Fåglar, djur och natur. Ibland även lite annat...

Naturvårdsprojekt för Stockholms tornseglare

Sedan mars 2014 har jag varit styrelsemedlem i Stockholms Ornitologiska Förening (StOF) och arbetar där med alla sorters frågor som rör föreningens intresseområde. Under hösten som gått har vi bland mycket annat beslutat starta upp ett projekt för att främja tornseglarnas situation i Stockholm - dels för att den minskar i antal i både Sverige och i Europa i övrigt, men också för att det är en fågelart som ofta är knuten till stadsmiljö och oss människor. Vi tycker att tornseglaren har en självklar plats i Stockholms stadsbild. Det var ju vi människor som en gång i tiden erbjöd dem möjligheten att häcka under våra takpannor, men det är också vi som nu är orsaken till att de minskar - genom moderna byggtekniker och renoveringar som gör att de får svårare och svårare att hitta boplatser. 

Projektet är fortfarande i sin linda, men information, påverkan och holkuppsättning kommer vara huvudspåren vi ska arbeta med. Det finns förstås åsikter om att de fåglar som finns i bebyggda områden skräpar ner och förstör våra hus. Då är det viktigt att förstå att tornseglaren är inte en skadefågel och att de är bland de renligaste fågelarter vi har i vår fauna.

Dessutom lever de den allra största delen av sina liv i luften, där de till och med sover och parar sig. Antalet insekter de äter under de sammanlagda 2,5 - 3 månader de är här hos oss är en ansenlig summa och de är varken farliga för våra hus eller för oss som människor - tvärt om är de fascinerande fåglar som behöver vår hjälp.

Bor du i Stockholms län (utom Norrtälje kommun, som räknas till Upplands Ornitologiska Förening) och har idéer, tankar och funderingar kring just tornseglare kan du kontakta oss på info(at)stof.se

Jag har tidigare skrivit en bloggpost om tornseglarnas situation här

Bilderna här ovan är tagna i juni 2014 från min balkong strax söder om centrala Stockholm med Nikon D4 och AF-S VR 200-400/4 och är ej på något sätt manipulerade.

Inlagt 2015-01-01 09:36 | Läst 801 ggr. | Permalink
Jättebra att ni tänker på dessa tornseglare. Har mittemot min bostad en skola där de hittat några hål mellan taket och väggarna. Dessa håligheter har nu under många år fungerat som bohål för dem. Har alltid beundrat deras förmåga att med hör hastighet bara dimpa ner i bohålet. / Hans
Svar från Birdman 2015-01-01 11:16
Tack för din kommentar, Hans!
Hej! Ja, man får verkligen hoppas att man tänker på dessa fantastiska fåglar i samband med nya byggen eller renoveringar av äldre fastigheter! Jag har själv förmånen att se och ha dem väldigt nära min lägenhet sommartid, både flygandes, men också boendes under takplåten på fastigheten jag bor i och fastigheten intill. Det är ett stort nöje att se dem på sommarkvällarna!

Fotade dem när dom "hämtade/drack" vatten i somras från den lilla pölen på Årstafältet, kan ses här:
http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/hur-slacker-tornseglare-sin-torst.htm

Kanske även såna vattenytor är viktiga att bevara för att dom ska kunna dricka eller kanske hämta vätska till ungarna? Misslyckas en Tornseglare med en sån manöver så är det nog kört.. Därför krävs det nog små stilla vatten, där det inte blir för mycket vågor, även om det blåser lite. Årstafältet finns det väl planer för att bebygga mer tyvärr, vad händer då med den där lilla pölen..? Den var flitigt besökt av grupper av Tornseglare under de varma dagarna i somras! Har även sett det beteendet under tidigare somrar där.
Hälsn!
Svar från Birdman 2015-01-01 11:15
Tack för din kommentar, Jan!

Vår intention är att försöka väcka dessa frågor hos bland annat bostadsrättsföreningar, hyresvärdar, byggföretag och arkitekter. Det finns från andra länder flera med framgång beprövade sätt att "bygga in" bomöjligheter för tornseglarna i nyproduktioner och renoveringar, men även stödja dem med boplatser genom holkuppsättning.

Läckra bilder från Årstafältet, det är inte helt vanligt att man ser detta beteende. Det där kanske kan vara några av "mina" tornseglare, då jag bor i Årsta (ca. 500 meter från fältet) - blir att ta sig ut dit till sommaren! Det verkar som fältet tillslut kommer bebyggas, och det är den norra kanten mot Årsta som först och främst är på gång. Vad jag har sett av planritningar så kommer vattenpölen finnas kvar.

/ Daniel
Härligt projekt fåglar ger livet värt att leva.
Gott 2015 på dig.
Hälsningar
Gun-Inger