Sticans Fotoblogg
System 4/3 fortsättningen
Nu fortsätter min berättelse om och varför det blev 4/3 system när jag hade en mycket väl fungerande Nikon med flera utmärkta objektiv. Förklaringen är väl att jag blev lite inspirerad och nyfiken av andras erfarenheter och kanske storleken på både kamera och objektiv hade en avgörande betydelse.
Kamerasystemet 4/3 är för tillfället begränsat till 2 kameramärken Olympus och Panasonic och jag visste inte mer än att sensorn är c:a hälften av en fullformatssensor. Så jag googlade och fick fram följande stycke från en artikel i "Kamera och Bild" "Sensorformatet »Micro fourthirds« (MFT) är ett format som skapades av Olympus och Panasonic under 2008. Storleken på sensorn är 18 x 13,5 millimeter, och bygger på det äldre formatet »fourthirds«, som fått sitt namn efter bildförhållandet som är just 4/3".
Vid dagens början 18 januari 2016 kl. 8
I min förra blogg så avslutade jag med att berätta att jag köpte en nyare Panasonic i början av 2016 och det blev en Lumix GX7. Då skrev jag en blogg om orsaken till min s.k. uppgradering i en blogg, och här är en länk https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/aterbesok-pa-forsok.htm
Panasonic DMC GX7 med zoomobjektivet 14/42 mm.
Nu har det gått lite mer än ett år sedan jag köpte GX7:an och det har varit enbart positivt att fotografera med den, jag har tagit mycket bilder och liksom i den förgående bloggen så har jag dokumenterat några händelser under året.
På vår lunchpromenad träffade vi fröken Smilla och hennes matte Anna
Som t.ex. fuktskadan jag drabbades av fotade jag från när Peter hjälpte mig att riva taket i tvättstugan till när golvfirman lade in ny våtrumstapet och golvmatta. Om detta finns en blogg https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/nu-ar-mitt-dusch-och-toalettrum.htm
Peter och August kom på besök
Här blev det ett porträtt på Margaret
Det ensamma trädet på Lindesby Strandängar har jag skrivit om i senare bloggar men det här var kanske den första bilden jag tog i mars 2016.
På en promenad till Parkudden passerade vi de här Stenblocken med mossa
Lindesjön och Lindesbergs Kyrka från Parkudden
I början av juli 2016 blev jag inbjuden att vara med på Danifika i Korsheden och jag skrev en blogg om detta trevliga möte med en del av Dagnyfikagänget https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/tack-for-ett-trevligt-dagnyfika-i.htm
Vår värd Björn rensar jordgubbar
Peter och August besökte mig i början av juli och här är de på gräsmattan hos mig
och här målar Peter mitt balkongräcke
Den 21 juli åkte vi till Stockholm för att fira August som fyllde 1 år
Här har August fått en present av Margaret som följde med mig
Augusts 1- årsdag firades med lunch på Kanan vid Mälaren utanför Stockholm
August på Kanan 21 juli 2016
I september firade vi min födelsedag och det skrev jag om i följande blogg https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/attio-plus.htm
Farfar Stig, August och Pappa Peter på Farsdagskaffe i Lindesberg
Vintern har kommit till Villagatan
Det ensamma trädet januari 2017
Bottenåns utlopp i Lindesjön januari 2017 som jag tog med Panasonic 45/200 mm.
Kanadagässen har anlänt till Lindesjön i mars 2017 det tog jag också med Panasonic 45/200 mm.
Panasonic 45-200 mm. 1:4,5-5,6
Under vintern, våren och försommaren har jag skaffat några nya 4/3 objektiv och det blev först ett 45/200mm som jag köpte i stället för ett 100/300 mm. men det senare var slut hos Cyber Photo där jag köpt mina foto prylar under flera år. Men jag var inte helt nöjd med mitt val kanske beroende på att det inte motsvarade mina förväntningar.
Panasonic 14-140 mm. 1:3,5-5,6
Nästa inköp blev ett Panasonic 14/140 mm., som skulle bli mitt allroundobjektiv, det motsvarar ungefär mitt Nikkor 18/200 mm. som jag har haft mycket glädje av på grund av sin mångsidighet. Det har väl fungerat ganska väl under den korta tid jag haft det.
Peter och August taget med Panasonic 14/140 mm.
August undersöker en Buggy också taget med Panasonic 14/140 mm.
Tovsippa fotat med Panasonic 14/140 mm.
Dennis på spaning i gräsmattan fotat med Panasonic 14/140 mm.
Panasonic 100-300 mm. 1:4,0-5,6
Den kylslagna våren har övergått till lite mer sommarlikt väder, och efter att ha läst en blogg av Bob Bovin om sitt Panasonic 100/300 mm. objektiv så slog jag till, följde Bob´s råd att köpa en utgående Panasonic som var drygt 2000 kr billigare. Det nya är lite upphottat med bl.a. vädertätning. Här är en länk till Bob´s blogg https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/2205-den-har-kombinationen-ar-inte.htm.
Här en Humla på ett Lammöra taget med Panasonic 100/300 mm.
En Björnbärsblomma också taget med Panasonic 100/300 mm.
Kanske den sista Pionen
Har inte tagit så mycket bilder ännu de få testbilder jag tagit lovar lite mer, det är ganska bra skärpa tycker jag. Ovanstående bilder är tagna med 300 mm, jag skall testa med 100 mm. och 200 mm. så får jag se vad jag tycker om det.
Bilden på Dennis som kisar mot morgonsolen är taget med Panasonic 100/300 mm. inställt på 100 mm. och det får bli sista bilden i den här bloggen.
Som helhet är jag nöjd med mitt nya kamerasystem, men som med allt som är nytt så tar det lite tid att vänja sig. Till det positiva hör ju naturligtvis viktreduceringen när det gäller kamerahuset, men framför allt objektiven väger ju mindre än hälften av motsvarande Nikkorobjektiv. Nu har jag inte de allra ljuskänsligaste objektiven, för de kanske blir lite tyngre, men där blir också en annan prislapp. På min önskelista finns förstås ett makro och det får bli nästa investering.
Det var allt för den här gången.
Ha det gott
Stig
System 4/3 första delen
År 2008 beslöt jag efter en lång period med Nikon-kameror att köpa en Lumix DMC-LX3, som en lagom stor Dogmakamera. Den är liten och smidig att ha med sig till skillnad mot Nikon-kameran som med objektiv är relativt tung att ha hängande om halsen. LX3:an hade nästan allt man behövde, utom att kunna byta objektiv. Det visade sig efter en tid att optiken hade sina begränsningar och jag började titta på en smidig systemkamera.
Valet föll på en ny Panasonic, som uppfyllde mina krav och det blev en Lumix GF1, och det var meningen att det skulle bli ett lättare kamerasystem, som var lite smidigare att ha med sig. Men det innebar att jag måste skaffa några fler objektiv också. 2010 skrev jag en blogg om mina planer, här är en länk till den bloggen https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/gammal-eller-ny-teknik.htm
Lumix GF1 med objektiv 20 mm. 1:1,7
Utsikt från mitt sovrumsfönster i Täby vintern 2010 Lumix GF1 med objektiv 20 mm. 1:1,7
Detta var på vintern 2010, men som jag berättat tidigare så var min hustru mycket sjuk, så det blev inte så mycket fotande med GF1:an, men några bilder blev det.
Lena med väninnan Britt
Sista bilden på Lena och dottern Christin vintern 2010 obj. 20 mm. 1:1,7
Det blev i stället att jag använde min Nikon D90 och LX3:an igen, Det var först på våren 2012 som jag började använda GF1:an igen, och upptäckte att det var en ganska trevlig och lättanvänd kamera. Nu började jag använda den lite oftare och jag dokumenterade bland annat ombyggnaden av min altan, som min son Peter och min svärson Thomas hjälpte mig med.
Peter och Thomas bygger om min altan
Peter sågar till trallvirke
och Thomas skruvar fast trallvirket på reglarna
När jag flyttat till Lindesberg köpte jag ett nytt objektiv och det blev en liten zoom 14/42 mm. 1:3,5-5,6 och en sökare som jag monterade i blixtkontakten
Panasonic Lumix G Vario 14-42/3,5-5,6 DMW-LVF1_Spec
Lindesjön och Lindesbergs Kyrka från Parkudden Lumix GF1 obj. 14/42 mm.
Utslagen Vallmo sommaren 2012
Mitt hus på Villagatan i Lindesberg sommaren 2012
I mars 2015 åkte jag och Margaret på en rundresa i Turkiet och då fick GF1:an följa med tillsammans med min Nikon D90, och jag saknade bara ett objektiv med lite längre tele, men det blev bilder med 14/42 mm. objektivet också. Den var verkligen perfekt som resekamera.
Blå Moskén i Istanbul Mars 2015
Duvor i Pigeon Valley
Här är Stig i Turkiet med Nikon om halsen bilden tagen av Margaret med GF1 .
En dansös på Turkisk afton
På denna Turkiska afton så filmade jag den här dansösen med GF1:an och de filmsekvenserna blev riktigt bra, och jag filmade även en flicka som dansade magdans med lika bra resultat.
Magdansös på Turkisk afton bilden är en skärmdump från filmen från GF1
I början av juni 2015 kom Dennis att flytta in hos mig och det blev lite bilder på honom förstås.
Dennis sommaren 2015
Här är det Margaret och Dennis på altanen sommaren 2015
Porträtt på Margaret vid frukostbordet sommaren 2015
Under sommaren så tog Margaret mig med på lite utflykter runt om i Lindesbergs omgivningar och då var det smidigt att ha med sig GF1:an. Bland annat så åkte vi till ett gammalt kalkbrott som blivit en populär badplats.
Panoramabild av Kalkbrottet med 2 bilder i PS Photomerge
En Trollslända har landat i rabatten, ett makro-objektiv står på önskelistan
Senare på hösten så var vi på min sonson Augusts dop i Täby gamla kyrka.
Här blir August döpt i Täby Kyrka september 2015
Gruppbild utanför Täby kyrka med mormor Merte, pappa Peter, August och farmor Lisbeth
Efter dopet blev det kaffe På Karby Gård Konstnärscentrum i Täby
Lite mingel i en utställningssal på Karby Gård
Efter dopet blev det kaffe och möjlighet att lämna doppresenter och här är presentbordet.
Det var lite bakgrund till om, hur och varför jag började med 4/3 systemet, och sammanfattningsvis så är jag nöjd med kameran, den har motsvarat förväntningarna så här långt. Men i början av 2016 gjorde jag en uppgradering till Lumix GX7, som är en något vassare kamera än GF1. men mer om detta i nästa blogg.
Ha det gott
Stig
Några nyinvesteringar till min Lumix GX7
Dennis pulsar ut på vår altan den 21 februari 2017 Panasonic 45/200 mm.
Under vintern-vårvintern så har jag köpt ett par objektiv till min Lumix GX7. Tidigare så hade jag tre objektiv ett 20 mm 1:1,7 ett 14-42 mm. 1:3,5-5,6 och ett 45-150 mm. 1:4-5,6. Det blev en brännvidd från 14-150 mm. och det motsvarar med 4/3 28 till 300 mm.
Nu ville jag nå ännu lite längre så det första inköpet blev ett 45-200 mm 1:4-5,6 och det motsvarar 90-400 mm. och för att testa det så tog jag med mig GX7:an och 45/200 mm. och tog några bilder på vår lunchpromenad. Men det blev nog lite av en besvikelse trots bildstabilisering så blev det lite oskarpa bilder, kanske på grund av det mulna vädret.
Det ensamma Trädet på Lindesby Sjöängar tyvärr blev det beskuret i överkant kanske beroende på att kortaste brännvidden var45 mm.
Utsnitt av Bottenåns utlopp i Lindesjön här också med 45 mm brännvidd
Kanadagäss i strandkanten av Loppholmen, här har jag tagit bilden med 200 mm.
Gräsänder på väg också taget med 200 mm.
Mitt andra inköp blev ett Panasonic 14-140 mm 1: 3,5-5,6. Varför det blev det objektivet har en förklaring. I min Nikonutrustning så har jag ett Nikkor 18-200 mm. som motsvarar 27-300 mm. med cropfaktor 1,5, och det har varit ett bra rese objektiv som tar acceptabla bilder. Med min Lumix GX7:a och det nya 14/140 mm blir det en ganska lätt utrustning att promenera med, vikten blir drygt 700 gr. och min Nikon + Nikkor 18/200 mm. väger 1600 gr.
Några böcker i min bokhylla som är taget med 140 mm.
Dennis vid en fläderbuske är också taget med 140 mm.
Närbild på Margaret och Dennis ser ut genom köksfönstret på Valborgsmässo morgonen.
Ett Bi suger nektar från en Pärlhyacint har jag tagit med 140 mm.
En liten Påsklilja som slagit ut bland Pärlhyacinterna har jag tagit med 14 mm.
Även om min Lumix GX7:a väger ganska lätt jämfört med Nikon så är den tyngre än LX3:an så jag har beställt en kamerarem av märket Peak Design Leash, så det blir bekvämare än att ha kameran dinglande runt halsen. för tanken är att jag skall använda GX7:an som promenadkamera i stället.
Peak Design Leash kamerarem
Det finns naturligtvis fler objektiv som står på min önskelista, det kanske blir ett makroobjektiv, även ett telezoom 100/300 mm. men det får bli lite längre fram i tiden nu får jag nöja mig med de här.
Det var allt för den här gången
Ha det gott
Stig
Nytt besök på Tysslingen
I torsdags gjorde vi ett nytt besök på Tysslingen och vädret kan jag inte klaga på, för det var strålande sol, och det är kanske inte optimalt fotoväder, men det blev lite sämre med fotoresultaten.
Jag hade med mig två objektiv, ett Nikkor 70/300 mm. och mitt nya Tamron 150/600 mm. De första bilderna tog jag med Nikkorobjektivet och det visade sig fungera skapligt.
Antal Sångsvanar var i dag 2288 st. samt några andra arter som räknades den 23 mars 2017. Förra veckan sattes nytt Svenskt rekord med 5403 Sångsvanar.
Sångsvanar och Kanadagäss på Tysslingen
Sångsvanar på Tysslingen
Sångsvanar på Tysslingen
Sångsvanar söker landningsplats på Tysslingen
Nu skulle jag testa min Tamron 150/600 mm. och det blev nog ett test som blev en besvikelse tyvärr. Att fota fåglar i flykt med handhållen kamera var svårare än jag tänkt mig, så det blev en mängd suddiga bilder, men när jag tog ett par bilder med kameran på stativ så blev det något bättre. Det behövs nog mycket mer träning med Tamronobjektivet innan jag lyckas ta flygande fåglar. Bilderna nedan är tagen med mitt Tamron 150/600 mm.
Gissar att det är en ganska ung Sångsvan som har så grå fjäderdräkt.
Ännu en Sångsvan på Tysslingen som tyvärr flyger från mig men den blev trots allt ganska tydlig.
Här ett par Grågäss som letar efter något ätbart den bilden är tagen på stativ
Något bättre blev det med mitt Nikkor 70/300 mm. som står för de flesta bilderna, som här ett par Grågäss på Tysslingen.
Grågäss på Tysslingen
Grågås på Tysslingen
Det fanns förstås även Kajor på Tysslingen och de försåg sig också av maten som bjöds.
Margaret, Nelly och Dennis solar sig vid husväggen på Tysslingen
Efter en fikapaus så fick det vara nog med fotandet för denna gången så vi åkte hem med en förhoppning om att ha fått några skapliga bilder.
Ha det gott
Stig
En ny skrivare
I bland så står man inte ut längre och det var vad som hände mig för en vecka sedan. Att skriva ut ett vanligt Worddokument skall normalt inte vara så besvärligt, men om min skrivare sätter sig på tvären så blir det inget utskrivet, och det var vad som hände, det gick inte att skriva ut längre, och efter någon timmes försök gav jag upp, och det var inte första gången det hände, för det har hänt åtskilliga gånger.
Min Mamma på besök i Vallatorp omkring 1990 konverterad från färg till svartvit printad på A3
För ungefär 5 år sedan köpte jag en Epson Stylus Photo R 3000 då tyckte att det var bra att kunna skriva ut bilder i A3 och även A3+ i bland. Men efter en tid så började skrivaren krångla det var när jag försökte skriva ut svartvita bilder. Det blev blåstick i bilderna trots att jag valde svart utskrift. Jag tog kontakt med en Epsonsupport flera gånger för att få felet avhjälpt, men det var inte mycket till hjälp jag fick där. så jag fick prova mig fram själv för att lösa problemet.
Svanar på Tysslingen 2015 var nog en av de sista bilderna jag printade ut på A3
Under en kort period så trodde jag att skrivaren nu var intakt, men tyvärr så kom nya bekymmer, den började släppa i från sig färgfläckar på den vita ramen och även på bilden, och det var inte roligt för då var ju den bilden förstörd, jag försökte göra rent med den automatiska skrivarrengöringen men utan resultat. Då tog jag åter kontakt med Epsonsupporten men det var inte till mycket hjälp den här gången heller och det fanns inte några garantier som gällde längre, utan en eventuell reparation fick jag bekosta själv. Då började jag fundera på att skaffa en ny skrivare.
Nu har jag köpt en Canon Pixma iP 7200, som är en liten A4 skrivare och den skall klara av mina vardagliga dokumentutskrifter, och den skall även klara av att skriva ut bilder, det får jag kolla senare. Men så småningom kommer jag nog att skaffa mig en ny A3-skrivare och om det blir en ny Epson Sure Color SC-P600 får jag se, det blir i så fall min 4:e Epsonskrivare. De två senaste har ju gått sönder så jag är lite osäker. Jag har tittat på Canons Pixma Pro-10S och det är ju också en mycket bra skrivare, kanske är det dags att byta märke.
Det var allt för nu.
Ha det gott
Stig