The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2872 / Mera om Zeiss Sonnar 1,5:an! Testresultat via Hasselblad!

.

Sitter och tittar i äldre bloggar och hittar en test av ett Zeissobjektiv! Så ni som inte läst den här bloggen tidigare, får här information, ni andra som läst den, så blir det en sommarrepris!

Peter Hennig och Zeiss Historica Society gjorde för ett antal år sedan en test på flera Zeissobjektiv från 1930-talet hos Hasselblad! Testare var Per Nordlund anställd hos Hasselblad!  Och ett av mina objektiv var med i den testen!

.

De e klart att testkurvorna på den här Sonnaren inte  ligger lika bra eller högt som på ett modernt datoruträknat objektiv, men för att vara ett icke antireflexbehandlat objektiv från 1930-talet, som är uträknat med räknesticka och tabeller och utan moderna glassorter, så tycker jag det här ändå e ett bra resultat! Och det har visat sig praktiskt på 1930 och ända fram till 1950-talet! För det va det här objektivet man ville ha på sin småbildskamera! Även på sin Leica!  Zeiss gjorde på specialbeställning Sonnarer i Leicafattning redan på 1930-talet! Och Sonnar 1,5:an blev det objektiv som Canon, Nikon,  Zunow  mfl. kopierade i slutet av 1940-talet och i början av 1950-talet för att komma ut på banan!

Och jag tycker Sonnar 1,5:an fungerar utmärkt även på 2000-talet! Å så e det litet mytos i den här objektivet också! ;)

Här nedan är en del av testresultatet från Hasselblad!


Å här kommer litet efterkrigshistoria om Sonnaren! När Sovjet ockuperade delar av Tyskland efter andra Världskriget, så hamnade Zeiss i det ryska området, och ryssarna insåg snabbt fördelarna och "beställde" ett antal Sonnarer för eget bruk!  Många Sonnarer sattes också i ryska fattningar, ända fram till 1949 c:a, då va de objektiven slut.  Så från 1950 c:a kom Sovjet igång med sina egna kopior av Sonnarerna, som fick namnet Jupiter-3! Jupiter-3 är ofta en mycket bra Sonnarkopia till skillnad från övriga Jupiterobjektiv, som kan vara ojämna i sin kvalitet pga. massproduktion och bristande efterkontroll! Jupiter-3 fick man beställa!

.

Här är en antireflexbehandlad Sonnar 1,5 i en rysk fattning från 1949! Namnet Zorkij som står i objektivet, betyder skarpögd! Skruvar man ut objektivet ur fattningen så ser man Zeiss tillverkningsnummer på den bakre delen av objektivet! 2 861 711! Objektivkroppen var "Fertig" från Zeissfabriken i Jena 04.12.1945 och sattes sannolikt i sin ryska fattning 1949! (Allt enligt Fabrikationsbuck Photooptik Carl Zeiss Jena , Hartmut Thiele)

Antireflexbehandlingen, eller T-Belag, kom ut på den privata marknaden på tidigt 1940-talet, och gjorde det här objektivet ännu mycket bättre! Så för att sammanfatta det hela, så behöver man inget annat objektiv! ;)

Och även Contax/Kiev-objektiv kan användas på en tex en Leica via en adapter! Kanske inte det lämpligaste för sportfotografering typ, men annars så funkar det bra! När man ställer in avståndet, så är det lätt att rubba bländarinställningen, men håller man bara litet koll, så går det bra!  

En sommarrepris på en tidigare blogg alltså! :)

/Bengan

Ps. Nu är förkrigs-Sonnaren en litet annorlunda konstruktion än den nya C Sonnar 1,5/50 mm  ZM som Zeiss har gjort! Och vad jag kan se, i alla fall vad gäller "vanligt" fotografering,  så finns inget fokusshift i den här äldre konstruktionen av Sonnar 1,5:an!

Inlagt 2015-07-02 11:30 | Läst 2469 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ett mycket fint objektiv. Jag har ett och är nöjd med det. Väldigt nöjd!
/H