The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5568 // Leica, Winogrand och Less is More! *Uppdaterad!

Tog fram en bunt äldre fototidningar i går för att försöka kasta några av tidningarna om dom inte innehöll något speciellt läsvärt! Och det gick som det gick! Hittade bla. ett stort reportage om Jean Hermanson! Så det blev en mycket spännande och intressant repetion av en mycket bra fotograf!

Och det blev något liknande i de nästkommade tidningarna! Jag kom även in på Garry Winogrand och Garrys fotoutrusning! Nu hade han säkert litet annat vad gäller utrustning än va jag uppfattade, men på de bilder jag såg, och har sett, så va det ofta en Leica M4 med ett 28 mm! Jag tror det va 28 mm!

Exponeringsmätare då? Kanske hade han en i väskan, för han hade en axelväska på några bilder! Här kan man nog våga påstå, att Less is More! En kamera och ett objektiv! Filmen tror jag mest var Tri-X! Hur gick det att ta bilder med den här "enkla" utrustningen då? Jag tycker det gick bra, så här med facit i hand!

Nu kanske man kan undra om det skulle gå att använda en sådan här äldre teknik, Leica M4 med 28 mm och Tri-X,  för dagens fotografi! Bra fråga va?
Det beror såklart på vilken typ av foto det gäller, men tex till gatufoto! För se det så här, vi beundrar Winogrands bilder, och i jämförelse med många av dagens bilder, som är tagna med en helt annan och mycket modernare teknik, så tycker jag ändå att många av Winogrands bilder faktiskt håller i jämförelse! Så då borde det kanske räcka med en sådan här "Winogrand-utrustning" för den som så vill? Eller hur?

Tankar om Fotografi alltså! :)

Här e läsning om Winogrand:
https://www.christies.com/features/10-things-to-know-about-Garry-Winogrand-8825-1.aspx

Å så en av Garry´s kameror, en Leica M4

/Bengan

Inlagt 2021-11-13 07:49 | Läst 1314 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
2021-11-13 09:41   Patrik
Japp Garry använde sig nästan enbart 28 på sin m4. Men även 21 å i båda fallen med extern sökare. Mot slutet av sin existens så plåtade han med en M4-p.
Svar från Benganbus 2021-11-13 09:56
Tack för den informationen Patrik! :)
/Bengan
Skoglund. En klassiker! Tror jag har 68:an. Flicka med flätor.
Svar från Benganbus 2021-11-13 17:05
Det e den enda fotolärobok man behöver! :)
/B
Kameran är inget annat än ett registreringsintrument. Den ska registrera ett utvalt tillfälle. Detta tillfälle kan ingen kamera i världen välja ut. Den kan registrera, men den trycker inte på knappen. Det enda som har förändrats i och med den digitala teknikens intåg är transportsträckan från exponering till bildleverans.
Svar från Benganbus 2021-11-14 16:15
Så man behöver inte ha någon nyare kamera för att kunna ta bilder som Winogrand? Så det e bara att det kommer att ta litet längre tid innan bilderna kommer på nätet? ;)
B)