En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Gamla och nya vintervyer

Mina föräldrar och jag flyttade från Gotlandsgatan på söder i Stockholm till Hammarbyhöjden 1940, då var jag 3-4 år och har inget riktigt minne hur vintern var då.

Krigsvintrarna talas det en del om nu, och att det var väldigt kallt och mycket snö,  det har jag väl lite minnesbilder av, och här är några bilder från 1943 tror jag. På fotot nedan är det jag till vänster i bild och jag är kanske 6-7  år, och en kamrat som också bodde i huset bakom oss. Det är Tidaholmsvägen 26 -30, och där bodde jag.

Vem som är fotograf har jag ingen aning om, men troligtvis någon bekant som kanske också bodde i huset. För något år sedan plockade jag ner en kartong från vinden med en massa foton från mitt föräldrahem, och nu har jag börjat att gå igenom bilderna. Det  här är några foton som jag nu har scannat in.

Här är jag tillsammans med några fler kompisar men tyvärr så sviktar minnet vilka som finns mer på bilden. Det är i alla fall jag som står till höger på bilden. I bakgrunden skymtar delar av affärshuset på Tidaholmsplan som innehöll livsmedelsaffär, mjölkbutik en färgaffär och en blomsterhandel om jag minns rätt. Fotograf är säkert densamma som till bilden ovanför.

Min pappa var anställd vid marinen och hade under kriget ofta långa kommenderingar till sjöss för att bevaka de svenska farvattnen, och var därför mycket sällan hemma. Men här är ett sådant tillfälle och då gjorde vi ibland utflykter, och här är vi på väg till Älta som ligger några kilometer från Hammarbyhöjden. färden gick via Söderbysjön, Ulvsjön och Ältasjön. Min pappa är den som åker skidor till vänster i bild och min mamma går strax bakom och jag till höger om pappa. Sedan var det ett stort sällskap som jag inte kommer ihåg namnen på. När man äntligen kom fram så fick vi mackor och varm choklad.

Väl framme så roade vi oss så gott man kunde.

Gruppfoto av sällskapet som gick till Älta min mamma och pappa längst bak och jag står framför pappa och några kamrater. De övriga har jag inte så mycket koll på vilka de var.

Senare när jag hade skaffat min första kamera gjorde jag och mina kompisar ofta utflykter till Söderbysjön och till Hammarbystugan som var en friluftsgård, och var ett populärt utflyktsmål. Hammarbystugan brann ner den 29 dec. 1962. Nedanstående bild och urklipp är från Golfklubben BjGK:s områdeshistoria.

Hammarbystugan. Det var Hammarby IF:s dåvarande ordförande Wilhelm Wendes som i början av 1940-talet på den här platsen hittade en gammal  kvarvarande foderlada från jordbruket Söderby-Dammtorp. Främst var det Hammarby IF:s skid- och orienteringssektioner som var i behov av en friluftsstuga, men den skulle också vara en träffpunkt för föreningens alla medlemmar. 

 Bild från Söderbysjön där en av kompisarna ligger och spelar "apa" 1952 Zeiss Ikon Kodak Plus-X

Min bror Lasse vår hund Chico och en annan hund omkr.1955.  Zeiss Ikon  Kodak Plus-X.

Årets vinter har ju ibland jämförts med andra vintrar under 1900-talet bland annat "Krigsvintrarna" på 40-talet, men så extremt kallt har det inte varit än, är väl bäst att tillägga, -19 till -20 gr. har det varit.

Utsikt från sovrummet den 11 januari 2010  -14 grader Nikon D90 18-200 mm. 200 ISO

Gökärtsvägen i Täby 13 januari 2010 och -12 gr. Nikon D90 18-200 mm. 200 ISO

Vy mot Majvägen i Täby 13 januari 2010 Nikon D90 18-200 mm. 200 ISO

I morse hörde jag på TV- vädret att det är mer vinter på väg. Vi går kanske mot en ny istid, tvärtemot alla klimatforskares visioner. Men skämt åt sido, detta var en liten reflektion om vädret från det när jag var liten till nutid. Där emellan så har vintrarna varierat högst betänkligt, från helt snöfria till sådana som vi just nu upplever, så det är säkert inget onormalt som sker just nu.

Ha det gott

Stig

 

 

Inlagt 2010-01-26 00:16 | Läst 11042 ggr. | Permalink

"Hej Ernst. Det är något speciellt med gammla foton för de har alla en egen liten historia som väcker minnen till liv. Promenaden var som jag minns, ganska jobbig och visst protesterade man ibland, och jag har tittat på en översiktskarta på Goggle och lite beroende på var i Älta det var så rör det sig om kanske 10 km. t.o.r. Senast jag var i trakterna vid Hammarbystugan var när jag spelade golf där, och då var allt så förändrat. Det fanns ingen bilväg fram utan jag fick parkera vid Bagarmossen och sen var det en 10 min. promenad fram. Bildkvaliten ja, jag tror att det var nog bland de första bilderna jag tog och jag saknade ju mycket kunskap om kameran och vad den kunde prestera. Några år senare blev nog bilderna lite bättre. Om vädret pratar alla men det är ingen som gör något åt det, och det ligger väl en viss sanning i det, men just nu så är det en köldperiod som inte är så extrem i dag så hade vi kl. 08. -11 gr. och det är ju uthärdligt. Men vi får se vad som kommer, för det är bara januari. Stig"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul bildsvit som väcker många minnen. Golfbrallor, läderpjäxor och vinterkeps med öronlappar gällde på 1950-talet. Promenad från Hammarbyhöjden till Älta, det är en rejäl dagsvandring för smågrabbar.

Runt Hammarbystugan brukade jag ströva med min hund i början på 1960-talet. Innan den brann ned kunde man ibland under en kall vinterdag gå på serveringen där och få en kopp het choklad och en ostsmörgås. Jag bodde då på Tyresövägen. Senare fick man hålla till godo med Hellasgården. Fast där är det ju också fint.

När man jämför med de bilder du tagit nu, så måste man ändå säga att fototekniken gått framåt. Visst kunde en styv fotograf med förstklassig utrustning och ett bra labb i ryggen ta sådana bilder på 1950-talet. Men för oss amatörer med blygsammare resurser har möjligheterna blivit så oändligt mycket större.

Och klimatet... inte är då forskarna överens inte. Det är beklämmande hur korrupt klimatforskningen visat sig vara. Beklämmande!
Hej Ernst. Det är något speciellt med gammla foton för de har alla en egen liten historia som väcker minnen till liv. Promenaden var som jag minns, ganska jobbig och visst protesterade man ibland, och jag har tittat på en översiktskarta på Goggle och lite beroende på var i Älta det var så rör det sig om kanske 10 km. t.o.r.
Senast jag var i trakterna vid Hammarbystugan var när jag spelade golf där, och då var allt så förändrat. Det fanns ingen bilväg fram utan jag fick parkera vid Bagarmossen och sen var det en 10 min. promenad fram.
Bildkvaliten ja, jag tror att det var nog bland de första bilderna jag tog och jag saknade ju mycket kunskap om kameran och vad den kunde prestera. Några år senare blev nog bilderna lite bättre.
Om vädret pratar alla men det är ingen som gör något åt det, och det ligger väl en viss sanning i det, men just nu så är det en köldperiod som inte är så extrem i dag så hade vi kl. 08. -11 gr. och det är ju uthärdligt. Men vi får se vad som kommer, för det är bara januari.
Stig
Hej, Stig! Det är alltid lika spännande och gripande att läsa din blogg. Jag önskar att jag hade den i pappersformat också.
Vi ses i helgen?
Många kramar Christin
Svar från Stican 2010-01-26 22:36
Hej Christin och tack för dina snälla kommentarer.Ja du vad skall man göra åt detta, jag har inte fortsatt att prova hur man enklast kan överföra bloggarna till exempelvis ett Word-dokument. Men det kanske finns någon lösning.
Kram.
Stig
Tack för dina bilder. Bodde själv på Lidköpingsv i mitten av 60-talet och vi åkte oxå skidor till Hammarbystugan. Fina minnen//Monica
Svar från Stican 2010-01-26 22:29
Hej Monica Roligt att du uppskattar min
"Minnenas Fotovision". Som barn blev det mycket skidåkning inte bara till Hammarbystugan utan även till Hammarbybacken, det var innan det blev en slalombacke. Det var roligt att få träffa en f.d. Hammarbybo här i bloggosvären.Mina föräldrar bodde kvar på Tidaholmsvägen till 1994, själv flyttade jag därifrån 1961.
Stig
2020-12-30 13:30   Lena Lindmark
Vilka härliga bilder! Jag hittade hit när jag letade info om Hammarbystugan till ett inlägg på Enskedebilder.com, där gamla enskedebor kan samla minnen o bilder. Du kanske har lust att bidra - med bilder eller minnen? Mejla mig gärna, du får väl min adress här. Själv heter jag Lena, född 46, bodde på Skärmarbrinksvägen och gick i Röda skolan, senare Nytorp.
Lars-Göran bodde på Lidköpingsvägen och har bl a berättat om Lunkans kiosk vid Tidaholmsplan: https://enskedebilder.com/2018/04/07/lagenheten-var-mork-barndomen-minns-jag-som-valdigt-ljus/
2020-12-30 13:30   Lena Lindmark
Vilka härliga bilder! Jag hittade hit när jag letade info om Hammarbystugan till ett inlägg på Enskedebilder.com, där gamla enskedebor kan samla minnen o bilder. Du kanske har lust att bidra - med bilder eller minnen? Mejla mig gärna, du får väl min adress här. Själv heter jag Lena, född 46, bodde på Skärmarbrinksvägen och gick i Röda skolan, senare Nytorp.
Lars-Göran bodde på Lidköpingsvägen och har bl a berättat om Lunkans kiosk vid Tidaholmsplan: https://enskedebilder.com/2018/04/07/lagenheten-var-mork-barndomen-minns-jag-som-valdigt-ljus/