The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2477 / Ett Holland i miniatyr! När havsytan stiger alltså! Och Sonnar 1,5/5 cm!

 

 

Falsterbonäset 2014 innan den stora floden!   Eller e det kanske en framtidsbild efter den stora floden....

Livet består ju inte bara av Leica, foto, Turing och Gödel utan det kommer annat emellan, frivilligt eller ofrivilligt! Nyss läste jag om den stigande havsnivån framöver! Det började med att jag läste om Ammerrännan som går igenom Falsterbonäset, sedan om slaget vid Fotoviken, sedan kom jag in på Vellinge kommuns hemsida och hur man planerar för en stigande havsnivå runt Näset!

Det man nog utan överdrift kan påstå, det är att framtiden kommer att kosta! Nu menar jag inte bara lokalt, utan även för världen i övrigt! Och vi ligger ju också i Världen om någon missat det! Men kan man inte se några fördelar med en stigande havsnivå då? Knappast, de ev små fördelarna kommer att ätas upp av de gigantiska konstnaderna för det övriga! Så passa på att bada nere vid Näset innan floden kommer, som Noa skulle ha sagt! :)

Här är Vellinge kommuns planering:
http://www.vellinge.se/Global/Bygga_bo_miljo/Exploatering/VK6-2009-Stigande%20havsniv%C3%A5er.pdf

Och vad gäller att förutspå framtiden, så har jag lärt mig att framtiden ofta går sina egna vägar! Det upptäckte även Edward Lorenz tidigt  http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Norton_Lorenz

 

För övrigt så håller jag på att bygga upp en "testbänk" för Sonnar och Jupiter-objektiv! 1,5:or såklart! Jag skall försöka avgöra om det finns ett fokusskift på de tidiga Sonnarerna!  (Den nytillverkade Sonnaren 1,5 / 50 mm för Zeiss Ikon-kameran verkar ha ett fokusskift)

Nog för stunden!
/Bengan

Ps. Det här läsandet, och funderandet på saker utanför det fotografiska, bidrar säkert till mitt oregelbundna framkallande av exponerade filmrullar! Mao, det kommer intressanta saker emellan! Så de e en himla tur att det finns kylskåp för att förvara exponerade filmer i tills andan fallar på! :)

 

 

Inlagt 2015-01-15 08:34 | Läst 2306 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nog lär det ju bli kostsamt med "den stigande havsytan" - speciellt som det blir till ingen nytta. Pengar i sjön, så att säga... :-)
Hur kan jag säga så? Jo jag har en förkärlek för verklighetens värld, och jag har mätpunkter i fasta berget från 60 år tillbaka på Åland rörande medelvattenståndet. Det är bara att lägga ut en vattenpassorienterad parallellsticka ut till det nuvarande vattnet - och sätta ner en mätsticka. Man kan då konstatera att vattennivån har SJUNKIT tämligen precis i paritet med den förväntade landhöjningen under de senaste 60 åren. Den egentliga havsytan, som alltså står i förbindelse med de stora haven via Öresund, är oförändrad - inte minsta höjning!

När jag i ungdomen vad doktorand i geografi brukade vi säga: "Om kartan och verkligheten inte överensstämmer, då gäller verkligheten". Var landar vi då? Jo, för att uttrycka sig drastiskt: Dom kan stoppa upp sina satellitmätningar i häcken - verkligheten gäller.
Svar från Benganbus 2015-01-15 12:55
Här e nå'n som tycker litet annorlunda! :)
http://www.smhi.se/nyhetsarkiv/havsnivan-borjade-stiga-snabbare-efter-1980-nu-ar-takten-3-mm-per-ar-1.6564
Så dom andra får se om det stämmer framöver, knappast vi! ;)
/B
syntax 2015-01-15 13:01
Det är ett resultat av icke vetenskapligt hållbara mätmetoder (SMHI är ökända). Jag för min del tror på vad jag ser med mina egna ögon. Verkligheten gäller - obetingat.
Vi behöver inte leva för att få se. Sedan tjugo år har alarmisterna talat om vad som SKALL hända, inte om vad som har hänt eller om vad som nu föreligger. I tjugo år har man alltså gaggat om vad som skall hända - men det händer inte.
Jag gör också gärna gärna en hänvisning till en källa med högsta reliabilitet och högsta validitet, nämligen Kungliga Vetenskapsakademin. I sin senaste genomgång av klimatforskningen säger man att höjningen av havsytan är osäker. Det är så långt en sådan institution kan sträcka sig språkligt - när man menar att "ni snackar skit".
Niklas Groop 2015-01-15 15:59
Fast Peter, på Åland liksom andra ställen i mellersta och norra Norden så har vi fenomenet landhöjning efter inlandsisen. På Åland beräknas just landhöjningen till ca 4mm/år enligt en studie från Lantmäteriet: http://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/GPS-och-geodetisk-matning/Referenssystem/Landhojning/. Så enligt detta vore det konstigt om du inte hade upplevt det som att vattennivån sjunkit.
syntax 2015-01-15 17:29
@Nils. Jag vet inte riktigt om du kollade ordentligt vad jag skrev ovan? Jag "upplever" ingenting. Jag har gjort konkreta mätningar efter mätpunkter i fasta berget. På Åland har medelvattenståndet sjunkit drygt 2,5 decimeter sedan 1950. Det är precis lika mycket som den förväntade landhöjningen - alltså ligger den egentliga havsytan oförändrad.
Jag har även varit i debatt med gossarna på SMHI i dessa frågor. Jag föreslog dem att dom skulle publicera en snygg kurva på allt nytt friskt vatten som med nödvändighet måste ha kommit in i Östersjön till följd av den kurvan på havsytans höjning i södra Sverige som dom publicerar (Bengans länk). Stora delar av Östersjöns vatten måste ju ha blivit utbytt under senare tid till följd av världshavens ythöjning. Då blev det efter en lång debatt alldeles tyst från det hållet.
Det är nog så att vi har fått ett gäng skrivbordsmeteorologer och skrivbordsgeografer, som tycker att man har så fina verktyg i satellitmätningar och datorprogram, att man inte måste stämma av med verkligheten. Det är fel, det måste man. Verkligheten gäller ovillkorligen!
Niklas Groop 2015-01-15 17:41
Sorry, läste lite slarvigt.
EGW 2015-01-15 18:45
Tack Peter för att du ryter lite om det här. Så jag slipper. Jag har stångat min panna blodig mot vänner vars argument innehåller sådant som "science is settled" och att vi måste tänka på våra barn. Jag är helt enkelt trött på att ryta över alla som vägrar att tänka själva för att i stället förlita sig på vad några få, självutnämnda auktoriteter säger. Det alarmistiska komplexet är ju väl studerat i ett antal skrifter, och vi vet i dag att många människor helt enkelt har goda inkomster av alarmismen. De kommer att fortsätta sprida detta budskap med friskt humör så länge de har några lyssnare. Visst kommer det kommer krävas enorma satsningar på miljöfronten om vi ska reparera skadorna vi åstadkommit. I övrigt behöver samhället bygga upp beredskap för att hantera katastrofer när de händer. Men med alarmisterna vid rodret satsas på helt fel saker.
syntax 2015-01-15 19:27
Där satte du fingret på det riktigt obehagliga i denna sak Ernst Göran. Vi bränner enorma resurser, och planerar att bränna ännu mycket mer på vetenskapligt sett obevisade hypoteser med i vissa fall låg sannolikhet. Sedan när det verkligen blir skarpt läge - då står vi där med tom plånbok och förbrukade resurser. Skarpt läge kommer förr eller senare, så illa som vi förvaltar vårt pund.