Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Vårspaning

Så gav jag mig ut på cykeln för att leta vårfåglar. Kallt var det, men lite sol ibland. Snålblåsten kylde. Det var på ängarna utanför byn, dessa betesängar ligger mellan sjön och byn. De är inte exploaterade eftersom de emellanåt täcks av vatten, tur det. 

De första som syntes var tofsviporna, ett trettiotal. De höll säkerhetsavstånd på flera hundra meter, fåglarna var skygga denna dag. Men det blåste inte värre än de kunde lyfta.Sedan var det gässen förstås, det var nog ett femtiotal. Som så ofta blandade arter tillsammans. Här sädgås.Kanadagåsoch grågåsen som är vanligastLärkor var där också, ungefär 10 individer idag. Sånglärkor - ja. Men piplärkor? Vet ej. Inte lätt få denna skarp i luften.De hukade i det torra gräset, sökte frön, isande vind strök över.Väl kamouflerade är de. Sånglärkan har gärna en liten tofs.Landskapet är fridsamt att se på.Fruset i dräneringsdiket. På hösten brukar hela familjer av fältpiplärka sitta på stenarna just här. Riskabelt när lärkfalken kommer strykande i höjd med gräset och har högsta fart , såg en attack en gång en höst. Men hemma var det varmt och blommor.

Inlagt 2017-03-07 18:15 | Läst 885 ggr. | Permalink
Den där våren, man hör talas om den, men var är den?
De vackra bilderna ovan stämmer inte med det som jag ser utanför fönstret.
Svar från Vibybo 2017-03-07 20:49
Den kommer! Men tyvärr har den en tendens att tveka i dörröppningen hela denna månad.
Fina vårbilder men tyvärr är vi tråkväder runt STOCKHOLM just nu!
Svar från Vibybo 2017-03-07 20:50
Tack, men Mars är oftast en riktigt trist månad.
Ni biologer är så käcka
inte lata på fotosidan ..
Det ger resultat ..
Nu har vi skånsk vår
Med dessa isiga vindar
Gun-Inger. Hur kan iärkan flyga med vingarna så...
Svar från Vibybo 2017-03-07 20:52
Tack du! Småfåglar kan se väldigt konstiga ut på bild, som synes. Som en sådan konstgjord sak som sätts upp i julgranen med ståltråd.
Och vinden är kall, går inte att vara ute mer än högst en timme med fotovantar.
Tofsvipor och lärkor, det känns som vår :-) Fast hos oss vräker snön ner.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-03-07 21:40
Det är tidiga fåglar, får tåla mer eller mindre kraftig snålblåst i ett fruset landskap.
Tofsviporna är ju riktiga favoriter, jättekul att titta på när de flyger omkring och gör luftakrobatikkonster! Fint fångat genom din kamera med den tidiga vårens vackra färgskala, jag längtar dit! :) /Tommy.
Svar från Vibybo 2017-03-07 21:46
Det är ett tag till riktig vår här, 10-dygnsprognosen pendlar runt noll, ömsom regn och sol.
Men tofsviporna flyger härligt, de breda vingarna hjälper dem till att bli fullfjädrade (sic!) luftakrobater, vänder 90 grader tvärt i full fart, tål nog några G.
Sverige är ett avlångt land. Kom precis att tänka på Svante Lundgrens bok En vecka en vår. Från Skåne till Lappland på en vecka. I största allmänhet kommer fåglarna allt tidigare. Här hos mig förekommer inte sånglärkan i samma utsträckning som tidigare. Den måste ha minskat ganska mycket.
Sten
Svar från Vibybo 2017-03-07 22:32
Jo du, avlångt är det- en del av familjen bor i Kalix, där är skidföret riktigt bra nu. Synd lärkan minskat hos dig, här är den oförändrad, både sånglärka och fältpiplärkan.
Se där, ännu tydligare vårtecken.. Tofsvipor! Dom ligger alltid i framkant.. Trevligt med Sädgässen också! Kanadagässen har jag lite svårt att bry mig om.. dom är väl inplanterade av Bengt Berg än gång i tiden och hör ju inte hemma här.. men klarar sig ändå bra här! Dom har väl blivit lite av åretruntfågel nästan och har ju ingen rädsla för oss människor, skitar väl mest ner badplatser har jag fått en känsla av, eftersom dom är så orädda..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-03-08 02:38
Tack du Jan, kanadagässen tycker jag beter sig som andra gäss, har inte märkt någon skillnad. Möjligt deras beteende kan var olika regionalt. Många större fåglar är åretruntfåglar här, det är de milda vintrarna. På snöfria gröna fält finns det mat.