Sticans Fotoblogg
Fortsättning på Vintern
Dennis tar en av sina många pauser
Av okänd anledning så tryckte jag på publicera i stället för förhandsgranska när jag skrev förra bloggen "Vinter igen". Så kan det gå när man inte är så alert på nattkröken. Men det hindrar inte att jag skriver en ny blogg om vår vinterpromenad efter den pausen.
Ta en paus du också husse det har andra gjort här ser du.
Kanothuset, bryggan, Lindesjön och en ensam betraktare.
Bottenån bildar en liten lagun innan utloppet i Lindesjön, till höger flyter en vedeldad bastu.
Bottenåns andra gren som mynnar ut i Lindesjön till vänster om Loppholmen
Bottenån och Loppholmsbron i bakgrunden, den här vyn har jag fotat många gånger men det här är första gången med snöklädda träd, så det blev lite annorlunda ändå.
Bottenån och småbåtsbryggorna som byggdes under förra året. Bottenån kommer från en större sjö som heter Råsvalen.
Nu återstod bara att gå hem för lite vila och börja förbereda middagen. Nästa dag provade vi att gå till ett ställe som heter Parkudden, det är en rastplats på vägen runt Lindesjön, som är en populär träningsrunda på c:a 7 km. oavsett om man springer eller går, Dennis och jag sprang inte, och vår promenad fram och åter var väl c:a 2-3 km. men det var på knagglig och frusen issörja.
På väg till Parkudden som börjar här med en ganska lång trädkorridor.
Dennis framför den för tillfället insnöade friluftsscenen
Lindesjön och kyrkan från Friluftsscenen
På skogsvägen till Parkudden var det relativt lätt att gå. Här verkar det vara enbart barrskog men på vägen hit var det mer blandskog och där hörde jag en Hackspett som frenetiskt trummade på en Asp tror jag, men hen var ganska osynlig.
Här visar en skylt att Parkudden är till vänster
Framme vid Parkudden med utsikt över Lindesjön och Lindesbergs Kyrka.
Det blåste en kall nordanvind så vi beslöt att gå tillbaka.
Dennis vid gångvägen hem.
Hemma var det dagsmeja, och här hoppade Droppen Dripp från sin isetapp.
Dennis på vita vidder vid Lindesby Sjöängar
Dagen därpå så gick vi samma promenadstråk, men vi vek av efter Loppholmsbron till höger och gick en bit på Strandpromenaden en populär promenadväg.
Här är en bit av Strandpromenaden vid Lindesjön
Avslutar med lite gatufotografi av Kungsgatan i Lindesberg
Vår Kungsgata har ett Bibliotek som ibland har konstutställningar sedan finns det en ICA-butik, men det finns naturligtvis många andra butiker, det är inte samma trängsel som i Huvudstaden.
Det var allt för tillfället.
Ha det gott
Stig
Vinter igen
Tisdagsmorgon och det var alldeles vitt ute och det snöade fortfarande när jag och Dennis tog morgonpromenaden. Det låg väl c:a 1 dm blötsnö på marken och Dennis fick pulsa sig genom promenaden, men han kunde uträtta det han skulle så vi återvände hem till stugvärmen.
Det ensamma trädet på Lindesby Sjöängar
Efter att vi ätit frukost och fått lite välbehövlig vila så öppnade jag datorn kollade e-posten och vad som hänt under natten på Fotosidan. Det är väl i korta drag våra morgonrutiner. När det ljusnat något så tog jag några bilder på min vinterträdgård.
Min vinterträdgård
I måndags förmiddag så fick jag hem en ny spis för den gamla hade en ugnslucka som inte gick att stänga ordentligt. Det blir ganska oekonomiskt i längden att en del av ugnsvärmen sipprar ut, så jag var och köpte en ny förra veckan. Det var nog tur att den levererades i måndags och inte i dag för det snöade hela förmiddagen.
Mitt hus i Lindesberg
När jag ätit lunch så tog vi en promenad och det blev samma runda igen men nu hade det slutat snöa och solen kom fram då blev det en annan lyster på landskapet.
Det ensamma trädet på Lindesby Sjöängar
Det var allt för nu
Ha det gott
Stig
En ny skrivare
I bland så står man inte ut längre och det var vad som hände mig för en vecka sedan. Att skriva ut ett vanligt Worddokument skall normalt inte vara så besvärligt, men om min skrivare sätter sig på tvären så blir det inget utskrivet, och det var vad som hände, det gick inte att skriva ut längre, och efter någon timmes försök gav jag upp, och det var inte första gången det hände, för det har hänt åtskilliga gånger.
Min Mamma på besök i Vallatorp omkring 1990 konverterad från färg till svartvit printad på A3
För ungefär 5 år sedan köpte jag en Epson Stylus Photo R 3000 då tyckte att det var bra att kunna skriva ut bilder i A3 och även A3+ i bland. Men efter en tid så började skrivaren krångla det var när jag försökte skriva ut svartvita bilder. Det blev blåstick i bilderna trots att jag valde svart utskrift. Jag tog kontakt med en Epsonsupport flera gånger för att få felet avhjälpt, men det var inte mycket till hjälp jag fick där. så jag fick prova mig fram själv för att lösa problemet.
Svanar på Tysslingen 2015 var nog en av de sista bilderna jag printade ut på A3
Under en kort period så trodde jag att skrivaren nu var intakt, men tyvärr så kom nya bekymmer, den började släppa i från sig färgfläckar på den vita ramen och även på bilden, och det var inte roligt för då var ju den bilden förstörd, jag försökte göra rent med den automatiska skrivarrengöringen men utan resultat. Då tog jag åter kontakt med Epsonsupporten men det var inte till mycket hjälp den här gången heller och det fanns inte några garantier som gällde längre, utan en eventuell reparation fick jag bekosta själv. Då började jag fundera på att skaffa en ny skrivare.
Nu har jag köpt en Canon Pixma iP 7200, som är en liten A4 skrivare och den skall klara av mina vardagliga dokumentutskrifter, och den skall även klara av att skriva ut bilder, det får jag kolla senare. Men så småningom kommer jag nog att skaffa mig en ny A3-skrivare och om det blir en ny Epson Sure Color SC-P600 får jag se, det blir i så fall min 4:e Epsonskrivare. De två senaste har ju gått sönder så jag är lite osäker. Jag har tittat på Canons Pixma Pro-10S och det är ju också en mycket bra skrivare, kanske är det dags att byta märke.
Det var allt för nu.
Ha det gott
Stig
Tioårsjubeleum
Fick ett mail från Fotosidan i dag med gratulation till att jag varit medlem i tio år i dag.
Måne över Gullholmen, den här bilden var den första jag publicerade i februari 2007
Tänk vad tiden går, man tackar och bockar för gratulationen.
Ha det gott/Stig
2009 Ett annorlunda år
Året 2009 började med förhoppningar men slutade illa, därför valde jag den här bilden igen som får illustrera hur orosmolnen tornade upp sig över oss.
När jag gjorde mina utflykter till Ulriksdal och Hammarbyhöjden i mina föregående bloggar, så glömde jag att berätta att Lena och Doglas åkte med väninnan Britt till hennes lantställe i Hedemora. Så jag var med andra ord ensam en vecka och kunde göra de där utflykterna, jag berättade för Lena vad jag gjort under veckan, och då ville hon att vi skulle åka till Ulriksdal igen och så blev det.
Här strövar Lena och Doglas på Ulriksdal
Ulriksdals Slottsträdgård
Ulriksdals Slott
En bro över Igelbäcken i Ulriksdal
Här mynnar Igelbäcken ut i Edsviken
Sommardagarna fortsatte med dagliga promenader i vårt när område och jag fick allt oftare känningar av smärtor i bröstet, men av någon anledning så avfärdade jag det som brist på kondition.
Lena och Doglas på skogspromenad
Här har Lena hittat mogna blåbär
Doglas får lite belöningsgodis av matte
Hemma finns det mogna svarta vinbär att plocka.
Det var dags för Lenas sista cytostatikabehandling, och den gjordes på Karolinska Sjukhuset i Solna på grund av att Onkologavdelningen på Danderyds Sjukhus hade semesterstängt. Eftersom vi hade Doglas med fick han och jag vänta ute, och då gick vi en promenad runt i sjukhusets omgivningar. Eftersom Lena mått mycket bra under den 6 månader långa behandlingen så trodde vi att allt var bra.
Huvudentrén till Radiumhemmet på Karolinska Sjukhuset
På vår promenad på Karolinska Sjukhuset så upptäcker vi att det ligger massor av byggnadsmaterial över allt.
Här funderar vi på vad dessa betongblock skall användas till, jag fick så småningom reda på att det byggdes nytt på Karolinska. Efter en dryg timme så kommer Lena ut och vi kan åka hem.
Veckan därpå den 25 juli så var det dags att hämta en valp från Griffiadens Kennel i Borlänge som drevs av Britta och Sven Strandberg samt Johanna Gustavsen. Om när vi hämtade valpen som hette Vanja skrev jag om i en tidigare blogg "Återblick nionde delen".
Vi gjorde ett besök i Borlänge och här en utsikt mot Dalälven
Britta och svärsonen(jag har tyvärr glömt hans namn) klipper ner en förvuxen häck, och jag försöker hjälpa till med att kratta ihop alla klipprester, men jag får ganska ont i bröstet och jag börjar ana vad som är på gång.
Vi återvände hem och på måndagsmorgon mår jag sämre med smärtor i bröstet och då ringde jag sjukvårdsupplysningen, berättade hur jag mår och det kom ett rakt besked "Åk genast till akuten".
Lena körde mig till Danderyds Sjukhus där jag fick något propplösande medel, och på intensivvården kopplade de in EKG som säkert visade att det var fråga om en hjärtinfarkt. Sedan kördes jag till en avdelning där de provade en s.k. ballongutvidgning av kranskärlen, men det var för trånga kärl så det blev transport till Thoraxkliniken och där gjorde de en kranskärlsoperation(bypassoperation).
Operationen gjordes den 28 eller 29 juli jag minns inte säkert, men dagen efter operationen så var jag uppkopplad med EKG, dränageslangar, automatisk smärtlindring, kateter, syrgas genom näsan och dropp, jag var ganska orörlig och omtöcknad där jag låg.
Så småningom så ringde jag och bad att Lena skulle ta med laddaren till min mobil, kameran och min necessär. När Lena besöker mig hade hon med sig min Lumix LX3 så jag kunde dokumentera min vistelse på Thorax. Oftast så hade jag inte så ont för jag fick mycket smärtlindring(antagligen var det någon typ av morfin), men däremot kändes det när jag hostade och då fick jag hålla och krama en kudde mot bröstet. När det gällde min promenadkamera så blev det inte så mycket promenerande de första dagarna, men jag tog lite bilder från sängen.
Här tog jag en selfie fyra dagar efter operation och ansiktet svällde upp som om jag fått påssjuka. Det hade samlats en massa vätska i kroppen var förklaringen.
Utsikt från vår sal på Thorax det är Siemenshuset på Norrastationsgatan som syns.
Peter och Giovanna hälsar på
Syster Therese tar blodprov på mig Thoraxkliniken i Solna 2009
Efter ett samtal med avdelningsläkaren(har glömt hennes namn) återremitterade hon mig till Danderyds Sjukhus. Det blev transport med ambulans till Danderyd och jag blev inlagd på en vårdavdelning tills vidare.
Utsikt från mitt rum på Danderyds Sjukhus över Edsviken och i bakgrunden Ulriksdals Slott. Efter några dagars vistelse på vårdavdelningen så fick jag flytta till patienthotellet, som ligger i anslutning till sjukhuset. där fick jag tillgång till läkare, sjuksyster, sjukgymnast, kurator med mera. Sjukgymnasten träffade jag varje dag då det var sjukgymnastik i grupp med andra hjärtopererade.
Här är vi på väg ut på promenad med en av våra sjukgymnaster, och vi gick en tur i sjukhusets park och det gick i ett ganska lugnt tempo.
Promenaden gick ned till Edsviken och långt bort syns Ulriksdals Slott.
I sakta mak är vi på väg tillbaka till hotellet.
På väg genom en kulvert som går mellan patienthotellet och Danderyds Sjukhus.
Ett par till av mina medpatienter och tyvärr så har jag ingen kontakt med någon.
Rehabiliteringen på Danderyds Patienthotell varade i en vecka därefter skrevs jag ut men var på en del återbesök på både Danderyd och Thoraxkliniken. Men det tog ungefär 3 månader innan jag var något så när smärtfri efter ingreppet i bröstkorgen.
Nu är bilderna slut för år 2009 men tråkigheterna tog tyvärr inte slut för under hösten så började Lena få ont i magen och vi tog kontakt med hennes läkare på Danderyd som undersökte och lät göra en datortomografisk under sökning, och dagen före julafton fick vi besked om att flera organ var angripna av metastaser.
Så det blev ett år av hopp och förtvivlan, för mig slutade det väl, men för Lena gjorde det inte trots nya försök med cellgiftbehandlingar.
Det var allt för den här gången
Ha det gott
Stig