The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4496 / Det e ju kul det här med Leica Standard! :)

Jag hade haft den här gamla Leican en längre tid, och fotat med den ett par gånger tidigare! Men då Bob nere i Lund fick tag på en Standard för ett tag sedan, så va det kul att hänga på och börja fota med kameran igen! Tack för det Bob! Å Stockholmsvintern blev genast litet roligare! ;)

.

Delförstoring med Elmaren på en digitalkamera! Å nu menar jag delförstoring!!

Den här lilla 1930-tals optiken e kompetent! Jämförde med en antireflexbehandlad optik i går mot en lampa, och Elmaren klarar sig bra, mycket bra, oförskämt bra!

Mer om Leica standard kommer såklart framöver!

/Bengan

Inlagt 2019-02-09 09:04 | Läst 1069 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det är en imponerande glugg på många sätt. Från 1930 till 1951 tillverkades 36000 objektiv. Det måste varit en ekonomiskt lönande konstruktion, enkel och bra.
Det är ju litet och nätt ihopskjutet.
Idag kan man köpa en bra Elmar hos Red Dot Camera i London för 2000 spänn. Vad får du för objektiv för de pengarna bland dagens digitala utbud?
Det roliga är ju att du kan sätta det här objektivet på vilken systemkamera som helst idag.

Klapp
Bob
Kul detta med jämförelsen mot en lampa. Elmaren har ju samma grundformula som Tessar, men Max Berek reducerade internslöjan radikalt genom ett till synes enkelt grepp - han placerade bländaren mellan första och andra linsen i stället för längre bak som i Tessaren. När man bländar ner objektivet, så bländar man av flera kritiska linsytor.
Jag använde formuleringer "till synes" därför att det är enkelt i princip, men förutsätter att man räknar om objektivets optiska medelpunkt. Mycket och gediget jobb för Max Berek.
Det är på grund av dessa omständigheter som man inte riktigt kan säga att Elmar är en Tessarkopia.