Sticans Fotoblogg
Trädbeskärning och lite annat.
Nu har vi kommit en bit in i september och då är det dags för den årliga beskärningen av fruktträden, så jag beställde genom Pernilla på Plantmarknaden i Lindesberg, och vi kom överens om att ses nästa vecka.
Ett Äppelträd beskärs av Wiyon från Plantmarknaden vår lokala Trädgårdsfirma
I tisdags kom min trädgårdshjälp och beskar mina fruktträd som i år inte har givit så mycket frukt på grund av en kall vår då knoppar och blommor frös. Men träden skall i alla fall beskäras, så kanske det blir bättre med frukt nästa år. De två första bilderna är från förra året då vädret var lite mysigare, i år hängde regnet i luften.
och här beskär Pernilla samma Äppelträd
På onsdagen blev det rensning av rabatter och det var bland annat en ordentlig gallring av Lammöronen, som tagit över en stor del av rabatten. Rudbeckiorna har också brett ut sig men det har ju inte hämmat övrig växtlighet lika mycket.
Här rensas det i rabatterna och en stor del av Lammöronen gallras bort
Rudbeckior i mängd
I en tidigare blogg kallade jag felaktigt en växt för Solhatt, men jag fick nu veta att den heter Solbrud, och jag lägger in en bild av den nedan. Det är bra att ha tillgång till sakkunskap ibland.
Solhatt(skall vara Solbrud) med en liten fluga, och det var nog ett bra år för Solbrudarna
En annan blomma som jag döpt till Röd Rudbeckia skall förstås vara Röd Solhatt
Här ståtar den Röda Solhatten bredvid en Rudbeckia som finns i många varianter
Även Syrenhortensian har blivit uppfräschad, med gallring av de nedre grenarna som nästan släpade i marken plus en del torra grenar. För en månad sedan tog jag några bilder som visar hur den såg ut då .
Syrenhortensian som den såg ut den 8 augusti
I den ena rabatten växer en Ormbunke, som funnits där under mina 6 år som jag bott här, och den har i likhet med Lammöronen tagit mer och mer plats och trängt undan andra växter, bland annat en Vallmo som blev nedtryckt av Ormbunken.
Det är en kraftig Ormbunke så flickorna fick kämpa ordentligt.
Knoppar och utslagna Vallmoblommor i bakgrunden syns Ormbunken
Här blir Ormbunken kraftigt decimerad
Här bär Wiyon bort en stor bit av Ormbunken från rabatten, som har ett kraftigt rotsystem
Nu börjar man se vad som finns i rabatten
På tomten växer det fyra rosenbuskar och här blir en rosenbuske ompysslad
Ett par Rosor på ovanstående buske som var mycket väldoftande
Dennis framför en rabatt som blivit av med ogräs och fått lite ny jord
Även klätterrosen blir tuktad för att kanske blomma lika vackert nästa år
Så här såg Klätterrosen ut under blomningen i somras
På torsdagen planterades en Jasminbuske mellan Syrenhortensian och Doglas träd
Den nyplanterade Jasminbusken
Två andra plantor av Blå Bolltistel har fått plats i rabatterna nedanför altanen.
Så här blev rabatterna efter gallring och gödsling
Nu är amplarna är höstpyntade
Sommarpynt med Lobelia i amplarna
På framsidan av huset finns 2 rabatter med bland annat Funkian Hosta och Astilbe, de är överblommande men har naturligtvis också blivit rensade och försedda med ny jord
Entrérabatten efter renovering
För några år sedan såg rabatterna ut så här med Doglas framför rabatten vid entrén
Margaret är inne på sluttampen av staketmålningen
Hej då det var nästan allt för den här gången, men.....
Som ni har märkt så har jag anlitat en trädgårdsfirma som hjälpt mig med allt trädgårdsarbete. Det är tredje året som jag anlitar Plantmarknaden, kanske verkar det lite lättjefullt, att jag inte gör så mycket själv i trädgården, men mellan trägårdsfirmans besök så gör jag ändå en del, det växer tyvärr en del ogräs som jag försöker hålla efter så gott det går, och det vet nog alla som har en trädgård att det är en ständig kamp, och tyvärr så ligger ogräset ett steg före hela tiden.
En anledning att jag anlitar proffs för höstjobbet, är att det går fort och de tar med sig allt som behövs i form av växter och jordförbättring, samt att de tar med sig allt avfall när de är klara. Det kostar naturligtvis en del, men det får det vara värt.
Alla bilder jag tagit är med Panasonic, som jag tycker mer och mer om på grund av sitt behändiga format, och kanske bilderna blivit bättre med någon ljuskänsligare optik, men jag nöjer mig med det här tillsvidare.
Ha det gott
Stig
En router till internet och lite Rawbilder
I min förra blogg så berättade jag om mitt lilla internethaveri med en mobil bredbandsticka som lade ned verksamheten. Detta är nu åtgärdat med en liten router i stället, och den fungerar alldeles utmärkt.
Min nya router
För övrigt så har jag ägnat mig åt att fortsätta min utvärdering av Raw vs Jpeg och jag börjar väl inse att det inte är så krångligt att bild behandla bilderna i Raw-konverteraren, så här kommer några av veckans senaste bilder, som jag tagit med Lumix GX8 och 14/140 mm. samt några bilder med 100/300 mm.
Orkidén vid köksfönstret var inte lätt att fota med den ljusa bakgrunden
men staketmåleriet fortskrider
Margaret fortsätter med målningsarbetet
Margaret jobbar på med penseldragen
Syrenhortensian i min trädgård blommar vackert nu
Blomklase av Syrenhortensia som börjar skifta i rosa och även Rudbeckiorna börjar skifta färg
En röd Rudbeckia som har fått besök av någon liten varelse
Rudbeckior i mängd som skiftar från gult till orange och brunt
Tovsippa med Humla och Skinnbagge
Dennis håller ett öga på vad husse håller på med
Det var tio Raw-bilder som är framkallade i PS Element 15, och det var ju inte så knepigt. Mitt gamla PS CS3 klarar inte att framkalla Raw-bilder av Lumix RW2 eller Nikon NEF, vilket är lite tråkigt, så jag blir nog tvungen att köpa PS Element 15 om jag skall fortsätta att fota i Raw.
Om det blir någon fortsättning på Raw fotande har jag inte bestämt ännu, jag kan bara konstatera att Raw tar mycket mer plats på minneskortet än med Jpeg. Under det här testet har jag kört både Raw och Jpeg och det har naturligtvis tagit mycket större plats än om jag fotat enbart med Raw, men jag ville se hur stor skillnaden var mellan de olika bildslagen.
Det var allt för den här gången
Ha det gott
Stig
Några rabattblommor och lite om staketmålningen
I mina rabatter är det Rudbeckior som blommar som bäst just nu
En utslagen Röd Rudbeckia
Mitt bestånd av Solbrud som snart har blommat färdigt
Margaret har ingen röd solhatt men har fått sig en skrapa att göra rent med
Målningsarbetet med staketet fortskrider sakta men säkert med några penseldrag i taget, det är min vän Margaret som står för allt arbete, men det är hon som bett att få hjälpa mig med detta.
Margaret skrapar bort smuts och lösa färgrester
Ett bestånd av gul Rudbeckia vid trappan till altanen
En knopp som skall bli en Rudbeckia
Gult och blått
En utslagen Rudbeckia
En liten Blomflugahar landat på en Rudbeckia
En kraftigt beskuren bild av en liten Blomfluga som tar igen sig på ett kronblad till en Rudbeckia
Här ser man tydligt skillnaden mellan målat och omålat
Som med mycket här i livet så låter man(jag) snålheten gå före vissheten, för jag köpte först en burk färg på 3 liter, och expediten sa att det där kommer du inte långt med, och det stämde ju naturligtvis, så nu blev jag tvungen att köpa 10 liter till. Allt till en kostnad av drygt 2000 kr. så min dröm om ett macroobjektiv får vänta ett tag. Men jag har plockat fram min Nikon D7200 och ett Micro Nikkor 60mm. 1:2,8, men det saknar bildstabilisering, det fungerat ändå om jag är någotsånär stadig på handen. Så det blir lite blandat Panasonic och Nikon.
Det går att ta närbilder med min Panasonic 14/140 mm. också, men med ett makro kan jag få bilder i skala 1:1 och det vore ju kul.
Det finns andra som är flitiga t.ex. en Humla som samlar nektar på ett Lammöra i rabatten
Här har en Humla just lämnat en Solhatt efter ett kort besök, jag är ingen hejare på att ta flyktbilder men med lite övning så kanske jag lyckas någon gång
Det finns några andra blommor i mina rabatter och här en närbild av en Flocknäva
För 2 år sedan planterade jag en Doftkaprifol men det är än så länge dåligt med blommor, vet inte vad det kan bero på men jag har jämfört med den Kaprifolen jag hade i Täby och den hade rikligt med blommor, jag bifogar en bild från 2007.
Här en Blomsterkaprifol som blommar länge och denna växte här när jag flyttade hit
Det var allt för tillfället
Ha det gott
Stig
Om att måla ett staket och en ny kamera
Nu har jag bott här i Lindesberg i snart 7 år och jag märker att huset med omgivningar behöver en del omvårdnad, bl.a. staketet som avgränsar min tomt från gatan. Det är i stort behov av ommålning, och sagt och gjort jag har köpt ny färg som skall stämma med ursprungfärgen.
Så här såg staketet ut på Villagatan hösten 2010
och samtidigt på Gruvgatan
och så här 2012
Väder och vind tär på målningen och jag har tyvärr stillatigande sett på förfallet. Men nu så skall det bli åtgärdat, och min vän Margaret har erbjudit om att få hjälpa mig och det är jag naturligtvis mycket tacksam för.Ovanstående bilder är tagna med min Nikon D90
Margaret målar staket
Rengöring av staketet
Margaret fortsätter målningen av staketet, och nu är det "bara" 40 m. kvar
Ovanstående bilder har jag tagit med min nygamla kamera som heter Panasonic GX8, för jag har nyligen köpt den från CyberPhoto, för en rimlig kostnad, det är en utgående modell, som var nedsatt till ett bra pris. Min GX7:a har jag haft i ett och ett halvt år så det kändes bra att uppgradera mig lite.
Panasonic GX8
Tidigare så skrev jag en blogg om min Panasonic GX7 som jag köpte i början av 2016, och den har varit till mycket glädje tack vare sitt behändiga format. I början av juli så var jag och många andra fotonördar på besök hos Björn Thundal i Korsheden och då fick jag känna på en Olympus E-M1 och den hade många fantastiska egenskaper som saknades på min GX7:a.
Hemma igen så läste jag på om GX8:an och där hittade jag en del av dessa egenskaper, bland annat en dualfunktion i bildstabiliseringen, c:a 20 megapixel och en del annat också, då kunde jag inte låta bli att köpa den. Men den saknar tyvärr blixt vilket GX7:an har, så det måste jag nog skaffa mig någon.
Innan köpet så tittade jag naturligtvis på Olympus Pen F också, och den har ju snarlika egenskaper som min GX8:a, men kostar närmare tolv tusen, så mitt val kostade mindre än hälften.
Porträtt på min målarflicka Margaret
En vacker Klätterros på min altan
Flocknävan skall förhoppningsvis blomma från maj till oktober
Nu har jag testat kameran med olika objektiv, men det är bara mitt Panasonic Lumix G Vario 14-140/3,5-5,6 ASPH POWER OIS, som fungerar med den dubbla bildstabiliteten, mina andra objektiv saknar ett "Power OIS" för att det skall fungera. Men de fungerar naturligtvis med bildstabiliteten som finns i objektivet, och ärligt talat så ser jag inte någon avgörande skillnad.
En Kaja på besök i trädgården
Kajan vid en Rosbuske
Kajan med 300 mm.
Tidigare så har jag beklagat att jag inte får så mycket besök av småfåglar utan det är mest Kajor som hälsar på, men de går ju också att ta bilder på. Nu får jag testa vidare med mitt 100/300 mm. objektiv, men jag saknar fortfarande ett bra macroobjektiv, men det kommer vad det lider.
Kolla husse jag har nästan lika lång tunga som Janne Schaffer
Det var allt för tillfället.
Ha det gott
Stig
System 4/3 fortsättningen
Nu fortsätter min berättelse om och varför det blev 4/3 system när jag hade en mycket väl fungerande Nikon med flera utmärkta objektiv. Förklaringen är väl att jag blev lite inspirerad och nyfiken av andras erfarenheter och kanske storleken på både kamera och objektiv hade en avgörande betydelse.
Kamerasystemet 4/3 är för tillfället begränsat till 2 kameramärken Olympus och Panasonic och jag visste inte mer än att sensorn är c:a hälften av en fullformatssensor. Så jag googlade och fick fram följande stycke från en artikel i "Kamera och Bild" "Sensorformatet »Micro fourthirds« (MFT) är ett format som skapades av Olympus och Panasonic under 2008. Storleken på sensorn är 18 x 13,5 millimeter, och bygger på det äldre formatet »fourthirds«, som fått sitt namn efter bildförhållandet som är just 4/3".
Vid dagens början 18 januari 2016 kl. 8
I min förra blogg så avslutade jag med att berätta att jag köpte en nyare Panasonic i början av 2016 och det blev en Lumix GX7. Då skrev jag en blogg om orsaken till min s.k. uppgradering i en blogg, och här är en länk https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/aterbesok-pa-forsok.htm
Panasonic DMC GX7 med zoomobjektivet 14/42 mm.
Nu har det gått lite mer än ett år sedan jag köpte GX7:an och det har varit enbart positivt att fotografera med den, jag har tagit mycket bilder och liksom i den förgående bloggen så har jag dokumenterat några händelser under året.
På vår lunchpromenad träffade vi fröken Smilla och hennes matte Anna
Som t.ex. fuktskadan jag drabbades av fotade jag från när Peter hjälpte mig att riva taket i tvättstugan till när golvfirman lade in ny våtrumstapet och golvmatta. Om detta finns en blogg https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/nu-ar-mitt-dusch-och-toalettrum.htm
Peter och August kom på besök
Här blev det ett porträtt på Margaret
Det ensamma trädet på Lindesby Strandängar har jag skrivit om i senare bloggar men det här var kanske den första bilden jag tog i mars 2016.
På en promenad till Parkudden passerade vi de här Stenblocken med mossa
Lindesjön och Lindesbergs Kyrka från Parkudden
I början av juli 2016 blev jag inbjuden att vara med på Danifika i Korsheden och jag skrev en blogg om detta trevliga möte med en del av Dagnyfikagänget https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/tack-for-ett-trevligt-dagnyfika-i.htm
Vår värd Björn rensar jordgubbar
Peter och August besökte mig i början av juli och här är de på gräsmattan hos mig
och här målar Peter mitt balkongräcke
Den 21 juli åkte vi till Stockholm för att fira August som fyllde 1 år
Här har August fått en present av Margaret som följde med mig
Augusts 1- årsdag firades med lunch på Kanan vid Mälaren utanför Stockholm
August på Kanan 21 juli 2016
I september firade vi min födelsedag och det skrev jag om i följande blogg https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/attio-plus.htm
Farfar Stig, August och Pappa Peter på Farsdagskaffe i Lindesberg
Vintern har kommit till Villagatan
Det ensamma trädet januari 2017
Bottenåns utlopp i Lindesjön januari 2017 som jag tog med Panasonic 45/200 mm.
Kanadagässen har anlänt till Lindesjön i mars 2017 det tog jag också med Panasonic 45/200 mm.
Panasonic 45-200 mm. 1:4,5-5,6
Under vintern, våren och försommaren har jag skaffat några nya 4/3 objektiv och det blev först ett 45/200mm som jag köpte i stället för ett 100/300 mm. men det senare var slut hos Cyber Photo där jag köpt mina foto prylar under flera år. Men jag var inte helt nöjd med mitt val kanske beroende på att det inte motsvarade mina förväntningar.
Panasonic 14-140 mm. 1:3,5-5,6
Nästa inköp blev ett Panasonic 14/140 mm., som skulle bli mitt allroundobjektiv, det motsvarar ungefär mitt Nikkor 18/200 mm. som jag har haft mycket glädje av på grund av sin mångsidighet. Det har väl fungerat ganska väl under den korta tid jag haft det.
Peter och August taget med Panasonic 14/140 mm.
August undersöker en Buggy också taget med Panasonic 14/140 mm.
Tovsippa fotat med Panasonic 14/140 mm.
Dennis på spaning i gräsmattan fotat med Panasonic 14/140 mm.
Panasonic 100-300 mm. 1:4,0-5,6
Den kylslagna våren har övergått till lite mer sommarlikt väder, och efter att ha läst en blogg av Bob Bovin om sitt Panasonic 100/300 mm. objektiv så slog jag till, följde Bob´s råd att köpa en utgående Panasonic som var drygt 2000 kr billigare. Det nya är lite upphottat med bl.a. vädertätning. Här är en länk till Bob´s blogg https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/2205-den-har-kombinationen-ar-inte.htm.
Här en Humla på ett Lammöra taget med Panasonic 100/300 mm.
En Björnbärsblomma också taget med Panasonic 100/300 mm.
Kanske den sista Pionen
Har inte tagit så mycket bilder ännu de få testbilder jag tagit lovar lite mer, det är ganska bra skärpa tycker jag. Ovanstående bilder är tagna med 300 mm, jag skall testa med 100 mm. och 200 mm. så får jag se vad jag tycker om det.
Bilden på Dennis som kisar mot morgonsolen är taget med Panasonic 100/300 mm. inställt på 100 mm. och det får bli sista bilden i den här bloggen.
Som helhet är jag nöjd med mitt nya kamerasystem, men som med allt som är nytt så tar det lite tid att vänja sig. Till det positiva hör ju naturligtvis viktreduceringen när det gäller kamerahuset, men framför allt objektiven väger ju mindre än hälften av motsvarande Nikkorobjektiv. Nu har jag inte de allra ljuskänsligaste objektiven, för de kanske blir lite tyngre, men där blir också en annan prislapp. På min önskelista finns förstås ett makro och det får bli nästa investering.
Det var allt för den här gången.
Ha det gott
Stig