The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6703 // "Much Ado About Nothing...."

Vad gäller "Much Ado About Nothing" så e det bara ett försök vara litet litterär liksom! :)  Ok, ett försök i alla fall, och "And now for something completely different," :)  Och då vad gäller ett allroundobjektiv! (Skrev om allrounder i gårdagens blogg) Och då är det ett 35 mm objektiv som jag menar! Förr i världen så hade man ofta ett sk. normalobjektiv på kameran, även pressen hade det! Men sedan upptäckte man att som pressfotograf så va man ofta nära motivet och att det va trångt och behövde ett vidvinkligare objektiv och då började man använda brännvidden 35 mm på en småbildkamera! Och på den tidens presskameror, Leica, Contax, Nikon och Canon, så va det Leica och Canon som först lade in en bra 35 mm sökare i sina kamerahus! Men Leica va tyvärr sena i starten med ljusstarka 35 mm objektiv, så där va Canon och Nikon först!
Men numera är vi i förvirringens tid vad gäller objektiv!
Allt flyter! ;)

.

Och tittar i broschyren till Zeiss Ikon-kameran! Där skrev man på ett annat ställe att en digital mätsökarkamera snart va på gång! De objektiv som gjordes för Zeiss Ikonkameran, ZM,  va gjorda för en digitalkamera, det ser man lätt på uppbyggnaden av tex. Biogon  2/35 mm! Retrofokuskonstruktion! Objektivet kommer då ut en bit från sensorn! Så Zeiss ZM-objektiv går nog mycket bra på en digital M Leica!

Men nu blev det ingen digital Zeiss Ikon kamera och tillverkningen av den analoga Zeiss Ikon lades ned för några år sedan! Och nu nytillverkar Leica en analog kamera!
Ibland tycker jag Zeiss ligger litet ur fas! Ursäkta mej!

/Bengan

Inlagt 2024-08-03 08:46 | Läst 548 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den där digitala ZM hade jag tänkt satsa på. Under tiden roade jag mig med den analoga med Biogon och Sonnar. Besvikelsen var stor när de la ner den digitala varianten.
Svar från Benganbus 2024-08-03 14:19
Zeiss har fler saker i sin produktkorg än bara fotografi! Men lite måste man väl ändå våga! Jag undrar om felsatsningen på Contax IIa och IIIa och Contarex fortfarande ligger och bromsar?
/B
N Thomas Meldert 2024-08-03 20:59
En digital ZM hade sannolikt blivit gynnsamt prissatt jämfört med Leica.
Synd att Zeiss aldrig släppte sin digitala Ikon-kamera, men det sagt så passar Biogon väldigt fint på andra tyska sensorbaserade kamerahus. Gillar verkligen. Fina kataloger du har Bengt!