Sticans Fotoblogg
Några livstecken från Lindesberg
En lite konstig rubrik kanske, men jag kom inte på något bättre. Någon gång har jag skrivit att det blir glesare mellan bloggarna nu, och så är det tyvärr, för jag kan inte ta mig för att skriva om mina banaliteter så ofta. Men vi lever och mår ganska bra, det är nu tre år sedan vi flyttade hit till det vackra Lindesberg, och jag upptäcker det allt som oftast när vi tar våra dagliga promenader. Men tyvärr så har jag varit dålig på att fotografera(med en riktig kamera), fast det blir några bilder då och då, med min mobilkamera.
Stilstudie av författaren i skrivarlyan som är lika med mitt sovrum.
Vintervy
Det blev vinter i år också med ganska mycket snö och jag har låtit Lindesbergs kommun ta hand om snöskottningen hemma hos mig i år också för att spara min dåliga rygg.
Doglas den 1 jan 2013
Efter Nyårsfirandet med raketer och smällare, som Doglas inte uppskattade, tillbringade vi resten av helgen i lugn och ro. Våra dagar är som jag tidigare berättat om ganska inrutade med promenader och måltider och det passar väl oss ganska bra. När jag inte håller på med något bokprojekt så läser jag en del och lyssnar mycket på musik, jag har köpt några böcker som jag sökt i bland från antikvarit, och bland annat "Den vita staden Hammarbyhöjden under 50 år", men den hittade jag på Tradera för en överkomlig slant, men en dyrgrip för mig som är uppväxt där. Ett par andra böcker är "Paradiset under Globen" av Ingemar Unge, som skildrar "Ödledammarna" vid Slakthusområdet, det var ett spännande ställe att gå eller cykla till i slutet av 40-talet. Två andra böcker är "Stockholm Staden som försvann" och "Stockholmspärlor", trevliga böcker med många bilder från 50 och 60-talets Stockholm, minnen från en svunnen tid då jag var ung.
Annars så är det två bokprojekt som jag har hållit på med under året, men i somras så försvann inspirationen och då lade jag det åt sidan tillsvidare. Den första boken handlar om min "resa" efter Lenas bortgång och det är en sammanställning av bloggar som jag har skrivit här på Fotosidan under 2010-2013. Det har väl varit en sorts terapi att samla allt i en bok.
Den andra boken handlar om en brevväxling som tog sin början på "Stay Friends" där jag träffade en vän från Hammarbyhöjdens Folkskola. Vi har aldrig träffats varken då under skoltiden eller nu, men det har kommit att betyda mycket för mig att ha en vän där jag kan berätta om vad som händer i min värld här i Lindesberg, och jag får lite berättelser tillbaka om hennes tillvaro i Stockholmstrakten.
Det hela tog sin början 2008, alltså ett par år innan Lena dog, men det blev ett uppehåll under nästan ett och ett halvt år just på grund av Lenas sjukdom, jag tog upp vårt brevväxlande igen 2011, men nu genom mail som har fungerat väldigt bra.
Ingen av böckerna är helt färdiga så jag har inte lagt in någon beställning ännu, men nu har jag tagit itu med att färdigställa dem, och min ambition är att de skall bli färdiga före nyår.
I början av året så fick jag kontakt med Gunilla Svärd, en konstnär som är en vän till min bror Lasse och jag beställde en tavla av ett foto jag tog i Täby för några år sedan som jag tyckte skulle passa bra på matsalsväggen.
Gunillas tolkning av mitt foto från trakten av Hagby "Ovädersmoln över Hagby"
När jag ändå hade spenderbyxorna på mig så köpte jag en tavla till av Gunilla som var ett Skagenmotiv och den hänger också i min matsal.
Acrylmålning av Gunilla Swärd som heter "Möten mellan två hav"
När tavlorna kom så skulle dom ramas in också och de som gör sådana jobb i Lindesberg är ett glasmästeri, och jag räknade ihop att jag hade fem stycken "konstverk" som skulle få varsin snygg ram så jag bad om ett pris hos glasmästaren och det blev nog litet av en chock för snittpriset låg på 1500 kr. per styck, så det skulle väl landa på c:a 7500 kr.
Då tog jag mig en funderare och sökte på nätet, där hittade jag en ramtillverkare som fixade samtliga ramar till c:a 1500 kr. för alla fem och firman heter Crimoram.se. När jag funderat klart så gjorde jag en beställning och alla ramarna levererades fraktfritt och felfritt, så jag är nöjd.
Under åren så har jag printat ut ganska många bilder i både A4, A3 och A3+ format, och nu ligger de i en byrålåda, som ingen inklusive mig själv ser, så jag har ett nytt litet projekt, att rama in de också. Det blir nog fem sex bilder som jag funderar på. Sedan gäller det att hitta lämplig plats att hänga dem på.
Efter en lång vinter så kom våren men den var kall och sen, Doglas och jag brukar ofta gå på skogspromenader och då passérar vi förbi en liten damm som forfarande var isbelagd, och jag tittade länge efter de första blåsipporna, men det dröjde länge innan de första visade sig.
Vår lilla damm i skogen vårvintern 2013 taget med Sony-Ericsson Cyber-Shot.
Under våren så köpte jag en ny mobiltelefon en Sony-Experia en s.k. smartphone, som är lite mångsidigare än min förra trotjänare, som är en Sony-Ericsson. Det är bland annat en avsevärt större display som synes, och jag undrar om den inte är större än den på min Nikon D90. Mobilkameran är väl inte lika vass som mina andra kameror, men mobilen är ju ständigt med på våra promenader och en del bilder duger gott som repotagebilder som jag kommer att visa här.
Min nya och gamla mobil.
Vårens Förstamajblommor 2013 tittar försiktigt upp genom fjolårsgräset här taget med Sony-Experia.
Vår skogsväg i frodig försommargrönska i maj 2013 taget med Sony-Experia.
Min följeslagare Doglas har till och från haft återkommande diaréer, och för att råda bot på detta så sökte vi en veterinärmottagning och de gjorde en s.k. utredning, som resulterade i en remiss till en annan veterinärklinik, i Örebro som har en mer avancerad röntgenutrustning.
Där upptäckte de att Doglas hade ett förstorat hjärta och även en del vätska i hjärtsäcken, så nu får han liksom husse äta hjärtmedicin samt en vätskedrivande tablett, och nu mår han mycket bättre. Det kan kanske funnits ett samband med hans dåliga hjärtfunktion och diaréerna. Den 14 november fyller han tio år och det skall vi nog fira på något sätt.
Doglas på vår gräsmatta på försommaren 2013
En dag i juli tog några vänner med mig på en utflykt till Svalbo, som är en liten ort som ligger mellan Lindesberg och Nora, där ligger en gammal bruksort som heter Järle där finns en gammal vattendriven kvarn och en keramikverkstad samt ett café där vi sedan drack kaffe. Keramikverkstaden var tyvärr stängd, men det blir säkert fler tillfällen att åka dit.
Järlekvarn i Svalbo i skön sommargrönska 2013
Här rinner Järleån fram under en gammal stenbro, men på grund av den ganska torra sommaren så var det ganska lite vatten i ån.
Järleån och en del av de gamla bruksbyggnaderna
Som lite kuriosa kan nämnas att Järle Stad fick stadsprivilegier 1642 och är Sveriges minsta stad med ett trettiotal innevånare.
Sommaren i Lindesberg var nog en bra sommar för de som älskar sol och värme, men jag hör inte till den kategorin, så det blev att sitta i skuggan under ett äppelträd, sämre kan man ha det och där trivdes också Doglas. Bästa tiden för promenader var tidigt på morgonen innan solen stigit så högt.
Här sitter vi dock i solen på trappan till altanen sommaren 2013
Ett fång av Rudbeckia sommaren 2013
Här är ett fång av Solhatt som är en annan typ av Rudbäckia.
I början av året så beslöt jag mig för att skaffa städhjälp och det var genom ett mail jag fick från företaget Offerta, som undrade om jag behövde hjälp med något. Så jag svarade att städhjälp vore något jag skulle behöva. Efter en tid så fick jag några olika förslag och jag fastnade för ett lokalt företag som heter Kixon. Det kom hem en dam som gick igenom mitt hem och vi kom överens om att jag får städat två gånger i månaden, och det har pågått i c:a tio månader nu och jag är nöjd med resultatet så här långt.
Kixonflickorna Camilla och Sandra 2013
Det här är Isabella, den senaste i släkten, så nu har jag blivit uppgraderad till Gammelfarfar, eller är det kanske Gammelmorfar. Den lyckliga tilldragelsen inträffade på ett sjukhus i London i slutet av augusti. Mamman heter Giovanna och Morfar är min son Peter.
Utsnitt av en för tillfället folktom Kungsgata i Lindesberg 2013, men det är nog ganska tidigt på morgonen.
Morgondimma över Lindesjön i september 2013
En brygga vid Lindesjön den har byggts om på senare tid, jag tror att den heter kyrkbryggan.
Höstfärger vid Lindesbergsån 2013
Höstvy över Lindesjön 2013
I början av september ringde Pernilla från Plantmarknaden, som är det lokala trädgårdsföretaget i Lindesberg, och undrade om jag ville ha hjälp med att beskära mina fruktträd i år också, och det ville jag förståss för det blev ju bra det de gjorde förra året. Så vi bestämde dag och då kom Pernilla och Margareta och klippte mina fruktträd.
Pernilla och Margareta beskär fruktträden 2013
I våras klippte jag ner mina Björnbärsbuskar och i år blev det inte några bär men det blev ganska vackra höstfärger på bladen i stället.
Björnbärsblad 2013
Trädgården den 6 nov 2013
Att det är november råder det inget tvivel om för det är det gråaste grått ute i trädgården som nu har gått till vila inför vintern när den nu kommer, men för tre år sedan såg det ut så här. Då sken solen och det var ett par grader kallt, och en vecka senare kom snön.
Trädgården den 6 nov 2010
Vy mot kyrkan 6 november 2010
"Minns i november, den ljuva september, den tid då äpplet faller moget. Grå är november men ljus är september, för den som bara väntar troget. Mörk är december men ljuv är september, då livet är öppet och redoboget. Dofter vi anar och vinden oss manar att följa. Följa, följa, följa, följa, följa, följa, följa, följa". Svensk text Gösta Rydbrant.
En Humla på en röd Rudbeckia i september 2013.
Söndagen den 10 november åkte jag och min dotter Susanne till Stockholm för att få träffa mitt barnbarnsbarn Isabella, nu var hon drygt två månader så hon hade vuxit en del, här i famnen på mamma Giovanna.
Giovanna och Isabella
Grattis Doglas på tioårsdagen
Det var allt jag hade att berätta för denna gången, men vem vet jag kanske återkommer.
Ha det gott
Stig