Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5568 // Leica, Winogrand och Less is More! *Uppdaterad!

Tog fram en bunt äldre fototidningar i går för att försöka kasta några av tidningarna om dom inte innehöll något speciellt läsvärt! Och det gick som det gick! Hittade bla. ett stort reportage om Jean Hermanson! Så det blev en mycket spännande och intressant repetion av en mycket bra fotograf!

Och det blev något liknande i de nästkommade tidningarna! Jag kom även in på Garry Winogrand och Garrys fotoutrusning! Nu hade han säkert litet annat vad gäller utrustning än va jag uppfattade, men på de bilder jag såg, och har sett, så va det ofta en Leica M4 med ett 28 mm! Jag tror det va 28 mm!

Exponeringsmätare då? Kanske hade han en i väskan, för han hade en axelväska på några bilder! Här kan man nog våga påstå, att Less is More! En kamera och ett objektiv! Filmen tror jag mest var Tri-X! Hur gick det att ta bilder med den här "enkla" utrustningen då? Jag tycker det gick bra, så här med facit i hand!

Nu kanske man kan undra om det skulle gå att använda en sådan här äldre teknik, Leica M4 med 28 mm och Tri-X,  för dagens fotografi! Bra fråga va?
Det beror såklart på vilken typ av foto det gäller, men tex till gatufoto! För se det så här, vi beundrar Winogrands bilder, och i jämförelse med många av dagens bilder, som är tagna med en helt annan och mycket modernare teknik, så tycker jag ändå att många av Winogrands bilder faktiskt håller i jämförelse! Så då borde det kanske räcka med en sådan här "Winogrand-utrustning" för den som så vill? Eller hur?

Tankar om Fotografi alltså! :)

Här e läsning om Winogrand:
https://www.christies.com/features/10-things-to-know-about-Garry-Winogrand-8825-1.aspx

Å så en av Garry´s kameror, en Leica M4

/Bengan

Postat 2021-11-13 07:49 | Läst 1313 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5567 // Jean Hermanson

Fint väder i dag som gav möjlighet till promenad, men det blev ändå inga bilder tagna! Väl hemma tänkte jag rensa i fototidningshögen, men i första tidningen hittade jag 12 sidor med text och bilder, så där fastnade jag!

.

.

Så kan det gå!

Ha en fortsatt fin fredagskväll!

/Bengan

Postat 2021-11-12 21:43 | Läst 633 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5566 // Play unplugged, eller långsamhetens lov!

Leica M6, 28 mm, Tri-X

Jag fotograferar mest analogt just nu! Jaha, vad e själva vitsen med det då! Inte blir det speciellt skarpt och så tar det tid att ta fram bilderna! Vitsen e nog att jag tycker att det inte behöver bli skarpare och att det behöver inte gå så fort, och så kommer jag ofta in i ett annat tillstånd när jag fotar analogt!
Hallå, nu börjar det låta skumt! Annat tillstånd? Halleluja eller vadå!  ;)

Kan hänga ihop med mitt nuvarande liv, som är aningen litet mer kravlöst vad gäller att redovisa resultat för andra! Kravet fanns såklart när jag arbetade, då måste man visa att man gjorde något! Men nu är det mera avslappnat liksom! Men å andra sidan, det sociala digitala nätet trycker också på! Kanske omedvetet för många, men man redovisar gärna det man gör på dagarna! "Jag fotograferar, alltså finns jag! Och se här vad jag upplever! Se vad jag äter och se vart jag reser!" Och så alla gillanden! Gillande för vad? Men det e klart att det känns bra med gillanden! Vi är ju sociala varelser! Nåja, nu finns det nog dom som inte håller med om att det här ”leveranstvånget”, eller bryr sig!

Men ändå, vissa bloggar nästan varje dag! Det har jag sett själv!  Å  vad står det för? ;)

Men vad gäller fotografin, så tycker jag det är onödigt lätt att ta mycket onödiga bilder med en digitalkamera! ;) Det känns ofta som ett onödigt fotograferande! Bara för att det går att fota så! Min känsla alltså! Men med en analog kamera, så bromsas det här onödiga fotandet av praktiska skäl utan att jag upplever det som något problem! Känns mera som en betänke eller kvalietstid! Och den skärpa jag får via analogt, den räcker gott och väl för mig! Och så kommer en tidigare känsla tillbaka, kalla det för nostalgi, och den känslan känns mycket bra! Jag kan även känna en hantverkskänsla vid analogt fotograferande! Och hantverk är en bristvara i dag!

Ok, Back to basic eller långsamhetens lov!
I alla fall för ett tag!

Ha nu e bra fredag!

/Bengan

Postat 2021-11-12 08:58 | Läst 676 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight XXXX // Dogma 07

"Den fotografiska bilden är inte död, men den är svårt sjuk. I en tid då allting är möjligt, inte minst med datorns hjälp, så har den klassiska fotografin allt mer kommit att påverkas av den digitala illustrationen. Och detta så till den milda grad att det idag är omöjligt att veta hur en bild kommit till. För den kommersielle fotografen som levererar beställningsbilder för reklam mm. så har det alltid varit så, fotografiet tar illustrationens plats. För många fotografer så är detta inte bara en självklarhet utan ett helt acceptabelt sakernas tillstånd. Men gränserna mot bildjournalistik och övrig dokumentär fotografi suddas ut med allt vad det innebär av förlorad trovärdighet och ifrågasättande av fotografens arbetsmetoder. Det tidiga 2000-talets bildskatt riskerar att förlora sig ett träsk av bildmanipulation och piktoralistiska strävanden."
.
Det va så här vi formulerade Dogma år 2007!  Tiden går och utvecklingen också! Eller förändringen i alla fall! ;)
.
/Bengan
.
Ps. Å vad f-n e Pictorialismen? ;)
Postat 2021-11-11 21:24 | Läst 1222 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 5564 // 260 000 för en svart Leica M3

Fick en auktionskatalog i brevlådan från Auctionet! Om det här stämmer, så är det en bra historia! Och varför e en svartmålad M Leica så dyr! Jo, den tillverkades i en ganska liten serie, för svarta Leicor användes mest av pressfotografer, och hur många finns nu kvar efter pressanvändningen? Sannolikt inte så många! Och då blir det hela mycket intressant! :)

.

Vän av ordning kanske frågar, har du dina svarta M Leicor kvar? Nix! Jag sålde dom på tidigt 1970-tal! Priset på en svart M Leica låg c:a en hundralapp över vad den kromade M Leican då kostade! Men de e klart, ett facit då hade varit bra att ha! ;)

/Bengan

Postat 2021-11-11 20:38 | Läst 490 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 9 Nästa