Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4495 / Vad e själva vitsen med att använda gamla objektiv och kameror?

Svaret är sannolikt detsamma som när man använder andra litet äldre saker! Det är kul, vare sig det gäller en kamera, eller att segla med en äldre segelbåt eller köra en äldre bil typ! Och det som ofta måste tillkomma, är en kunskap att sköta och kunna använda de här grejerna, eller kalla det för hantverksskicklighet! Det här kanske även e ett litet civilmotstånd mot allt det automatiserade vi prackas på hela dagarna!

Å så hittar jag en bild på en kamerautrustning från 1928! Det här e nog också bra att tänka på, man är aldrig först! Tex med att använda 1,5-optik på en Leica Standard!

Å vintern har nog redan rasat ut i Stockholm!

/Bengan

Postat 2019-02-08 08:42 | Läst 1487 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 4494 / Porträtt med en optik från 1932!

Tycker det går bra att ta porträtt via en optik från 1932 på en digitalkamera! Även då optiken, som i det här fallet är icke antireflexbehandlad och aningen litet repig! Här är det fotat med bländare 4, med Provia Standard-inställning på Fuji X-E1, och inga andra tillägg i kameran! Men jpg såklart!

Och i PS 5.0 har jag bara beskurit bilden, som här borde vara en nackdel, men inget mer!
Och med ett fnittrigt motiv och med en handhållen kamera, så borde såklart rörelseoskärpa även ingå!

.

Här e kameran med optiken! En liten fickkamera!
Jag tycker det här funkar kul bra! Å kul e viktigt att ha! :)

/Bengan

Postat 2019-02-07 10:53 | Läst 1294 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4493 / Rapport från fotofikat i Viksängen i Södertälje!

Den här kameran har inte så mycket med fotofikat att göra, förutom att den fanns på plats och väckte en viss uppmärksamhet som en Leica alltid gör. Utan stora delar av fotofikat bestod av att titta på bilder, och även skvallra om de fotografer som inte fanns på plats! ;)

.

Ronny hade med sin några små provkopior från fotoprojektet som han och Dan håller på med!

.

Ronny höll ordning! "Knäck inte kopiorna"!

.

Diskussionens vågor gick höga, "inte såg det ut så här på järnverket när jag jobbade där!"

.

Hur som helst, kul och trevligt som vanligt på Viksängen!

Å nästa onsdag så e det Tårtan!

/Bengan

Postat 2019-02-07 08:20 | Läst 1175 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4492 / Ny dag och nya utmaningar! Å idag e det Viksängen!

Den första utmaningen i dag e om jag skall ta bilen till Södertälje, eller ta Pendeltåget! Jag skall se om det går att få fram nå'n information om Pendeltågstrafiken innan! Jag har även en spanare ute, min fru, som tog pendeltåget till Stockholm i morse! (Bara nu mobiltelefontrafiken funkar) För när man kommer ned till pendeltågsstationen så brukar det synas om det är problem! Inte på informationstavlan, utan om det finns något tåg inne eller inte! Men den informationen kommer ofta försent! Somliga påstår att vi lever i ett informationssamhälle, det e nog sant på något sätt, typ Melodifestival och liknande! ;) Men man får se det positivt, det finns ju ofta väl fungerande alternativ, för utan bilen stannar Sverige! :)

Annars rätt lugnt, hittade tex en instruktion på japanska på hur man gör ren långtidsverket på en Leica IIIf! (Youtube) Bilder säger ofta mer än ord! I alla fall när det e japanska som här! :)

Å snöskottningen på tomten e klar, nu väntar vi bara på töväder om några dagar!
Å i dag e det fotofika på Viksängen i Södertälje! Misstänker även en liten delrapport från Oxelösunds järnverk!

Men innan dess, så skall Roffe och jag ta en promenad! Men just nu så sover han igen! (Han va i alla fall ute och kollade vädret nyss, men sedan rakt in i bingen igen)

/Bengan

Postat 2019-02-06 07:14 | Läst 1214 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4491 / Några synpunkter på Leitz Summarit 1,5/50 mm! Å fika på Viksängen i morgon onsdag!

Det har varit litet rörigt hemmavid den sista tiden efter att en Leica Standard dök upp i Skåne! ;) Men kul rörigt! Och det ena ger det andra, så idag laddning av en film i Leica IIIc med en rulle Tri-X som tidigare suttit i Leica IIIf! Jag hade tagit tjugofem bilder i IIIf med rullen, så det gällde att mata fram till rätt lege i IIIc!

.

Klar att köra! Det underlättar med en avståndsmätare när man kör med Elmaren, den här Elmaren har små siffror på helt fel ställen!

Och det ena ger det andra, det vore kul att köra någon tidsenlig och ljusstark Leicaoptik på IIIc eller IIIf! Nu har inte Leica så speciellt bra ljusstarka objektiv före andra versionen av Summilux 50 mm! Xenon fanns ju på 1930-talet, å visst vore den kul att ha, även om den optiskt inte va nå'n höjdare, men då e nog Summariten från sent 1940-ta litet roligare, även om den i stort är en antireflexbehandlad Xenon! Men antireflexbehandlingen gjorde mycket på optiken!

Gjorde en egen liten test mellan Sonnar 1,5/5 cm och Summarit 1,5/50 mm för ett antal bloggar sedan!

https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-2915-kort-sammanfattning-leica-vs.htm

Och visst går Summariten att använda! Bara man e medveten om att den e litet mjuk på full öppning och litet stor och tung! Vi får se om jag hittar ett bra ex i gängfattning! Nå'n kanske vill byta med något annat i optikväg! :)

För övrigt har det varit mycket snöskottning i dag! Bilen e ren, balkongen likaså och även tomten e hyffsat ren från snö!

.

Jag hade sällskap under snöskottningen! Roffe pekade var jag hade slarvat! Och när det blev för segt, då talar han om det, då jag får kasta en snöboll som han får dyka i snön efter!

/Bengan

Ps. Mer att läsa! The Tri-X factor! :)

Postat 2019-02-05 16:16 | Läst 1349 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa