The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5556 // Jag har aldrig haft ett zoomobjektiv på någon kamera! Å varför inte det då?

Bra fråga! Försöker tänka efter varför, men kommer inte på nå't riktigt bra! Men det kan nog bero på att de kameror jag varit mest intresserad av under åren, Leica, Nikon, Canon och Zeiss, som ju är mätsökarkameror, dom har inte haft någon zoomoptik! (Nåja, något enstaka fall finns) Och så har jag mest använt 35 mm och 50 mm på kamerorna! Men jag har såklart prövat några SLR-kameror, men då har det blivit 35 och 50-mm även på dom!

.


Å här kommer jag in på nästa fråga, funkar det att bara använda 35 mm och 50 mm! (Och litet 28 mm de senaste åren) Det funkar bra tycker jag! Och det e väl för att jag blivit van med de här brännvidderna! Och inte minst, skall man ha kameran med sig jämt, så blir det små och kompakta kameror med de här brännvidderna! Så er'e nog också! :)

.

Och nu även motsvarande brännvidd när jag fotar digitalt!

.

Men en annan anledning kan också vara, att några av mina fotoidoler, som jag såklart försökte härma och fortfarande försöker härma i mitt fotande, dom fotade mest med de här brännvidderna på sin Leica! Eller på sin Canon och Nikon mätsökarkamera!  "No Man is an Island"  ;)

Ok, de va det om det!

I dag mest regn i Gnesta! Men det går bra, för det finns alltid saker att göra även inomhus, typ läsning eller att laga en stol!
Och har hittat ännu mer intressant i Beowulftiden vad gäller Gotland! Återkommer nog till det!

/Bengan

Inlagt 2021-11-07 08:20 | Läst 731 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Låter ungefär som min inställning. På tidigare, zoomförsedda kameror har jag alltid valt en brännvidd först och jobbat med den som vore den fast, aldrig stå och "vrida in" ett utsnitt efter att motivet är valt. Enda poängen med zoomen är att det går fort att "byta glugg", men då får man i stället tunga, ljussvaga gluggar...

På mina "vuxna" Leicor sitter numera oftast ett 50, men ett litet 35 får plats i väskan för när det behövs. 75 använder jag bara när jag plåtar lekande hundar (vilket jag gör ofta). Kompaktkameror med fast 35 eller 28 är i vidaste laget för mig för allmänt plåtande. Lutar starkt åt att jag gör ett tillfälligt avsteg från min "använd-det-du har-o-köp-inget-nytt"-princip när nya Ricoh GR kommer med 40 i stället för 28... För nåt lite lättare än en M9 med Summilux 50 kan en äldre gube behöva ibland, och gamla Ricoh GR har varit superb, bortsett från den där 28-vinkeln....
Svar från Benganbus 2021-11-07 11:47
28 mm e det nya, typ Biogon på G2! :)
elgenper 2021-11-07 12:22
Jaha, då är nog problemet att jag själv numera inte "e det nya"...

Allvarligt talat, när det behövs är förstås 28 (eller 24 eller 640...) utmärkt. Men som enda, fast monterade glugg för allmänt plåtande, det passar inte just mig. Redan med 35 sitter jag sen och "skär rent" nästan alla bilder efteråt. Och det är inte nån vidare vana... Man ska se, och sätta, bilden direkt!
Gotland, hm..nu börjar det bli intressant..
HaD/Gunte..
Svar från Benganbus 2021-11-07 11:42
Svearna krigade mot Gutarna under tidig folkvandringstid! Svearna va avundsjuka på något!
:)
Tja, man kan ju alltid byta objektiv om man vill ha eller behöver olika brännvidder. Och då kan det ju förstås vara bekvämt med zoomobjektiv som liksom är flera objektiv i ett. Men det är ju också till dels beroende på vad och hur man fotograferar.
Jag märker hur jag mer och mer använder mina fasta objektiv! Inte minst för att de ofta är mer hanterliga och ljusstarkare.
Jag hade ett sk superzoomobjektiv tidigare, 18-270 eller nåt liknande, tänkte att det skulle vara bra på resa, allt i ett liksom, minimerande packningen etc. Men det blev tråkigt. Dels var det inte särskilt ljusstarkt, vilket ju är känsligt med m43-sensorn. Men det jag märkte starkast var att jag stelnade till i mitt fotograferande. Jag rörde mig mindre. Jag blev mindre aktiv i allt, inte minst i att aktivt leta vinklar, avstånd, utsnitt etc. Jag blev lat och satt stilla där och vevade på den orimliga zoomen fram och tillbaka och det blev tråkigt ganska fort. Så jag gjorde mig rätt snart av med det och har inte sett tillbaka.
Nu har jag en del zoomobjektiv, men med mer modest brännviddsomfång. Och jag använder som sagt mina fasta objektiv mer och mer. Man blir mer aktiv och det är roligare.