En fotoamatörs betraktelser om bilder och sånt

Gammalt och nytt

Tidigt så blev jag imponerad och intresserad av ett lite längre zoomobjektiv, och lagom till min första fjällresa till Padjelanta   köpte jag ett begagnat Tamron 80-210 mm 3,8-4. objektiv , då bestod min kamerautrustning av en Canon FT  ett Canon 50 mm. 1:1,8, och en Tamron 35-70 mm. 1:3,5-4,5.  Det användes bland annat till att ta porträtt av vår katt Zo-Nobel nedan.

Zo Nobel 1992

Zo-Nobel 1992

Inför min naturfotokurs i Kvikkjokk 1987 så övergick jag till Nikon som då hade lanserat sin första konsumentkamera med autofokus och då blev det en Nikon F 501 samt ett AF Nikkor 35-135 mm. 1:3,5-4,5 Zoom. Ett par år senare bytte jag till en Nikon F801 och köpte ett Nikkor 80-200 mm. 1:2,8 , som var mycket skarpt, och jag tog många fina småfågelbilder med det.

Talgoxe 26 jan 2006

Talgoxe sitter i Syrenbuskaget och smakar på snö

Stjärtmesar-och-Blåmes 2006

Stjärtmesar på besök till matstället 

2006 köpte jag ett Nikkor zoom 18-200 mm. 1:3,5-5,6 med VR, jag tycker att det har fungerat bra men med ett fel att det "kryper" bortsett från det så har jag fått skapliga bilder, och det har följt med på olika resor bland annat till Turkiet 2015,

DSC_0102 Turkiska dockförsälgerskor

Turkiska dock-försäljerskor på en marknadsplats i Kapadokien i Turkiet

Senare så köpte jag ettNikkor 70-300 mm 1:4,5-5,6 och det är trots sitt låga pris riktigt bra. 

Doglas-vilar-på-soffan 2007

Doglas vilar sig på soffan 2007

Vid ett tillfälle såg jag att Sigma hade kommit med ett billigt alternativ till en lite längre Zoom ett Sigma 120-400 mm 1:4,5-5,6 och det var svårt att motstå, nu skulle jag få ett "fågelobjektiv" för jag hade ett Nikkor 300 mm 1:4,0 som var mycket bra men nu skulle det bli ännu bättre trodde jag. men det visade sig vara svårare än vad jag tänkt.

Blåmes-i-Forsytiabuskaget-2009

Ovan stående bild av en Blåmes var ett försök med Sigma 120-400 mm. Men det var inte lätt att handhålla den "klumpen" trots bildstabilisering,  som vägde nära 1,8 kg . Men jag provade på lite fjärilar och det gick lite bättre.

En-liten-Blodröd ängstrollslända-i-trädgården-2008

Här har jag lyckats fånga en Blodröd Trollslända med Sigma-gluggen

Nästa objektivaffär gjorde jag 2009 då jag köpte ett Nikkor 70-200 mm. 1:2,8 och det är också utrustat med bildstabilisering. Då vid det tillfället var jag inviterad att besöka Angarnsjö-ängarna för att fota fåglar men som fågelglugg så har det lite för kort brännvidd så det var lite av en flopp, men det fungerar utmärkt här i trädgården att fota Humlor och Fjärilar med men det väger nästan 1,5 kg. så det tynger.

Rapsfjäril-på-Lavendelblomma-2008

En Rapsfjäril på en Lavendelblomma

Påfågelsöga-i-trädgården-2008

och här har jag fångat ett Påfågelsöga

För två år sedan köpte jag ett Tamron 150-600 mm 1:5-6,3 i förhoppning om att ta lite vinterfågelbilder till vintern och jag hade riggat en matplats med foderautomater, som fylldes med fågelfröblandning och jordnötter. Allt det där gillades av "pippisarna" och det kom en hel del småfågel men även ett par Nötskrikor. Men det blev nog lite fiasko tyvärr, mitt stativ kompletterades med en s.k. Gimbal och det fungerade väl något så när men kvalitén på bilderna lämnade väl en del övrigt att önska.

DSC_1879 En Nötskrika på besök den 30 dec. 2018 kopiera

En Nötskrika på besök i trädgården

Vårvintern 2015 gjorde jag ett besök på Tysslingen för att fota Sångsvanar med Tamronobjektivet men det skulle visa sig att det var inte så lätt för objektivet är ganska tungt(1951 g) det var svårt att fokusera p.g.a. att det blåste ganska kraftigt när vi var där så jag har tyvärr ingen godkänd bild att visa. Med objektivet på stativ var det lättare men det blev ett par betande Grågäss i stället.

DSC_1175 Betande Grågäss på Tysslingen

Ett par betande Grågäss får illustrera lite av kvalitén på Tamron 150-600 mm.  

Däremot gick det lättare med mitt 70-300 mm 1:4,5-5,6 som väger mindre än hälften av vad Tamrongluggen väger

Svanar på Tysslingen 2015

Sångsvanar på Tysslingen 

Pärlemorfjäril på blommande Rönnspirea 2002

En gammal analog bild från 2002

DSC_0074 En Pärlemorfjäril på en Röd Rudbeckia

En något nyare digital bild från 2016

För en vecka sedan så beställde jag ett nytt Tamronobjektiv till min Nikon och det blev ett Tamron 100-400 mm. 1:4,5-6,3. Varför det kanske någon undrar? Jag skulle ju satsa på 4/3 som är mindre och lättare att handha. Tja jag tänker kanske inte alltid så praktiskt utan det beror kanske att jag var ute i trädgården och provade min Nikon D7200 med lite olika gluggar. Det beskrev jag lite grand i min förra blogg, och det var faktiskt riktigt roligt även om jag nästan fick träningsvärk av de tunga objektiven.

DSC_2519 En Nässelfjäril på Rudbeckiorna

Det första objektet med Tamronobjektivet blev en Nässelfjäril på Rudbeckiorna

I går hämtade jag ut det nya objektivet från posten och det var ganska stor skillnad i vikt jämfört med de tungviktare jag skrivit om tidigare, det här väger bara 1100 g.  så det kändes relativt bekvämt att handhålla och bildkvalitén kan jag inte klaga på för jag har naturligtvis testat på några olika objekt.

Nu är det här inte något spontanköp utan jag har funderat lite fram och åter för jag hade ju på min önskelista ett liknande Panasonic objektiv men där ligger prislappen på dryga 15000 kr. och det passar inte min plånbok just nu. Nu vet jag inte hur mycket tilltro man skall sätta till Ken Rockwell som gör tester på både kameror och objektiv, men han har rekommenderat det här Tamronobjektivet som levererar mycket bra bilder enligt honom, och här är en annan länk  som understryker det och jag får väl tro på det då.

Det här var lite tankar om långa gluggar och om för och nackdelar, som jag har erfarit så är tyngden på en lång zoom det som stör mig mest, sedan finns det säkert optiska nackdelar jämfört med en  fast brännvidd. Ett Nikkor-tele kostar en massa slantar då får man säkert objektiv med mycket få brister, men det är väl förbehållet för de som kanske skall leva på sina bilder, ett Sigma kostar något mindre men fortfarande så är det ganska mycket pengar, så jag får nöja mig med de lite enklare redskapen, som är tillgängliga för en mindre summa.

För övrigt kan jag berätta att på tisdag den 20:e så skall jag få mina ögonlock opererade, så efter ett och ett halvt år så skall jag kunna se ordentligt igen.

DSC_2354 Dennis försöker säga något viktigt

"Hej Husse har du inte glömt något?" "Nej vad skulle det vara?"

"Vad blir det för käk i dag då?" "Det kanske blir kokt torsk i dag."

"Lite tjatigt men OK, då vet jag."

"Hej då."

Det var allt för stunden men det kommer nog lite färska Tamron-bilder så småningom

Ha det gott

Stig

 

Inlagt 2019-08-18 23:17 | Läst 5487 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder här! Man får väl säga att framstegen rent tekniskt både vad gäller kameror och objektiv har gjort stora steg framåt under den här tiden! Kvaliteten på dagens bilder tagna med en modern utrustning kanske är svåra att förbättra ytterligare.. i alla fall med 'stora steg'.. Själv tycker jag inte att det hänt så jättemycket de senaste 5 åren.. det är mest 'finlir' med små detaljer som förbättras, förbättringar som jag som glad amatör knappt har nytta av.. och eftersom jag inte gör jättestora förstoringar så märker jag knappt förbättringarna på min skärm! Undrar vad som skulle kunna vara ett 'stort' steg inom kameratekniken framöver..?
Hälsn!
Svar från Stican 2019-08-19 22:16
Tack Jan för dina kommentarer och synpunkter på utvecklingen, jag följer också med den, men min ekonomi tillåter inte för stora utsvävningar. Blev väl lite besviken efter mitt senaste köp av Nikon-kamera bara något år efter kom en ny modell med en del förändringar. Kul att du gillade mina bilder och jag har under åren printat ut många upp till A3 och det har inte varit några problem.
Ha det gott/Stig
Det var många fina bilder där från olika objektiv och kameror.
Är inte så mycket tekniknörd utan ser mer till bilden och beundrar dem, men visst vill man ha bra objektiv och kamerahus också. Skulle gärna byta ner mig till något lättare om jag bara visste att det var lika bra som det jag har nu. Så, så länge jag orkar kånka på det får det vara kvar. speciellt nuär mina armar blivit så starka att jag kan fotografera med systemkameran igen.
Hoppas Dennis fick god torsk och lycka till i morgon.
Svar från Stican 2019-08-19 22:32
Tack så mycket Margareta för dina vänliga kommentarer. Det blev kanske lite för mycket grottande i teknik men det väsentliga var att visa lite bilder som jag tagit under ett antal år. När det gäller min Nikonutrustning så kom jag ju fram till att den är lite för otymplig att ha med sig ute i skog och mark därför övergick jag till4/3-formatet med lättare kamerahus och mindre och lättare optik, vilket blir behändigare att fota med. Mina Nikonprylar kan jag fota hemma i trädgården med. Jodå Dennis fick en god torskmiddag så han klagade inte.
Tack för din omtanke inför morgondagens operation det skall bli skönt för det har varit en lång väntan.
Ha det gott/Stig
Vilken skön expose´ över säg 25 års fotograferande! Och det är några olika utrustningar du provat på! Dagens utrustningar är nog oftast vassare och om inte annat lättare. Önskar dig mkt glädje med det nya objektivet, många hälsningar/ Björn T
Svar från Stican 2019-08-19 22:48
Tack skall du ha Björn för dina kommentarer. Jo det har gått många år sedan det första zoomobjektivet införskaffades och det har tagits en del bilder också. Förr följde man utvecklingen genom månadstidningen Foto och det gick väl med lite snigelfart. I dag får vi nyheterna via datorn och det är ju spännande om det har hänt något under natten som vi får läsa om i morgon. Det kommer ständigt nya innovationer och där hänger jag inte med om det gäller att förnya sig. Min senaste investering hade jag funderat länge på och kanske den kommer med till Tysslingen nästa år. Nu har jag provat och testat i två dagar och jag tycker att det fungerar riktigt bra.
Ha det gott/Stig