror det va Ken Rockwell som gjorde den testen!

Här finns en annan intressant och mycket seriös test! 
;)

Nog för nu! Som pensionär har man mycket att göra! ;)
Skall bla. köra till verkstaden för byte till vinterdäck!

/Bengan

Postat 2021-11-08 14:02 | Läst 627 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5557 // Det finns bara en "The King of Bokeh"! ;)

"The King of Bokeh" är smeknamnet på Leica 35mm Summicron-M f/2.0 (IV eller version 4, år 1979 - 1997) Blev påmind om begreppet av Fredrik Eriksson på senaste Tårtan! Tack för det Fredrik! :) Jag håller med, det här är en speciell optisk konstruktion av Leica som ger speciella bilder!

Här finns mer att läsa om "The King of Bokeh" men även om de andra Summicron 2/35 mm!
https://www.overgaard.dk/leica-35mm-summicron-M-f20.html


Som sagt, det e inneväder, därför andra bloggen idag ;) men vi har i alla fall tagit en promenad på en timme innan påtåren!

/Bengan

Ps. Nu har det såklart gått inflation i det här Bokeh-begreppet! Flera pratar  numera om ”King of Bokeh" på andra objektiv! Suck ...
Alla bli saliga på sin fason, som han sa! ;)

Postat 2021-11-07 12:46 | Läst 1015 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5556 // Jag har aldrig haft ett zoomobjektiv på någon kamera! Å varför inte det då?

Bra fråga! Försöker tänka efter varför, men kommer inte på nå't riktigt bra! Men det kan nog bero på att de kameror jag varit mest intresserad av under åren, Leica, Nikon, Canon och Zeiss, som ju är mätsökarkameror, dom har inte haft någon zoomoptik! (Nåja, något enstaka fall finns) Och så har jag mest använt 35 mm och 50 mm på kamerorna! Men jag har såklart prövat några SLR-kameror, men då har det blivit 35 och 50-mm även på dom!

.


Å här kommer jag in på nästa fråga, funkar det att bara använda 35 mm och 50 mm! (Och litet 28 mm de senaste åren) Det funkar bra tycker jag! Och det e väl för att jag blivit van med de här brännvidderna! Och inte minst, skall man ha kameran med sig jämt, så blir det små och kompakta kameror med de här brännvidderna! Så er'e nog också! :)

.

Och nu även motsvarande brännvidd när jag fotar digitalt!

.

Men en annan anledning kan också vara, att några av mina fotoidoler, som jag såklart försökte härma och fortfarande försöker härma i mitt fotande, dom fotade mest med de här brännvidderna på sin Leica! Eller på sin Canon och Nikon mätsökarkamera!  "No Man is an Island"  ;)

Ok, de va det om det!

I dag mest regn i Gnesta! Men det går bra, för det finns alltid saker att göra även inomhus, typ läsning eller att laga en stol!
Och har hittat ännu mer intressant i Beowulftiden vad gäller Gotland! Återkommer nog till det!

/Bengan

Postat 2021-11-07 08:20 | Läst 730 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5555 // Mera Contax G2!

Fler bilder tagna med manuell avståndsinställning med Contax G2! Det e faktisk litet knepigt att fota på ett fik, i alla fall analogt, för man har inte så mycket ISO, och människor e sällan stilla! Och när jag hittat skärpan så gäller det att var snabb! Och tiden här ligger runt 1/8-dels sekund och då räcker även en liten rörelse hos motivet för att sudda till det en liten aning!

.

Testade även att fota ett stillastående föremål på bordet, då e det lättare! Men då måste jag sitta stilla! ;) Allt e egjenklinjen mycket lättare med en digitalkamera,  jag vet! ;) Men det här e faktiskt kul! ;)

Och är det någon som är nyfiken på hur Contax G2 ser ut invändigt med el-funktioner typ,
så finns det litet info här!
https://learncamerarepair.com/downloads/pdf/Contax-G2-Repair-Manual.pdf

Ha nu en fortsatt fin fredagskväll!

/Bengan

Ps. Hämtade 24 flaskor "lageröl" i dag på Systemet! Årgång 2020! Skall bli intressant att se hur dom blir framöver! :)

Postat 2021-11-05 20:55 | Läst 849 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5554 // Manull skärpeinställning på en analog AF-kamera!

Contax G2 har ju autofokus, men det går även att ställa in skärpan manuellt! Nu e ju det elektroniska inblandat även där, så jag får själv hitta det läge som indikerar att jag ligger rätt i avstånd! Testade det via en Planar 2/35 mm på Tårtan! Tack för lånet av 35:an Ulf!
Jag tycker kombinationen funkar bra!

/Bengan

Postat 2021-11-05 12:02 | Läst 489 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 ... 9 Nästa