The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4974 / Bronsålderns sammanbrott!

Alltså, i den tid vi lever i, så tror vi att våra samhällen e stora, starka, säkra och kommer att finnas för evigt! Med resor, varor, kommunikationer och sjukvård! Inget kan rubba detta! Men det historiska mannaminnet e kort! Å med ett längre mannaminne så har större konstellationer brakat samman, tex bronsåldern runt den östra delen av medelhavet runt åren 1100 före Kristus! Nu tänker nog nå'n att det va väl några mindre städer/byar som försvann!

Men icke, för c:a 3 200 år sedan gick den då kända världen i stort sett under. Stad efter stad runt Medelhavet och i Främre Orienten förstördes och övergavs, i vissa fall för att aldrig någonsin bebos igen. Som Hattusa, hettiternas huvudstad 15 mil öster om våra dagars Ankara. Någon gång strax efter 1 200 f Kr skövlades och eldhärjades staden och riket som varit en av regionens stormakter i flera hundra år! I den grekiska världen drabbades Mykene, Tiryns, Pylos, Thebe, Troja och andra städer av liknande förödelse. Skrivkonsten glömdes bort, kulturen gick tillbaka och de så kallade mörka århundradena följde. Den kosmopolitiska handelsstaden Ugarit på nuvarande Syriens kust blev utraderad. Megiddo höll ut länge men föll också den till slut. På grekiska heter staden Armageddon och Egypten klarade sig med nöd och näppe.....

Orsak? Man vet inte! Man tror det var en kombination av saker, ändrade handelsvägar, klimatförändringar, jordbävningar, sjukdomar och så hade Sjöfolken en del i det hela, Sjöfolken som kanske var flyktingar från den sönderfallande Grekiska kulturen!
Men man vet inte riktigt!
Så inget är för evigt, är nog en bra sammanfattning!

Så vare med det! :)
/Bengan

Inlagt 2020-03-17 09:36 | Läst 1944 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra sammanfattning – och som sagt, vi vet inte riktigt.
En bit senare föll det kanske mest magnifika imperium som den historiska tiden känner – nämligen Romarriket. Ett logistiskt, administrativt, militärt och politiskt bravurnummer, som det är svårt att förstå hur det egentligen gick till vid denna tid! Men det föll. Jag är nästan säker på att människorna som levde
de allra sista skälvande decennierna före sammanbrottet, fortfarande trodde att det skulle vara för evigt. Det var liksom människornas hela världsbild och grundstenen i deras verklighetsuppfattning. På samma sätt är, tror jag, är våra nuvarande maktstrukturer och teknologiska strukturer en självklar del av vår verklighetsuppfattning. Men det kommer att gå samma väg – förr eller senare.
Det är därför jag ber varje dag: "Låt ditt rike komma...". Ty Guds rike är det enda som består för evigt. Och där råder evig frid och rättfärdighet. 😀
syntax 2020-03-17 12:46
Men han är ju ständigt på flytt Ragnar. För varje ny insikt om verkligheten som människan gör (och bevisar), så flyttar sig gud en passande bit bort - det visade sig att det inte var gud här, så han får ge plats ett stycke. Flyttfirman Gud & Co...
Så småningom har han flyttat så långt bort att han inte syns mer. Borta... Så var det med den saken.
ztenlund 2020-03-17 13:06
Vilken eller vilka gudar och vilket eller vilka riken som är de riktiga har det tvistats en del om genom världshistorien och inte alltid enbart med verbala argument...
syntax 2020-03-17 13:39
Jag tvistar inte om några riken Martin. Som jag skriver här ovan:
"..Borta... Så var det med den saken."
ztenlund 2020-03-17 13:47
Mitt svar avsåg det översta om "Det är därför jag...", men jag tryckte på svara och sedan blev jag distraherad av annat innan jag skickade iväg svaret. Du hann då få in ditt svar emellan. Tyvärr finns det ju inte någon fungerande markering av vem som svarar på vad.
light 2020-03-17 14:04
Martin, det har inte tvistats om vilken Gud Jesus Kristus avser i den bön han lärde sitt folk att be och som jag citerar ovan. Och vad gäller vilket rike som avses, så menar en överväldigande majoritet att det avser himmelriket. Och några icke-verbala stridigheter om just den saken har inte förekommit.
Intressant läsning! Utan avsikt att säga emot har jag många funderingar på hur förändringarna kan beskrivas. Bronsåldern i sig var ju ingen "kultur" utan är ett sentida begrepp. Den tog ju inte "slut" utan allteftersom järnet visat sig få allt större betydelse har senare forskare valt att kalla efterföljande period järnåldern. Övergången har tagit många hundra år, tydligen räknar man att järnåldern börjar omkring 1100 före Kristus i främre Orienten och långt senare i tex Nordeuropa. Du har läst mkt mer än jag men tydligen tror man att just hettiterna var de första som framställde järn och det redan omkring 1400 f Kr.
Vad som hände städerna där kring östra Medelhavet vet jag egentligen ingenting om och har läst det du skriver med stort intresse. Men då, precis som nu, var väl området i hög grad politiskt oroligt med bla de hettitiska, babyloniska och assyriska rikena och Egypten, plus en massa små och/eller underlydande statsbildningar. Och din slutsats är ju definitivt sann, inget är för evigt. Men det vore intressant att veta om dina källor pekar på att det finns någon slags gemensam nämnare i att så många städer förstördes, utöver de eviga maktkamperna mellan rikena plus kamperna om makten inom rikena? Hälsningar/ Björn
Glömde säga att jag gillar din kvällsbild!
Vulkanubrott! Vulkanen Theras båda utbrott med ett drygt fyra hundra år mellan sig raserade kulturer och ledde till stora klimatpåverkningar som påverkade hela regionen i många år framåt. Människor fick ge sig ut på vandring (både till lands och sjöss) för att försöka överleva från dag till dag. Detta var en hård och brutal tid i östra medelhavets historia. Kunskap försvann eller glömdes bort när djungelns lag härskade. Det är inte omöjligt att Theras utbrott även ledde till stor klimatpåverkan på andra platser på jorden. Kanske var det Thera som bidrog till bronsålderns högkulturers sammanbrott i nära samverkan med järnet!
syntax 2020-03-17 17:02
Jo - det är en teori som har dykt upp under senare årtionden. När man ser på de ask och pimpstenslager som har grävts fram på Santorini hakar man gärna på den förklaringsgrunden. Magmakammarens avgrundsexplosion och de pyroklastiska flödena måste har utöst tsunamis, jordbävningar, solförmörkelse och nedfall, av en magnitud som vi har svårt att göra oss en föreställning om. Konstigt att någon kunde överleva i regionen.
I ett sådant sammanhang syns vår egen miljöförstörande verksamhet som tämligen beskedlig - och världen hämtad sig även då.
Khalad 2020-03-17 18:39
Det verkar vara det första utbrottet, numera daterat mellan 1628 och 1600 f Kr, som satt avtryck på många ställen över hela jorden. Många bevis/indicier pekar på att under denna period fanns fyra år utan somrar och med kyla och svår missväxt. Men som sagt detta är ca 500 år innan perioden Bengt skriver om. Jag är medveten om att man tror på ytterligare ett utbrott ca 400 år senare och kanske ett tredje men inget av dessa tros ha orsakat så omfattande samhällspåverkan som det första
Jag har ju läst 1177 B.C.: The year civilization collapsed av Eric Cline.

Författaren sätter ut 1177 som första stora händelsen. "Sjöfolken" försökte invadera Egypten och slogs ner, dock med så stor kostnad för Egypten att riket inte hämtade sig. Som du skriver så fanns en väl fungerande internationell kultur, rikena handlade med varann och hoven kunde kommunicera skriftligen.

Det var en värld som till stora delar känns igen i dag.

Sättet att tänka skilde sig radikalt från vårt rationella och upplysta tänkande men ........... med coronaviruslarmet känner man igen det just nu.