Sticans Fotoblogg
"Inga kommentarer"
Nyligen så laddade jag in en ny bild, och då såg jag att under rubriken "Bilder", så har jag laddat upp 503 bilder, 129 st. av dem är kommenterade det är c:a 25 %, och det är väl inte så dåligt.
Vedboden och hemlighuset på Lillåkern 1965
Men de andra 75 %:en då (374 st.), som sällan någon tittar på, Vad göra med dem? Jo ett sätt är kanske att visa upp några som jag gillar i repris, en andra chance så att säga, innan jag tar bort dem.
Solnedgång på Lillåkern 1969
Ros med lus 1987
Brandgul-lilja 1988
Ale Stenar 1992
Väntan på den stora vågen Sagres i Portugal 1996
Parque de Floresta i Portugal 1996
Gamla stenbron i Karlstad 2003
Gråtrutar på Hagby 2003
Panorama över Riddarfjärden 2003
För närvarande så är jag bara med i BIO-FOTO, men jag har inte laddat upp någon bild där på flera år, av den anledningen att jag inte hade några bra bilder att bidraga med.
Tidigare så var jag med i Cityscapes, Dogma, Gatufoto och Landskap men jag har lämnat alla grupperna för att jag tyckte inte att jag hade något lämpligt att tillföra de grupperna.
Fullmåne den 24 okt 2007
En Blomfluga i rabatten 2007
Duvor på TV antenn 2007
Trollslända-2008
Slussen sett från Kornhamnstorg 2009
Fyra dagar efter operation 2009
Vy från min uteplats vintern 2011 HDR
Bron till Loppholmarna i Lindesberg 2011 HDR
Utsnitt av Bottenån i Lindesberg i oktober 2013
Soluppgång från min altan 07:40:20 februari 2016
Det var allt för den här gången, bilderna har inte publicerats i några grupper utan jag har laddat ner dem i mina respektive album. Som jag nämnde tidigare så är jag inte med i några grupper längre, utan jag nöjer mig att fortsätta publicera mina alster i respektive album.
Ha det gott
Stig
Återblick åttonde delen
Hej igen och God Fortsättning på det nya året.
Nu börjar jag närma mig slutmålet på min långa foto-odyssé. Det har tagit ett par månader att avverka femtio år av foto, och det har varit ganska roligt och spännande att se om jag skulle kunna genomföra det här projektet. Men nu skall jag ge mig i kast med det här avsnittet och jag har en liten aning om vad det skall handla om.
Årets första bildcollage är när min yngsta dotter Helén, som under några år läst till sjuksköterska, som här firas när hon avlagt sin examen i januari 2008.
På våra dagliga promenader i Hagbys omgivningar stöter vi på en koltrast som liksom vi säkert funderar över var snön håller hus när det är den 16 januari 2008.
Det kom några snöflingor i mitten på februari men de töade snart bort. Vi tog våra "mitt på dagenpromenader" med Doglas och de kunde bli mellan en till två timmar långa. Kameran hängde med och motiv saknades sällan. Här nedan ett sådant där det ser ut som "kappflygning".
Någon gång under hösten 2007 sökte jag och blev medlem i bildpoolen" Bio-Foto" och det kom ständigt inbjudningar till sammankomster runt om i landet och även till Norge men det passade tyvärr inte alltid att tacka ja till dem. Under vintern 2008 så kom en inbjudan till ett besök på "Angarnsjöängarna" den 12-13 april. "Angarnsjöängarna" är ett naturreservat och en våtmark som hyser många fågelarter i Vallentuna komun, och inte så långt hemmifrån mig. Det lät intressant så jag tackade ja, och det var en hel del andra "Biofotingar" som hade gjort det samma. Men vi blev till slut bara tre som träffades tråkigt nog, och vädret var inte det allra trevligaste det var mulet, kallt och regnet hängde i luften. Senare på eftermiddagen, kvällen åt vi hemma hos arrangören Arne Berneklint en god middag och avslutades med att vi tittade på lite bilder.
Grågäss på Angarn 2008 Nikon D80 Nikkor 70-200 mm. + 1,4 ggr Converter
I samband med detta så beslöt jag att köpa ett något ljuskänsligare tele och jag hade funderat på ett Nikkor 300 mm. 1:2,8, men det ställde sig alltför dyrt(c:a 40000 kr) så det blev en Nikkor 70-200 mm. 1:2,8 zoom i stället + en 1,4 ggr Coverter av märket Kenko. Det fungerade väl så där, men det blev några bilder ändå. Det blev trots convertern bara 280 mm. så det hade behövts ett tele på c:a 400 mm. för att få lite storlek på fåglarna.
Kärrhök på Angarn 2008 Nikon D80 Nikkor 70-200 mm. + 1,4 ggr. Converter
I packningen hade jag även mitt 70-300 mm. 1:4,5 med mig och jag tog lite bilder med den gluggen också, och den är inte alls så tokig, men en aning för ljussvag.
Skrattmås på Angarn Nikon D80 Nikkor 70-300 mm
En relativt sällsynt gäst svävade ovanför vårt hus, en havsörn skulle det visa sig, jag hade lite tur för kameran hade mitt 70-200 mm. 1:2,8 på, men det hade inte skadat med ett ännu längre tele.
Vårenes första utrop sitter utanför sovrumsfönstret och håller konsert varje morgon med sina klämkäcka drillar.
Våren fortsatte och övergick till försommar och i maj var det dags för min andra dotter Susanne att ta sin examen inom det sociala (kanske socialassistent) och det kom en inbjudan till oss från Lindesberg. Vi åkte dit en riktigt vacker försommardag, och det samlades en hel del folk både nya och gammla bekanta och naturligtvis lite släkt.
I början av augusti köper jag ett Sigma 120-400 mm. 1:4,5-5,6 DG OS HSM objektiv, och det var med tanke på att komma fåglar och insekter lite närmare. Det hade funnits en tid men endast för Canon, men så någon gång under juni eller juli så såg jag att det nu också fanns för Nikon. Men oftast så var det slut när jag skulle beställa, beroende på att tilldelningen var ganska sparsam till butikerna. Men den 4 augusti såg jag på Scandinavian Photos hemsida att det fanns ett ex. i Stockholmsbutiken, så jag slog till direkt, och den 5 juli fanns det hos mig.
Hur var då objektivet? Jo det är ganska tungt 1750 g. men sedan är det nog inte så mycket mer nackdelar, utan jag upplever det som en gedigen konstruktion, OS(bildstabilisering), skarpa bilder ända ut i kanterna även fullt öppen (1:5,6) vid 400 mm, bra balans, zoomlåsning. Det var närmast tänkt att fota fåglar med, men det kom av sig under hösten p.g.a. sjukdom. Men i trägården har jag tagit lite bilder på fjärilar och andra insekter.
"Påfågelsöga" i trädgården 2008 Nikon D80 Sigma 120-400 mm.
Här en annan bevingad varelse en "Blodröd ängstrollslända" 2008 Nikon D80 Sigma 120-400 mm.
Vi har bott i Täby i många år men vi har aldrig åkt en tur för att titta på våra fornlämningar men den 20 september så tog Henrik med oss på en biltur runt Vallentunasjön och tittade på en del runstenar.
I slutet av september köper jag en Nikon D90. Vadå, efter bara två år med D80??? Ja man kan ju undra varför. Kanske något utslag av prylfixering. Men hur som helst så föll jag för några nya inovationer som förbättrad bildkvalitet, dynamiskt omfång (Active D-lighting), live-visning.att spela in film i hd-kvallité, egen programmerbar snabbmeny, 4 bps. och den nya 3 tums skärmen med 920000 bildpukter, och blinkande överexponeingsvarning. Så det fanns en del nytt som saknades på D80:an, jag hade haft funderingar på en D300 ända sedan besöket på "Angarnsjöängen" där Arne Berneklint hade en sådan. Men det blev inte aktuellt kanske beroende av priset.
Hösten fortsätter med lite nya bilder och jag gör ett försök med HDR igen men jag märker att det krävs lite mer för att det inte skall verka alltför onaturligt, men det är kul att experimentera med nya tekniker. Tidigare hade jag köpt ett program som heter Photomatix Pro som jag är nöjd med.
Vy över Hagby 4 oktober 2008 Nikon D90 Nikkor 18-200 mm.
Här är ett annat exempel med HDR-teknik, jag har inte tagit med mig något stativ som egentligen är ett måste om man skall lyckas till 100%. Utan jag har handhållit kameran och ställt in kameran i gafflingsläge(BKT) med tre bilders olika exponering.
Höstfärger på Hagby 24 oktober 2008. Nikon D90 Nikkor 18-200 mm.
Det börjar att närma sig jul och jag ville ha en liten smidig kamera som komplement till min Nikon och som man kan ha med sig överallt. För det är alltid lite besvärligare med Nikon som är ganska otymplig att ha med när man är bortbjuden. Min fru har en Panasonic Lumix TZ5 och den presterar mycket bra bilder, och när jag läste om Panasonic Lumix DMC-LX3, såbeslöt jag mig för att köpa en DMC-LX3 som verkligen är en smidig liten kamera som lätt får plats i en ficka, och som också tar mycket bra bilder. Bländare 2.0, gediget byggd, svenska menyer, vidvinkel 24 mm, och hög upplösning på skärmen 460000 bildpunkter.
Här nedan några exempel på ett par bilder som jag tog i slutet av 2008.
Koltrast på vägen till ICA 23 december 2008 Panasonic Lumix DMC-LX3 200 ISO
Sista bilden 29 december 2008 Panasonic Lumix DMC-LX3 80 ISO
Nu slutar jag med detta avsnittet som bara har handlat om ett år, 2008, men fyllt av olika händelser och även en del förändringar i mitt fotograferande. Några nyinvesteringar av kameror och objektiv har jag gjort. Det var min avsikt att försöka klämma in även 2009 i det här avsnittet, men det skulle ha blivit alltför långt så det får bli i nästa avsnitt i stället som då kommer att handla om år 2009, och kanske en sammanfattning av serien "Återblick", vi får se vad det blir.
Ha det gott.
Stig