The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6699 // Om Gatufotografi!

Dokumentärfotografi utan text!

Vad är då skillnaden mellan gatufotografi och dokumentärfotografi? Eller vad är Gatufotografi! En bra fråga, kanske omöjlig att besvara då vi alla tycker olika! :) Gatufotografi och dokumentärfotografi är ju båda genrer inom den fotografi som fokuserar på att fånga verkliga situationer men de har nog olika syften och tillvägagångssätt!

Gatufotografi, så tycker jag i alla fall, handlar om att visa delar av vardagslivet och samhället i offentliga miljöer som gator, parker och torg! Den är ofta spontan och oregisserad, med fokus på att fånga ett ögonblick som berättar en historia eller uttrycker en känsla! Gatufotografi har även potentialen att berätta en historia eller förmedla en känsla utan en förklarande text! Ett starkt gatufotografi kan ofta stå för sig själv genom att fånga "ett avgörande ögonblick", ha en unik komposition eller en uttrycksfull scen som talar direkt till betraktaren! Och där kommer nog det svåra in, en bild utan förklarande text! ;)


Dokumentärfotografin då? Syftet är ofta att dokumentera händelser, människor, platser och frågor i den verkliga världen med ett realistiskt förhållningssätt! Används ofta för att belysa sociala och politiska frågor, som klimatförändringar, hunger eller krig men även saker i vårt vardagsliv! Våra semesterbilder är nog också dokumentärfotografi med förklarande texter därtill!

Kort sagt, medan gatufotografi fokuserar på att fånga spontana ögonblick i offentliga miljöer,
har dokumentärfotografi ett bredare fokus på att dokumentera och belysa frågor och händelser i samhället eller i vår närhet!

Och som sagt, ett starkt gatufotografi kan ofta stå för sig själv genom att fånga ett avgörande ögonblick!
Med en unik komposition eller en uttrycksfull scen som talar direkt till betraktaren utan att behöva en förklarande text!
Och där kommer nog svårigheten in i Gatufotografi! Så lycka till! :)

/Bengan

Inlagt 2024-07-23 07:20 | Läst 600 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är ofta svårt att veta vart man ska sätta gränserna mellan gatu- och dokumentärfoto, därför har jag valt att kort och gott kalla mig för dokumentärfotograf.
2024-07-27 19:33   Björn Adelly
Ett mycket bra foto som säger allt.