The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5501 / Sagan om Ringen! Och om Tolkien! Och om Gotland!

Många vet nog vad Sagan om Ringen är för något, men färre vet nog något om Beowulfeposet! Och få vet nog att Tolkien skrivit en bok om Beowulfeposet!
Och då så få läst Beowulfeposet, så förstår nog inte så många kopplingen mellan de här två litterära verken, Beowulfeposet och Sagan om Ringen!

Måste man veta bakgrunden till Sagan om Ringen då? Kanske inte, men den nyfikne kan nog tycka det är intressant! :)

Jag gillar sagan om Ringen, har läst den! Men för trettio år sedan hittade jag Collinders lilla bok om Beowulfeposet, och efter att ha bläddrat igenom boken så tänkte jag, "hallå, det här känner jag igen"! Och jag tyckte redan för trettio år sedan att det va litet underligt att en medeltida Engelsk poet/författare kunde skriva så detaljerat om vår Skandinaviska forntid! För eposet handlar i stort om kungar, hövdingar och äventyr i Skandinavien under Folkvandringstid! Visst e det konstigt? Och många saker som skrivs är historiskt belagda!
Eposet har visserligen hittats i England, verkar vara skrivet i ett kloster, och är en av den största litterära skatterna man har där, men handligen upspelar sig i Skandinavien!

Nu har ju några forskare under åren, och nu även Bo Gräslund, undrat över hur någon i England kunnat skriva det här så detaljerat? Men det är känsliga saker, för i England där man redan mutat in eposet som Engelskt, även Tolkien gjorde det, och då skall inga fritänkare göra sig besvär!
Även vår historikern Dick Harrysson håller på England!

Vad gäller Bo Gräslund, så har han under ett antal år gjort ett mycket stort och intressant arbete om Beowulfeposet! Boken e tyvärr slut från förlaget, men finns att läsa på nätet! Fick en annan bok i går om "Vikingatidens vagga" där författaren också berör Folkvandringstiden, och även den författaren har moderna funderingar om Beowulf och eposets bakgrund!

Så vi får se, med annat och inte så fastlåst tänkande, och med en ny generation historiker, så kanske vi får tillbaka vår historia! Nu menar jag inte bokstavligen, utan vad som hände i och runt Östersjön under Folkvandringstid i vår historia!
Och då kanske även fler förstår bakgrunden till Sagan om Ringen! ;)

/Bengan

Ps. Som säkert någon märkt, så handlar bloggen inte så mycket om fotografi idag, men jag lägger i alla fall in en bild från Gotland!
Gotland, som ingår i diskussionerna om Beowulfkvädet! Vädurmarksborna! ;)

Inlagt 2021-09-25 08:41 | Läst 1290 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fin bild från Gotland med tjusig dramatik, precis som i Beowulf och "Sagan om ringen" och nu striden kring deras historia. Jag började läsa "Sagan om ringen" för ett antal år sedan, men jag kom liksom inte in i berättelsen och gav upp. Kanske dags att göra ett nytt försök, kan vara bra att ha den kvar när olästa böcker tryter nästa gång.

Beowulf är intressant! Vi får väl hålla på Gräslund i striden ;-) Vi fick också "Vikingatidens vagga" i går, skall sätta mig i läsfåtöljen när jag pladdrat färdigt här. Nu alltså. ;-)
Det är ju så länge sedan det nordiska greppet om engelsk politik släppte. Noga räknat genom slaget vid Hasting 1066. Där deltog den norske kungen Harald Hårdråde med en rätt stor armé. Harald stupade emellertid tidigt av en pil genom halsen. Det norska inslaget dribblades därefter bort.

Smaka föresten på namnet: "Harald Hårdråde"! Den gubben skulle man nog inte komma i vägen för.
Bo Gräslund har skrivit om fimbulvintern också, "Fimbulvintern, Ragnarök och
klimatkrisen år 536–537 e. Kr." Den kan man läsa i fulltext på:

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:31690/FULLTEXT03

Hittar den inte i bokhandel eller antikvariat. Han har en text till, "FIMBULVINTERN Den största katastrofen i Nordens historia":

http://media.historielararna.se/2019/01/Bo_Gr%C3%A4slund_HLF%C3%85_2018.pdf

Utifall att man vill veta litet mer bara för vetandets egen skull :-)
Svar från Benganbus 2021-09-25 13:05
Tack för ännu mer intressant läsning!
Nu blir det svårt att prioritera dagen! ;)
/B