The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6645 // Gotland, Vallhagar och klimatkatatrofen 536!

H10

Åter i huvudbasen! Gnesta alltså! Det har varit fina dagar på Gotland, spännande intressanta, men med en del krångel då jag tappade mobiltelefonen på färjan vid ditresan! Utan mobiltelefon så är man ingenting! ;) Nåja, telefonen är nu åter , det va Destination Gotland med sin mycket ofullständiga information vad gäller hittegods som krånglade till det hela tyvärr!

Och historien lever på Gotland!
"Det första är att den vinter som kallas Fimbulvintern kommer. Då yr snö från alla håll, då blir det mycket kallt och vassa vindar. Solen har ingen verkan. Tre vintrar kommer i följd och ingen sommar emellan." (Codex Upsaliensis)

För några år sedan trodde de flesta, även forskare, att det här med Fimbulvintern va en del av en mytisk historia som man hittat bland de isländska sagorna! Men med ny kunskap så inser man att det här har hänt och benämnes numera som klimatkatastrofen år 536! Och det här var orsaken till att Vallhagar och liknande bosättningar lämnades i mitten av 500-talet och inte blev bebott förrän 100-år senare!

Läs mera här om Klimatkatastrofen!

Mera läsning om 536!

Nog om historia, för övrigt så hittade vi flera platser på Gotland där vi inte tidigare varit! Gotland är stort! Men nu kommer turister med kryssningsfartyg till Visby! Och det är inga småbåtar som anlägger vid den långa specialpiren! Och som grädde på moset så kommer det svenska semesterfirare/ungdomar i mängder snart! ;) Så vi återkommer till Gotland/Visby i höst då är det lugnare! :)

.

Jag fotade både digitalt och analogt! Analoga bilderna kommer senare! Efter framkallning! :)

Nog för nu!

/Bengan

Inlagt 2024-05-29 08:38 | Läst 624 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vallhagar ligger ju i "min" socken Fröjel på Gotland.

Min BN-ordförande Henning Jakobson skrev bland en hel del annat om Vallhagar i sin bok "Gotland, landet annorlunda". Det var medan man ännu trodde att det var någon invasion som drabbat dem. Iallafall skrev han "att här bodde en familj en gång".

Vallhagar har grävts ut i omgångar. Förra riksantikvarien Margareta Biörnstad var där och grävde som ung. Jag tror det var där hon träffade sin make Arne. De skaffade sig sen sommarhus i grannsocknen Eksta. En gotländsk kalkstensbyggning som de bevarade i fornt skick.

Nu framstår grundorsaken klimatkatastrof som trolig. Folk svalt ihjäl. Men det utesluter väl inte alls att strid och plundring förekom på platsen.
Svar från Benganbus 2024-05-29 18:35
Till och från va det såklart strider tex. mellan Svear och Gutar, men den här katastrofen drabbar inte bara Gotland utan hela norra halvklotet! Efter klimatkatastrofen uppstod den sk. Vendeltiden i Sverige/Norden! Kvarvarande grupper tog över "ledig" mark, ibland med våld och blev markägare i större format!
/B
Välkommen hem!
/Affe
Svar från Benganbus 2024-05-29 22:59
Tack Affe! :)