The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6476 // In any case, it reminds a lot of how it was earlier in the years!

I mitt förra blogginlägg, “SAME AS IT NEVER WAS”, länkade jag till en uppsats som väckt mitt intresse! Uppsatsen undersöker bla. kulturen och värderingarna kring den analoga kameran och det analoga fotografiet i dagens digitala fototid! Den ställer bla. frågor som: "Varför finns det fortfarande fotografer som föredrar analog teknik? Vilken roll spelar då analog fotografering i en värld dominerad av digital fotografi?"

När vi fotograferar analogt idag, använder vi oss sannolikt även av en "ny form" av analog fotografering, eller hur man nu skall formulera det hela, men med den här äldre tekniken! Eller med en annorlunda teknik som man kanske säger numera! Men det finns såklart en del beröringspunkter, en är att vi ofta digitaliserar en del av våra analoga bilder! Jag tycker också att det finns något mer i det analoga fotograferandet, något som kanske inte är så uppenbart, snabbt och klart synligt!
Något litet mer subtilt liksom!

Intressant det här!

/Bengan

Inlagt 2023-12-29 09:18 | Läst 1354 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hur blir det då med mig, stackars människa... :-)
Jag lämnade aldrig den analoga tekniken, jag köpte aldrig någon digitalkamera. Sålunda - befinner jag mig i den gamla analoga tekniken, eller har jag rent av halkat över i den nya analoga tekniken??
Svar från Benganbus 2023-12-29 09:48
Jag tror du befinner dig i en bra och spännande blandning!
Fotar analogt och visar upp dina bilder digitalt! :)
/B
syntax 2023-12-29 10:23
Så är det nog. Medan jag alltså inte lät mig charmas av digitalkameran, så är jag mycket förtjust i det "digitala mörkrummet". Jag är alltså helt klart analog/digital.
Innan digitaliseringen var en fotograf en person som fotograferade med en kamera med film i. Sedan kom digitalkamerorna och begreppet digitalfotograf föddes. Nu har vi gått varvet runt och en fotograf har nu blivit en person som fotograferar med en digitalkamera (så ser nog de flesta på det) medan den nya ordet analogfotograf uppstått. Jag träffar en och annan yngre person som lärt sig fotografera analogt, framkalla osv. De ser ibland analog fotografering som något helt annat (nytt:-). En annan teknik än "foto" som ju nu normalt är en digital teknik. Sällan hör man talas om skärpa, upplösning, MTF-kurvor o.s.v. Bilden verkar ha fått större betydelse för de unga som upptäcker analog teknik. Glädjande tycker jag! Pixelracet mm. tekniktokerier verkar ha tillhört oss som var med om omställningen och blev imponerade av den digitala tekniken.
Svar från Benganbus 2023-12-29 16:10
Ingemar, intressant iaktagelse det här, "sällan hör man talas om skärpa, upplösning, MTF-kurvor o.s.v.
Bilden verkar ha fått större betydelse för de unga som upptäcker analog teknik."
/Bengan
MattiasL 2023-12-29 18:56
Hm, kanske, men är inte intresset för teknik ganska konstant, oavsett uttryck? Till sist blir intresset för respektive teknik ändå skäl att köpa fler saker och analysera hur olika tekniska egenskaper kan påverka uttrycket.
För min del, som var helt analog de första tio åren eller så, var teknikintresset det som fick in mig i mörkrummet till att börja med. Det var fascinerande helt enkelt. Då la jag väldigt mycket energi på att hitta "rätt" film och papper. Inget fel med det, men nu är jag lite mer avslappnad inför sådant och det är skönt.
Svar från Benganbus 2023-12-30 13:24
Mattias, det kanske kan vara vara så att intresset är konstant, eller så kan det bero på den nya arenan, att man tycker att det ökar! Många fler kan tala om tekniska detaljer och kanske då dra med sig andra i det intresset? Men det är kul i alla fall att vissa ungdomar talar om analogt som riktig fotografi.
Det gillar jag! ;) :)
/B
MattiasL 2023-12-30 16:06
Osäker, men jag kan inte se att analogt foto på något vis är mindre teknikhetsigt. Det ser man ju här i bloggarna med grundliga genomgångar av gamla optiska konstruktioner. Båda världarna kan antingen gå helt på automatik, eller med minutiös kontroll av hela processen.

Jag är dessvärre lite mindre positiv inför uppfattningen om analogt som riktigt fotografi. Å ena sidan är det kul att folk intresserar sig för olika hantverk, å andra sidan blir det fokus på fel sak, och ett ganska enkelt grindvaktande. Jag har givetvis ingenting emot att man intresserar sig för vilken teknik man vill, men upplever ibland att folk vill markera status som "riktig fotograf". Hör ibland ett par personer i min omgivning kalla sig just riktiga fotografer, eftersom de arbetar med äldre tekniker, inte för att de visar mycket bilder eller försörjer sig på det. Den statusen går ju att köpa sig till, och jag ser lite en risk för att man gömmer ett halvdåligt arbete i det faktum att det var svårt eller dyrt att åstadkomma.
Intressant uppsats du länkade till. Många unga håller filmtillverkningen vid liv. Utöver oss gamla stofiler som aldrig slutat fotografera analogt. Man hoppas att även det ska bli mera av bildframställning i mörkrummet också, så att papperstillverkningen också kan hållas vid liv ett bra tag till. Färgpapper finns ju att få tag på, men väldigt begränsat utbud. Ofta tjänar man på att köpa på meterrullar och sedan klippa ner själv till lämplig storlek, då kan priserna hållas nere. Kemin är väl inte lika dyr kanske men kostar givetvis och det finns RA4-pappersframkallningskit att köpa. Svartvitt finns ju mera att välja på vad gäller papper. Även om de fina lite mera nördiga papperna i fiber och med olika strukturer och olika bastoner också verkar tunnas ut vad gäller utbudet. Och sen börjar det kanske bli en lite mera exklusiv sysselsättning över huvud taget med analogt, för dom som har råd. För priserna på både film och papper har stigit ganska mycket, tyvärr. Men man får kanske prioritera bort utlandsresor och annat lite mera lyxigt för att kunna ha råd med detta? Troligen är prisökningarna nödvändiga för att kunna driva en begränsad (mot förra seklet) tillverkning utan förluster. Men jag tror analogt kommer överleva länge till och när allt fler gillar detta med att bilderna inte är helt släta, perfekta och knivskarpa, så det nästan skär sönder ögonen på betraktaren, utan har mildare toner och övergångar. Det är den karaktären tror jag som får både unga och äldre att fotografera analogt. Lite lätt struktur (eller lite mera) som med småbild, ger också bilderna mera liv som jag själv ser det. Färgfilm trodde jag i början av 2000-talet skulle nästan försvinna, men nu är det precis tvärtom som det ser ut. Nya färgfilmer tas fram lite varstans och många gillar att fota anlogt med framför allt färgnegativ som inte är lika svindyrt som dia varken i filmpris eller framkallning. Har själv också börjat intressera mig för foto med färgfilm på senaste året och kommer nog ta en hel del färgbilder med negativ färg framöver. 80kr för framkallning av en rulle är ganska billigt och man digitaliserar ju ganska enkelt själv också utan löpande kostnad. Sen blir det färgutskrift på fina fiberpapper för min del, med de man tycker håller för att tas fram även på papper :-)
Svar från Benganbus 2023-12-30 13:27
Nils, tack för en intressant kommentar! Du har ju en massa kunskap och erfarenhet i ämnet!
Som sagt, tack för intressant läsning!
/Bengan